Elegancki lokal w Lublinie
Napisano 16 styczeń 2008 - 21:55
folkatka napisał:
A ja każdemu polecam Mandragorę. Zawsze się tam umawiam na różne ważne spotkania, i jestem zdania, że to 100 razy lepszy lokal niż oklepany Szewc.
A to zależy, na jaki klimat ma się ochotę. Ja miałem kiedyś przesyt Szewca, bo prawie każda studencka impreza się tam kończyła, ale ostatnio byłem tam dwa razy i w sumie to jest miły lokal. Ale Mandragora też.
Napisano 16 styczeń 2008 - 23:30
a lokal jak najbardziej elegancki
i obsługa sympatyczna
i obsługa sympatyczna
Napisano 17 styczeń 2008 - 11:30
To prawda. Świetne miejsce na jakieś większe spotkania okolicznościowe, czy bankiety. Nawet na potańczenie jest miejsce :-D
Napisano 17 styczeń 2008 - 20:09
Akacja, zauważyłem że w Orchidei są kartacze za 7 zł, czy to prawda? Albo mi się przewidziało...Wiem co to jest(w odróżnieniu od wielu innych osób z Lublina), bo daleko w północno-wschodniej części Polski mam rodzinę. A tam to danie jest w każdym porządnym barze czy restauracji. 
edit by marian:bo nie każdy wie co to kartacze, wziąłem info z wiki.
Kartacz - potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Jest to elipsowaty albo kulisty produkt regionalny składający się wewnątrz z przyprawionego mięsa mielonego (np. czosnkiem), a na zewnątrz z masy ziemniaczanej lub mączno-ziemniaczanej. Zamiast mięsa spotyka się również inne wypełnienia takie jak np. grzyby lub kiszona kapusta, a nawet ser. Dosyć prosty sposób wyrobu kartaczy jest następujący: na środek rozpłaszczonego kawałka masy ziemniaczanej nakładamy mniejszy kulisty kawałek masy mięsnej i zawijamy mięso masą ziemniaczaną aby powstała kula lub inny wygodny kształt. Następnie tak uformowane kartacze wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy. Masa ziemniaczana to np. obrane i potarkowane ziemniaki, z których ręcznie przez gęste sito wyciskana jest woda. Potrawa podawana jest często z podsmażoną na patelni cebulką i boczkiem. Najczęściej można ją spotkać na stołach w domach Suwalszczyzny i Podlasia oraz w barach letnich kurortów takich jak np. Augustów.
edit by marian:bo nie każdy wie co to kartacze, wziąłem info z wiki.
Kartacz - potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Jest to elipsowaty albo kulisty produkt regionalny składający się wewnątrz z przyprawionego mięsa mielonego (np. czosnkiem), a na zewnątrz z masy ziemniaczanej lub mączno-ziemniaczanej. Zamiast mięsa spotyka się również inne wypełnienia takie jak np. grzyby lub kiszona kapusta, a nawet ser. Dosyć prosty sposób wyrobu kartaczy jest następujący: na środek rozpłaszczonego kawałka masy ziemniaczanej nakładamy mniejszy kulisty kawałek masy mięsnej i zawijamy mięso masą ziemniaczaną aby powstała kula lub inny wygodny kształt. Następnie tak uformowane kartacze wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy. Masa ziemniaczana to np. obrane i potarkowane ziemniaki, z których ręcznie przez gęste sito wyciskana jest woda. Potrawa podawana jest często z podsmażoną na patelni cebulką i boczkiem. Najczęściej można ją spotkać na stołach w domach Suwalszczyzny i Podlasia oraz w barach letnich kurortów takich jak np. Augustów.
Napisano 25 sierpień 2010 - 16:05
Nie jest w centrum, ale mi się tam podoba. Faja, klimatyczna okolica, do tego knajpka całkiem niezła i na jedzenie też nie mogę narzekać. Jeżeli chodzi o takie imprezy to możesz też skorzystać i ich oferty cateringu. Wybierasz miejsce, a oni dowożą jedzenie Mobilną Karczmą. Świetne rozwiązanie jak dla mnie. Szczegóły znajdziesz na ich stronie internetowej (www.grafmarina.pl)
Napisano 30 styczeń 2011 - 10:37
Użytkownik fankas dnia 02 wrzesień 2010 - 10:40 napisał
Restauracja "Orchidea" ul. Chmielna 2a , w Domu Mechanika . Jak juz jedna osoba polecała ja równeiz polecam. Miła obsługa dodstatecznie akceptowalne ceny - fajne miejsce na spotkani dla par i przyjaciół.
Użytkownik dariusz.gesty dnia 30 grudzień 2010 - 11:24 napisał
"Orchidea" ul. Chmielna 2a. Polcam
Kiedy byliście? Chyba rok temu!
Byłem wczoraj na miejscu. "Zabite dechami".
Przechodzień poinformował mnie, że lokal nie działa od ponad roku.
Pomagaj! BIG Klick - wystarczy otworzyć raz dziennie.
d@,@b Łamać tabu jest zabawniej...
http://www.tvn24.pl/
d@,@b Łamać tabu jest zabawniej...
http://www.tvn24.pl/

Pomoc