- (6 strony)
-
- « Pierwsza
- ←
- 4
- 5
- 6
Lublin oczami mieszkańców, czyli publikujemy swoje fotki
Napisano 21 luty 2010 - 16:17
Przejrzałem stronę http://klimontow.net/, która jest podpisem do zdjęć. Rozumiem, że jesteś jej autorem:) Powiem szczerze, że bardzo mi się podoba, nie tylko strona ze względu na jej dużą przejrzystość i piękne zdjęcia, które świetnie obrazują urok tej miejscowości. Najbardziej podoba mi się inicjatywa promowania małej miejscowości, gdzie życie toczy się zupełnie innym trybem. Masz u mnie za to dużego plusa.
http://www.lublin2016.pl/ - Portal Europejskiej Stolicy Kultury
Napisano 22 luty 2010 - 00:56
dlop, dzięki 
Być może w przyszłości zacznę myśleć bardziej poważnie o tej stronie. Na razie jest moim "poligonem doświadczalnym" na którym trenuję m.in. fotografię, opisując przy okazji kilka ciekawych miejsc w mojej okolicy.
Shawman, nie obrażę się
. Wygląda to tak:
Zdjęcia robię w RAWach (aparat zapisuje surowe dane z matrycy, nie obrabia ich) i wywołuję w przeznaczonym do tego programie, tak, żeby uzyskać jak najwięcej szczegółów w cieniach i światłach. DPP dołączony do aparatu jest do tego dobry, ale można to też zrobić np. w Raw Therapee, Lightroomie albo ACR z Photoshopa. Później obrabiam w dowolnym programie graficznym, który ma możliwość pracy na warstwach z maskami i w którym można wykonać korekcję przy użyciu krzywych, np. Gimp lub Photoshop. Nie ma to większego znaczenia - wszystko zależy od tego, do którego programu mam w danym momencie dostęp. Oczywiście lepiej pracować na takim, który się dobrze zna.
Być może wiele osób się z tym nie zgodzi, ale dla mnie zdjęcie prosto z aparatu to dopiero materiał wejściowy, a nie finalny produkt. Wielu rzeczy (jak np. dobrej konwersji do czarnobieli) nie da się uzyskać z poziomu aparatu - wtedy program graficzny okazuje się niezbędny.
Być może w przyszłości zacznę myśleć bardziej poważnie o tej stronie. Na razie jest moim "poligonem doświadczalnym" na którym trenuję m.in. fotografię, opisując przy okazji kilka ciekawych miejsc w mojej okolicy.
Shawman, nie obrażę się
Zdjęcia robię w RAWach (aparat zapisuje surowe dane z matrycy, nie obrabia ich) i wywołuję w przeznaczonym do tego programie, tak, żeby uzyskać jak najwięcej szczegółów w cieniach i światłach. DPP dołączony do aparatu jest do tego dobry, ale można to też zrobić np. w Raw Therapee, Lightroomie albo ACR z Photoshopa. Później obrabiam w dowolnym programie graficznym, który ma możliwość pracy na warstwach z maskami i w którym można wykonać korekcję przy użyciu krzywych, np. Gimp lub Photoshop. Nie ma to większego znaczenia - wszystko zależy od tego, do którego programu mam w danym momencie dostęp. Oczywiście lepiej pracować na takim, który się dobrze zna.
Być może wiele osób się z tym nie zgodzi, ale dla mnie zdjęcie prosto z aparatu to dopiero materiał wejściowy, a nie finalny produkt. Wielu rzeczy (jak np. dobrej konwersji do czarnobieli) nie da się uzyskać z poziomu aparatu - wtedy program graficzny okazuje się niezbędny.
Napisano 03 lipiec 2010 - 11:13
No ładnie, niczym wizytówka. Na mojej stronie też się coś znajdzie. Choć bardziej skupiam się na wydarzeniach i detalach.
Masz chwilę? Zobacz kilka zdjęć z Lublina >>> www.ali1600.fbl.pl
Napisano 14 październik 2010 - 21:05
Dawno mnie nie było na forum a ono jak widze sie rozwija także fotograficznie
Przeczytałem całhistorie naszej wystawy ... ale to były emocje
Nadal to jedyna moja wystawa i siedze raczej w galeriach internetowych
Pozdrawiam wszystkich FotoLubForum owiczów
Przeczytałem całhistorie naszej wystawy ... ale to były emocje
Nadal to jedyna moja wystawa i siedze raczej w galeriach internetowych
Pozdrawiam wszystkich FotoLubForum owiczów
Opcje tematu:
- (6 strony)
-