Miejsca w których straszy
Napisano 27 czerwiec 2007 - 06:50
Napiszcie o jakichkolwiek miejskich legendach, niewyjaśnionych przypadkach, tajemniczych zdarzeniach z naszego miasta. Darujmy sobie ogólnie znane legendy o czarciej łapie czy skrzyni złota u bernardynów-spróbujmy odnaleźć bliższe nam, bardziej współczesne. Może nawet narodzi się jakiś horror z blokowisk?
Napisano 27 czerwiec 2007 - 15:32
Czekam zatem na Wasze glosy!
Napisano 28 czerwiec 2007 - 14:32
A moze ktos ma jakies ciekawostki o kacie miejskim. Ja wiem gdzie mieszkal, gdzie jest jego miecz, na czym scinal glowy i jak dorabial sobie na placy Rybnym pod nr 7 :mrgreen: Ale moze wiecie jeszcze o czyms? Kto zastawal katem, etc? Fajny by artykul z tego wyszedl... Wiem, monotematyczna jestem... <lodzio>
Napisano 28 czerwiec 2007 - 16:47
Chyba na strony TNN trzeba zajrzeć. (?)
Napisano 30 czerwiec 2007 - 07:13
Cytat
Ale to raczej znana legenda, a Merlin prosił chyba o takie mniej typowe, w stylu "urban legend".
Jezuś.. nie miałem pojęcia:P Śliczny kamyczek musi to być
Więcej, więcej!!
"Nikt kto jest bardzo mądry nie może być szczęśliwy bo za dużo wie o złej stronie życia. //
Jingle balls
Napisano 18 lipiec 2007 - 19:38
EliS napisał:
Gdzie mieszkał i gdzie ten jego miecz? NA Długosza to mamy szubienicę ale czy obok niej mieszkał kat to nie słyszałem.
Nikt naprawdę nie zna żadnej urban legend z naszego miasta?
Napisano 22 lipiec 2007 - 08:49
Napisano 24 lipiec 2007 - 09:40
EliS napisał:
Baszta to szubienica. Fakt, że jest nazywana domkiem kata ale nigdzie nie spotkałem się z potwierdzeniem tej informacji. Kat jako taki mógł rezydować w domku gdzieś opodal. Więcej na temat historii budowli:
http://tnn.pl/tekst.php?idt=604 Teodorowicz-Czerepińska Jadwiga, Dawna szubienica miejska w Lublinie
http://tnn.pl/rozdzial.php?idt=138&idt...ly_trescPage=11 fragment H.Gawareckiego O dawnym Lublinie
http://www.osiedla.pl/ artykuły Co Rada Dzielnicy Wieniawa zrobiła w sprawie odnowienia Domku Kata i Historia Domku Kata-o współczesności i troszkę historii
Plac Bernardyński to pewnie pod Bernardynami czyli celował bym w Plac Wolności.
A znacie jakieś opracowania dotyczące przestępczości w dawnym Lublinie?
Napisano 16 grudzień 2008 - 01:00
Wiecie coś o tym domu?
Napisano 17 grudzień 2008 - 20:03
Poza tym kilka lat temu któras z gazet sugerowłą, ze starszy pod wiaduktem na Filareów ( tym na Porebie) bo coś wyło i gwizdało tamże.
Napisano 17 grudzień 2008 - 21:29
ryża małpa napisał:
hmm, jak bardzo wieje to czasem coś wyje i gwiżdże też i u mnie w domu
Napisano 21 luty 2009 - 09:37
Tidude napisał:
Wiecie coś o tym domu?
Tez sie zastanawialam tydzien temu jak przejezdzalam prze Krsnickie dlaczego ten dom stoi pusty i ten napis na nim.Zaczelam szukac informacji po necie i pytac znajomych ..bez skutku ,nikt nic nie wie ,albo wie bardzo malo. Moze ktos z was wie troche wiecej na czym to streaszenie polega .
Napisano 23 luty 2009 - 21:14
EliS napisał:
W tym budynku był też skład prochu.
Edit:
Ups, pospieszyłem się. Merlin w zalinkowanym artykule mnie uprzedził.
Napisano 27 luty 2011 - 14:46
Dziwne, że jeszcze nie pobiera biletów... można by tam hostel zrobić

Pomoc