LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe: Nowe drogi rowerowe. - LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe

Skocz do zawartości

• (6 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Nowe drogi rowerowe.

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   Yo-Yo 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 452
  • Rejestracja 09-marzec 07

Napisano 30 sierpień 2007 - 07:49

Qavtan od tego są MASY KRYTYCZNE
bo to co zaproponowałeś mogłoby przyczynić sie do wielu tragedii.
W kupie siła!!!

#42 Użytkownik nie jest zalogowany   Łukasz 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1188
  • Rejestracja 01-listopad 06

Napisano 20 wrzesień 2007 - 09:14

Gazeta Lublin napisał:

Ratuszowy specjalista od rowerów

Marek Kuzaj z wydziału inwestycji urzędu miasta ma odpowiadać za projektowanie i rozbudowę sieci ścieżek rowerowych w Lublinie.
"Rowerowy" specjalista wypełnia swoje zadania od zaledwie dwóch dni, choć o nowych obowiązkach dowiedział się miesiąc temu. Od tamtego czasu był jednak na urlopie.

- Stanisław Fic, zastępca prezydenta i dyrektor Marzena Jodłowska chcieliby, żebym utrzymywał kontakt z użytkownikami ścieżek rowerowych i nawiązał z nimi współpracę przy ich rozbudowie - mówi Kuzaj. Jeżeli propozycje rowerowego "lobby" co do przebiegu ścieżek będą mogłyby być zrealizowane przez urząd, to miasto wyda na nie pieniądze z kwoty, jaka w budżecie będzie przeznaczona na budowę tras dla rowerów. - Chciałbym jak najszybciej spotkać się z przedstawicielami środowiska rowerzystów i zapoznać się z ich pomysłami - dodaje Kuzaj. Do spotkania dojdzie najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu.

Hasło rozbudowy ścieżek rowerowych zgodnie z wymaganiami rowerzystów "Gazeta" rzuciła w maju wraz z Teatrem NN. W wyniku naszych działań miasto znalazło 54 tys. euro, które prezydent Fic postanowił przeznaczyć na ścieżki rowerowe.

Specjalista z przeszłością

Do 2002 roku Marek Kuzaj był kierownikiem działu inżynierii ruchu wydziału gospodarki komunalnej. Wiosną tamtego roku wyszło na jaw, że rodzina Kuzaja zasiadała we władzach spółki IKOM, która świadczyła na rzecz miasta intratne usługi (m.in. zajmowała się budową i utrzymaniem oznakowania ulic oraz sygnalizacji świetlnej). Po ujawnieniu powiązań Kuzaj ustąpił ze stanowiska kierownika.

Mam nadzieję, że nie będzie to tylko kolejne stanowisko obsadzone człowiekiem, który nie zrobi nic..

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   Yo-Yo 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 452
  • Rejestracja 09-marzec 07

Napisano 20 wrzesień 2007 - 10:37

btw: nowy rekord na góralu 210 km/h
(to szybciej niż busy na linii warszawskiej)
Kto da więcej?......
:-D

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   Łukasz 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1188
  • Rejestracja 01-listopad 06

Napisano 06 listopad 2007 - 09:36

Gazeta Lublin napisał:

Gdzie powinny powstać ścieżki rowerowe?

Trasa wzdłuż doliny Czechówki czy od ulicy Filaretów na Stare Miasto - to pierwsze propozycje lublinian na ścieżki rowerowe w mieście. Ratusz chce, by to mieszkańcy wybrali, gdzie trasy dla cyklistów powinny powstać najpierw.
O braku ścieżek rowerowych pisaliśmy już wiele razy. Rozmawialiśmy na ten temat również z zastępcą prezydenta Lublina Stanisławem Ficem, który przyznał, że problem istnieje.

Ratusz powołał specjalną osobę z wydziału inwestycji odpowiedzialną za kontakt z rowerzystami. Jest nią Marek Kuzaj. Wydział wyszedł również z propozycją, aby to sami mieszkańcy wskazali, gdzie drogi dla rowerów powinny powstać w pierwszej kolejności. W odpowiedzi na ten pomysł Porozumienie Rowerowe w Lublinie zorganizowało konsultacje. - Pierwsze propozycje już mamy - zapewnia Marcin Skrzypek z Ośrodka "Brama Grodzka - Teatr NN". Są nimi trasy położone w najciekawszych i najbardziej urokliwych miejscach, np. wzdłuż doliny Czechówki.

Skrzypek podkreśla, że rowerzyści mogą być świetnymi doradcami urzędników, bo znają różne rozwiązania z innych miast czy państw. Jak tłumaczy, zamierzają udowodnić ratuszowi, że naprawdę można znaleźć ciekawe sposoby, które niekoniecznie wymagają budowy nowej ścieżki. Takim rozwiązaniem może być np. wydzielenie na chodnikach białymi liniami drogi dla rowerzystów. Eugeniusz Janicki, dyrektor wydziału dróg i mostów, przyznaje, że jeżeli rzeczywiście Porozumienie Rowerowe znalazłoby miejsca, gdzie takie linie mają sens, można by zrobić to jeszcze w tym roku. - Pieniądze to nie problem. Można wykorzystać fundusze przewidziane na bieżące naprawy - tłumaczy.

Marek Kuzaj mówi, że propozycje rowerzystów posłużą urzędnikom jako wskazówki. - Zastanowimy się nad nimi i w zależności od tego, jakimi funduszami będziemy dysponować, wybierzemy inwestycje do realizacji - tłumaczy.

Propozycje tras rowerowych można przesyłać na adres redakcja@gazeta.pl oraz rowery@eko.lublin.pl. Dodatkowo 7 listopada o godz. 17 planowane jest spotkanie w Ośrodku "Brama Grodzka - Teatr NN", podczas którego będzie można porozmawiać o zgłaszanych pomysłach.

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837
  • Rejestracja 25-październik 06

Napisano 19 marzec 2008 - 23:11

Cytat

Za pięć lat dwa razy więcej ścieżek rowerowych
Małgorzata Domagała2008-03-19, ostatnia aktualizacja 2008-03-19 18:59

Do 2013 roku miasto wybuduje 28 km ścieżek rowerowych, głównie wokół Bystrzycy i Czerniejówki. Za przygotowanie ich projektów zapłaci UE.

Fot. Rafal Michalowski / AGENCJA GAZE
ZOBACZ TAKŻE
Kiedy doczekamy się ścieżek rowerowych? (13-08-07, 18:11)
Dziś lubelscy rowerzyści mogą cieszyć się jedynie z 35 km dróg dla rowerów. Za kilka lat to się zmieni, bo miasto już kończy projekty budowy nowych tras. Ma to być około 7 km wzdłuż Czerniejówki (na odcinku od ul. Garbarskiej aż do Abramowickiej) oraz około 4 km wzdłuż Bystrzycy. Teraz ścieżka rowerowa kończy się w okolicach dworku Graffa, ale gdy ratusz zrealizuje swój plan, będzie biegła aż do granic Lublina - do Wólki Lubelskiej. Nowy odcinek ścieżki ma powstać również wzdłuż ulic: Osmolickiej, Cienistej oraz Krężnickiej w rejonie Zalewu Zemborzyckiego. Trzy kilometry drogi dla dwóch kółek zostaną wybudowane również w tworzonym właśnie przez miasto parku Czuby.

Łącznie Lublinowi przybędzie w ciągu pięciu lat 28 km ścieżek rowerowych. Będą ułożone z kostki brukowej. - Ta nawierzchnia jest łatwa w utrzymaniu. Asfalt ciężko zerwać, jeśli jest taka potrzeba - mówi Eugeniusz Wojtaś, zastępca dyrektora wydziału rozwoju i funduszy europejskich w ratuszu.

Plany te miasto chce zrealizować dzięki pieniądzom Unii Europejskiej, która na pewno pokryje większość kosztów związanych z projektami i dokumentacją. Umowę o dofinansowanie lubelski urząd miasta podpisał na początku tego roku i zgodnie z nią wszystkie niezbędne dokumenty ma przygotować do końca maja. - Pieniądze Lublin dostanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Sąsiedztwa Polska-Białoruś-Ukraina - zdradza Wojtaś. Lublin liczy na ponad 220 tys. zł dofinansowania, za całość zapłaci około 300 tys. zł.

Wojtaś tłumaczy, że gdy tylko będzie gotowa dokumentacja, ratusz zacznie starać się o pieniądze na budowę. Zamierza skorzystać z projektów: Rozwój Polski Wschodniej oraz Regionalnego Programu Operacyjnego. Za pochodzące z tych źródeł fundusze w Lublinie powstanie również ścieżka wokół Zalewu Zemborzyckiego, której projekt ratusz ma już od zeszłego roku. Budowa dróg będzie musiała zakończyć się do 2013 roku.

Oprócz wymienionych ścieżek indywidualnych Lublinowi przybędzie również kilkanaście kilometrów ścieżek połączonych z nowymi inwestycjami drogowymi. - Jeśli projektujemy jakąś drogę i można zbudować tam trasę dla rowerów, robimy to - zapewnia Wojtaś. Dlatego właśnie po zakończeniu przebudowy niektórych dróg rowerzystom łatwiej będzie poruszać się w takich miejscach, jak: Al. Solidarności (3 km), Jana Pawła (2,3 km), Poligonowa (3 km) oraz Mełgiewska (3,5 km, o tej inwestycji piszemy na s. 4)

Ścieżki mogą powstać też w Śródmieściu

W wielu miastach maluje się białe linie na chodnikach, które oddzielają ciąg pieszych od drogi dla rowerów. Taka możliwość istnieje np. przy Al. Racławickich na wysokości Ogrodu Saskiego. Czekamy na propozycje innych miejsc, gdzie odpowiednio szerokie chodniki pozwolą na wydzielenie pasa dla rowerów. Przekażemy je później do wydziału dróg i mostów w ratuszu. Anna Adamiak, zastępca dyrektora wydziału dróg i mostów, obiecała "Gazecie", że przyjrzy się propozycjom. Pomysły prosimy przesyłać na adres: redakcja@lublin.agora.pl.

Źródło: Gazeta Wyborcza Lublin

Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   meesha 

• Grupa Mod Team
  • Postów 1000
  • Rejestracja 10-sierpień 07

Napisano 20 marzec 2008 - 01:05

A może by tak ktoś w końcu zrobił jakąś akcję edukująca pieszych, że to czerwone coś na chodniku to nie dla nich. Ja sam nie pedałuję, ale codziennie mam okazję widzieć na Smorawińskiego jak piesi niczym święte krowy maszerują sobie po drodze dla rowerów... Skoro już musi to być robione tak połowicznie (wydzielenie części chodnika) to może chociaż jakąś lekką różnicę poziomów wprowadzić między częścią dla pieszych a dla rowerów, albo jakiś choćby dwucentymetrowy krawężniczek :?: :roll:
Od dnia, w którym strzałą trafił we mnie Amor,
w sercu mam tylko Motor,
w żyłach płynie metanol...

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   el_tigre 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 103
  • Rejestracja 05-luty 08

Napisano 20 marzec 2008 - 07:42

ale po smorawinskiego prawie nikt nie jezdzi:D przynajmniej rzadko widzialem.

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   Qavtan 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 287
  • Rejestracja 08-styczeń 07

Napisano 20 marzec 2008 - 08:49

Różnica poziomów? Nie nie, to niebezpieczne. Lepiej tłumaczyć, edukować, dzwonić dzwonkiem :)
Biblioteka Politechniki Lubelskiej www.Biblioteka.PolLub.pl | Dyskusje na temat inwestycji (także w Lublinie) www.skyscrapercity.com | www.Qavtan.WordPress.com

#49 Użytkownik nie jest zalogowany   meesha 

• Grupa Mod Team
  • Postów 1000
  • Rejestracja 10-sierpień 07

Napisano 20 marzec 2008 - 09:41

No taka różnica kilku centymetrów, ledwo odczuwalna ale jednak ;)
Co do natężenia ruchu na wspomnianej Smorawińskiego to akurat w tym miejscu ta droga dla rowerów jest trochę na siłę bo ileż osób może jeździć z Czechowa na Kalinę i z powrotem ;)
No ale to był tylko przykład (dlatego ten, bo mi najbliższy :) ), chodziło ogólnie o to, że jak już taka droga dla rowerów jest wydzielona to raczej nie po to, żeby po niej łazić :-P Ale cóż, Polak to stworzenie przekorne i nikt mu nie będzie mówił, którędy ma chodzić :)
Od dnia, w którym strzałą trafił we mnie Amor,
w sercu mam tylko Motor,
w żyłach płynie metanol...

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837

Napisano 20 marzec 2008 - 10:52

meesha napisał:

Co do natężenia ruchu na wspomnianej Smorawińskiego to akurat w tym miejscu ta droga dla rowerów jest trochę na siłę bo ileż osób może jeździć z Czechowa na Kalinę i z powrotem ;)

Ja na przykład jeżdzę po Smorawińskiego ;)

Jeśli chodzi o pieszych, to zauważam poprawę jeśli chodzi o chodzenie po przeznaczonym dla nich pasie.

Denerwuje mnie ta polska maniera robienia ścieżek rowerowych z kostki, podczas gdy w innych krajach są one asfaltowe :-x
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   Shawman 

• Grupa Mod Team
  • Postów 3434
  • Rejestracja 27-październik 06

Napisano 20 marzec 2008 - 23:18

MichałR85 napisał:

Denerwuje mnie ta polska maniera robienia ścieżek rowerowych z kostki, podczas gdy w innych krajach są one asfaltowe :-x

Bo u nas wszystko musi być z kostki - to nowy polski symbol wysokiego statusu społecznego. :) Kostka brukowa. :)

A tak na serio, mi to nie przeszkadza, jeździ się całkiem nieźle.

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   JagodeK 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 252
  • Rejestracja 17-marzec 08

Napisano 20 marzec 2008 - 23:33

meesha napisał:

A może by tak ktoś w końcu zrobił jakąś akcję edukująca pieszych, że to czerwone coś na chodniku to nie dla nich. ... :roll:

No przydało by się taka akcje edukacyjną np. plakat z ludźmi idącymi po pasie dla rowerów i podpis "ścieka rowerowa , nie dla idiotów" ;)
Też strasznie mnie wkurza jak ludzie chodzą po pasie dla rowerów a najlepiej jak idą całą szerokością ścieżki i jeszcze się dziwią ze ktoś dzwoni. Zresztą to samo sie tyczy rowerzystów jadących obok siebie.

MichałR85 jak u ans piesi zaczną chodzić jak w innych krajach to może zaczną i robić ścieżki asfaltowe.
Jak dla mnie kostka nie jest taka zła byle by równa była i zawsze to bardziej ekonomiczne i ekologiczne niż asfalt.

#53 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837

Napisano 20 marzec 2008 - 23:59

JagodeK napisał:

Jak dla mnie kostka nie jest taka zła byle by równa była i zawsze to bardziej ekonomiczne i ekologiczne niż asfalt.

Z tym że bardziej ekonomiczne to nie jest prawda, asfalt jest tańszy, a poza tym trwalszy i przyjemniejszy do jazdy.

Cytat

Asfalt jest dużo tańszy, cena położenia 1m² asfaltu wynosi 31,50 zł w tym:

wykonanie koryta głębokości 10 cm - 3,50 zł/m²
podbudowa z kruszywa grubości 8 cm - 12 zł/m²
nawierzchnia z asfaltobetonu grubości 3 cm - 16 zł/m²
Źródło: "AS" Sp. z o.o. Radom, ul. Kozienicka 70
Cena samej kostki - czerwonej, niefazowanej o grubości 8 cm - bez korytowania, podbudowy oraz położenia wynosi 34 zł/m²
Źródło: "Jadar PTE" Radom, ul. Warszawska 126.

Dane za rok 2005.

Źródło http://www.bractworo....pl/kostka.html
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#54 Użytkownik nie jest zalogowany   JagodeK 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 252
  • Rejestracja 17-marzec 08

Napisano 21 marzec 2008 - 00:16

Tyle że jak wypadnie rozkopać coś w asfalcie to trzeba zaraz nowy kłaść a kostkę się zdejmuje i potem z powrotem ta samą. Nie zawsze to co tańsze jest bardziej ekonomiczne.
Mi tam kostka nie przeszkadza na rowerze a ma rower bardzo czuły na wszelkie wyboje, z rolkami trochę gorzej ale to tez zależy od kółek.

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837

Napisano 21 marzec 2008 - 00:22

No mnie też bardzo nie przeszkadza, bo mam taki "wielozadaniowy" :mrgreen: rower górski, który niejedną nawierzchnię i nierówność z powodzeniem testował, a na rolkach nie jeżdżę wcale bo nie mam. Ale jak pokonuję ścieżkę rowerową wzdłuż Bystrzycy to znacznie przyjemniej (m.in. dla tyłka :mrgreen: ) jeździ mi się po asfalcie, więc jestem za tym aby jednak kładziono asfalt ;) Argumenty za stosowaniem asfaltu jednak przeważają.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#56 Użytkownik nie jest zalogowany   quina 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 125
  • Rejestracja 28-marzec 08

Napisano 30 marzec 2008 - 19:47

meesha napisał:

może chociaż jakąś lekką różnicę poziomów wprowadzić między częścią dla pieszych a dla rowerów, albo jakiś choćby dwucentymetrowy krawężniczek :?: :roll:

to chyba ten krawezniczek po to zeby rower na chodnik nie wjezdzal, bo co jak co kazdy kraweznik jest gorszy dla rowerzysty nizli dla pieszego. szczegolnie taki zgodny z kierunkiem jazdy. wyobraz sobie teraz taki krawezniczek i nagle musisz kogos ominac idacego po sciezce rowerowej... z niskim kraweznikiem to nie problem, ale wjezdzajac nawet na 2cm pod malym katem mozemy sobie zrobic bubu:)

#57 Użytkownik nie jest zalogowany   tomeczek 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 765
  • Rejestracja 04-grudzień 07

Napisano 30 marzec 2008 - 21:16

Ja w ramach protestu bede taranował ludzi chodzących po ścieżce. Trudno, poświęce się. Racja jest po mojej stronie :D Może uda mi sie zmienić świat.

#58 Użytkownik nie jest zalogowany   indiced 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 752
  • Rejestracja 27-sierpień 07

Napisano 30 marzec 2008 - 21:29

Jestem całkowicie za kostką.
Asfalt ma więcej wad, zarówno natury praktycznej jak i technicznej, a nawet ekonomicznej, szczególnie ekonomicznej bo koszty podane w cytacie, są z 2005, obecnie przetwory i pochodne rafinacji Ropy Naftowej poszybowały do góry. Kostka jest bardziej opłacalna.

#59 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837

Napisano 31 marzec 2008 - 01:33

Lubelskie(i nie tylko lubelskie) stowarzyszenia rowerowe piszą na swoich stronach o wyższości asfaltu nad kostką i takie jest też i moje zdanie. Wadą asfaltu może być wg mnie to że topi się w czasie upałów, ale ile razy do roku w Polsce mamy ponad 35 stopni?
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#60 Użytkownik nie jest zalogowany   indiced 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 752
  • Rejestracja 27-sierpień 07

Napisano 31 marzec 2008 - 16:47

Kostka jest mobilna, nie potrzebuje cementowej wylewki, wystarcza samo utwardzenie, w razie nieprzewidzianych inwestycji lub tyczenia nowych granic działek, można ją łatwo zdemontować i złożyć w innym miejscu, w Zimie nie pęka, nie jest podatna na przemienne działanie mrozu i upałów. Do tego obecnie (2008) jest tańsza, dzięki wzrostowi cen Ropy i Mazutu, wzrosły o kilkadziesiąt procent ceny asfaltu, dane z 2005 są zbyt niedoszacowane. Kostka jest przyjemniejsza dla Greenpeace:D

Opcje tematu:

• (6 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »