LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe: Miejsca w których straszy - LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Miejsca w których straszy

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Merlin 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 43
  • Rejestracja 13-czerwiec 07

Napisano 27 czerwiec 2007 - 06:50

Znacie jakieś niesamowite historie związane z miastem? Może gdzieś straszą ofiary popełnionego przed laty mordu? Który dom jest nawiedzony? Gdzie zakopano skarby podczas wojny? Którędy przejeżdża czarna wołga?
Napiszcie o jakichkolwiek miejskich legendach, niewyjaśnionych przypadkach, tajemniczych zdarzeniach z naszego miasta. Darujmy sobie ogólnie znane legendy o czarciej łapie czy skrzyni złota u bernardynów-spróbujmy odnaleźć bliższe nam, bardziej współczesne. Może nawet narodzi się jakiś horror z blokowisk?

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   EliS 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1127
  • Rejestracja 13-maj 07

Napisano 27 czerwiec 2007 - 15:32

Hmmm, pomysl ciekawy. A Ty Merlin mam nadzieje sklecisz z tego jakis ladniutk ( :evil: ) tekscik i go opublikujemy.
Czekam zatem na Wasze glosy!

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Cz@rek 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 26
  • Rejestracja 17-kwiecień 07

Napisano 27 czerwiec 2007 - 16:50

Tuż obok Wieży Trynitarskiej,zaraz po wejściu na stare miasto leży głaz.
Na którym podobno ścinano głowy w średniowieczu,niektórzy mówią na niego
"kamień nieszczęścia".

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   tanger 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 103
  • Rejestracja 29-maj 07

Napisano 27 czerwiec 2007 - 22:55

Cz@rek napisał:

Tuż obok Wieży Trynitarskiej,zaraz po wejściu na stare miasto leży głaz

Dokładnie po lewej stronie na rogu Jezuickiej i Gruella.
Ale to raczej znana legenda, a Merlin prosił chyba o takie mniej typowe, w stylu "urban legend".

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   EliS 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1127
  • Rejestracja 13-maj 07

Napisano 28 czerwiec 2007 - 14:32

O tym pisalam tutaj. Na pewno sa inne miejsca, w ktorych straszy :shock:
A moze ktos ma jakies ciekawostki o kacie miejskim. Ja wiem gdzie mieszkal, gdzie jest jego miecz, na czym scinal glowy i jak dorabial sobie na placy Rybnym pod nr 7 :mrgreen: Ale moze wiecie jeszcze o czyms? Kto zastawal katem, etc? Fajny by artykul z tego wyszedl... Wiem, monotematyczna jestem... <lodzio>

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   FortierInRe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1462
  • Rejestracja 02-marzec 07

Napisano 28 czerwiec 2007 - 16:47

EliS, Dom Kata - na Długosza przy Chemiku i Geodezyjnej, Budowlance, Spożywczaku... ; naprzeciwko Saski z przystankiem MPK m.in. 13 i 44. Właśnie - kto jest jego właścicielem ? Czy to jest prawda, że ten dom to domek kata?
Chyba na strony TNN trzeba zajrzeć. (?)

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   GWerevolf 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1568
  • Rejestracja 03-listopad 06

Napisano 30 czerwiec 2007 - 07:13

Cytat

Dokładnie po lewej stronie na rogu Jezuickiej i Gruella.
Ale to raczej znana legenda, a Merlin prosił chyba o takie mniej typowe, w stylu "urban legend".

Jezuś.. nie miałem pojęcia:P Śliczny kamyczek musi to być :D
Więcej, więcej!!
A-waiting for changes..
"Nikt kto jest bardzo mądry nie może być szczęśliwy bo za dużo wie o złej stronie życia. //
Jingle balls

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Merlin 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 43

Napisano 18 lipiec 2007 - 19:38

EliS napisał:

A moze ktos ma jakies ciekawostki o kacie miejskim. Ja wiem gdzie mieszkal, gdzie jest jego miecz,<lodzio>

Gdzie mieszkał i gdzie ten jego miecz? NA Długosza to mamy szubienicę ale czy obok niej mieszkał kat to nie słyszałem.
Nikt naprawdę nie zna żadnej urban legend z naszego miasta?

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   EliS 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1127
  • Rejestracja 13-maj 07

Napisano 22 lipiec 2007 - 08:49

Na Długosza, ta okrągła baszta, to właśnie jego domek był, miecz znajduje się w Muzeum Historii Miasta w Bramie Krakowskiej, a placem straceń z tego co mi wiadomo w XVw był nazywany plac Bernardyński... Tylko gdzie by to współcześnie umiejscowić??

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   GWerevolf 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1568
  • Rejestracja 03-listopad 06

Napisano 22 lipiec 2007 - 14:05

Ja straszę za darmo xD Jak chcecie się pobać to ganiajcie koty po piwnicach na najgorszych osiedlach

żarcik-można skasować
A-waiting for changes..
"Nikt kto jest bardzo mądry nie może być szczęśliwy bo za dużo wie o złej stronie życia. //
Jingle balls

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Merlin 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 43

Napisano 24 lipiec 2007 - 09:40

EliS napisał:

Na Długosza, ta okrągła baszta, to właśnie jego domek był, miecz znajduje się w Muzeum Historii Miasta w Bramie Krakowskiej, a placem straceń z tego co mi wiadomo w XVw był nazywany plac Bernardyński... Tylko gdzie by to współcześnie umiejscowić??

Baszta to szubienica. Fakt, że jest nazywana domkiem kata ale nigdzie nie spotkałem się z potwierdzeniem tej informacji. Kat jako taki mógł rezydować w domku gdzieś opodal. Więcej na temat historii budowli:
http://tnn.pl/tekst.php?idt=604 Teodorowicz-Czerepińska Jadwiga, Dawna szubienica miejska w Lublinie
http://tnn.pl/rozdzial.php?idt=138&idt...ly_trescPage=11 fragment H.Gawareckiego O dawnym Lublinie
http://www.osiedla.pl/ artykuły Co Rada Dzielnicy Wieniawa zrobiła w sprawie odnowienia Domku Kata i Historia Domku Kata-o współczesności i troszkę historii
Plac Bernardyński to pewnie pod Bernardynami czyli celował bym w Plac Wolności.
A znacie jakieś opracowania dotyczące przestępczości w dawnym Lublinie?

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Tidude 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 4
  • Rejestracja 16-grudzień 08

Napisano 16 grudzień 2008 - 01:00

Czy to prawda że w mieszkaniu(domek jednorodzinny) coś straszy, które znajduje się na przeciwko Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. S. Wyszyńskiego. Historii tego co i dlaczego straszy nie znam, chciałbym coś się dowiedzieć. Słyszałem o sąsiedzie który budował się i przerwał budowę bo się dowiedział lub coś go przestraszyło. W każdym bądź razie coś w tym jest, ponieważ dom stoi pusty, okna są pozabijane deskami a do barierek balkonowych od strony ul.Kraśnickiej przyczepiony jest napis, nie pamiętam dokładnie jaki, ale coś ala "Króluj nam Chryste" a w oknie na 1 piętrze jest Flaga Papieska.
Wiecie coś o tym domu?

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   ryża małpa 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 47
  • Rejestracja 25-maj 07

Napisano 17 grudzień 2008 - 20:03

a ja słyszłam jakieś 25 lat temu o domu na SPółdzielczości Pracy naprzeciwko Orlenu, w którym straszy. Mial miec kolejnych włascicieli ale każdy rezygnował z powodu rzeczonego straszenia.

Poza tym kilka lat temu któras z gazet sugerowłą, ze starszy pod wiaduktem na Filareów ( tym na Porebie) bo coś wyło i gwizdało tamże.

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   CzarnyZajaczek 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 448
  • Rejestracja 29-październik 06

Napisano 17 grudzień 2008 - 21:29

ryża małpa napisał:

Poza tym kilka lat temu któras z gazet sugerowłą, ze starszy pod wiaduktem na Filareów ( tym na Porebie) bo coś wyło i gwizdało tamże.

hmm, jak bardzo wieje to czasem coś wyje i gwiżdże też i u mnie w domu :P aaaaa!!! mam w domu duchy...

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   tomeczek 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 765
  • Rejestracja 04-grudzień 07

Napisano 19 grudzień 2008 - 13:57

Przejdz sie wieczorem po lubartowskiej. Przyżyjesz coś czego nie zapomnisz.

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Eliza 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 4
  • Rejestracja 21-luty 09

Napisano 21 luty 2009 - 09:37

Tidude napisał:

Czy to prawda że w mieszkaniu(domek jednorodzinny) coś straszy, które znajduje się na przeciwko Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. S. Wyszyńskiego. Historii tego co i dlaczego straszy nie znam, chciałbym coś się dowiedzieć. Słyszałem o sąsiedzie który budował się i przerwał budowę bo się dowiedział lub coś go przestraszyło. W każdym bądź razie coś w tym jest, ponieważ dom stoi pusty, okna są pozabijane deskami a do barierek balkonowych od strony ul.Kraśnickiej przyczepiony jest napis, nie pamiętam dokładnie jaki, ale coś ala "Króluj nam Chryste" a w oknie na 1 piętrze jest Flaga Papieska.
Wiecie coś o tym domu?

Tez sie zastanawialam tydzien temu jak przejezdzalam prze Krsnickie dlaczego ten dom stoi pusty i ten napis na nim.Zaczelam szukac informacji po necie i pytac znajomych ..bez skutku ,nikt nic nie wie ,albo wie bardzo malo. Moze ktos z was wie troche wiecej na czym to streaszenie polega .

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Orda Osto 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 8
  • Rejestracja 14-listopad 08

Napisano 23 luty 2009 - 21:14

EliS napisał:

W tym budynku był też skład prochu.

Edit:
Ups, pospieszyłem się. Merlin w zalinkowanym artykule mnie uprzedził.

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Merlin 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 43

Napisano 27 luty 2011 - 14:46

Przypadkiem zajrzałem na ten stary temat... Może przez ten czas ktoś dowiedział się czegoś nowego o domu na Kraśnickiej? Gdyby się uprzeć to dałoby radę znaleźć właściciela, ewentualnie poszukać informacji w prasie...
Dziwne, że jeszcze nie pobiera biletów... można by tam hostel zrobić;)

Opcje tematu:

Strona 1 z 1