LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe: Konkurs GW na zagospodarowanie Podzamcza - LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Konkurs GW na zagospodarowanie Podzamcza

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   EliS 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1127
  • Rejestracja 13-maj 07

Napisano 07 październik 2007 - 14:43

GW ogłosiła konkurs na zagospodarowanie podzamcza. Co prawda pozostał nie cały miesiąc na zrobienie planszy, ale może znajdzie się ktoś chętny i z pomysłek. Wklejam link :)
http://miasta.gazeta...40,4546675.html
Wkleiłam :mrgreen:

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Gracja 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1
  • Rejestracja 07-październik 07

Napisano 07 październik 2007 - 17:43

Bardzo ciekawy pomysł. Popieram i mam nadzieje że kiedyś wejdzie on w życie a nie bedzie jednym z wielu projektów w stylu tylko "jakby to mogło byc". lublin mógłby byc naprawde pieknym miastem tylko trzeba o to zadbac

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Adik 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 55
  • Rejestracja 06-czerwiec 07

Napisano 09 październik 2007 - 22:21

Właściwie jedyne co mi się tutaj kojarzy to rekonstrukcja miasteczka żydowskiego <lodzio> , choć z pewnymi modyfikacjami. Można by zrobić niewielki Plac/Rynek Żydowski w miejscu samego placu dworcowego (ale nie większy niż Rynek Starego Miasta), którego centrum byłaby owa zabytkowa studnia. W miejscu placu targowego koło dworca można by było wybudować coś w stylu Muzeum Wielokulturowości, w jakimś starym stylu, żydowskim, czy epoki przemysłowej... Reszta pola między Cerkiewną a Lubartowską byłaby odbudowana w stylu sprzed II wojny światowej. Zaś okolice cerkwi są dobre pod niewielki park, będący kontynuacją parku Podzamcze.

To na razie moje luźne bajdurzenia :) . Najpierw jednak trzeba przenieść dworzec i to targowisko w inne sensowne miejsce, zaś targowisko przy Ruskiej jakoś wkomponować w nowy stary krajobraz ;) .
"Jeżeli człowiek nie ma czegoś, za co gotów jest umrzeć, żyje na próżno"
Matrin Luther King

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   aron 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1039
  • Rejestracja 27-maj 07

Napisano 11 październik 2007 - 07:46

Z całym szacunkiem dla Żydów ale absurdem jest likwidacja dworca PKS tylko dlatego że kiedyś tu mieszkali Żydzi. Gdyby tak rozumować, to podejrzewam że dworce PKS we wszystkich miastach Polski trzebaby powyrzucać na przedmieścia.
Mercedes Sprinter - king of the road.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   EliS 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1127
  • Rejestracja 13-maj 07

Napisano 11 październik 2007 - 12:02

Ludzie, przeczytajcie sobie dokładnie regulamin konkursu. Dworzec ma pozostać, tylko przesiadkowy, ale o żadnej likwidacji mowy nie ma...

Hmmm, tak sobie pomyślałam, a może by się dało jakoś Czechówkę z kanału wydobyć i fragment jakiś stawów odtworzyć...
Choć z tego pewnie by było więcej problemów niż pożytku...

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Izz 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 677
  • Rejestracja 03-sierpień 07

Napisano 11 październik 2007 - 12:16

EliS napisał:

Czechówkę z kanału wydobyć i fragment jakiś stawów odtworzyć...

coś w stylu warszawskiego dotleniacza?
choć nie dosłownie oczywiście

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   aron 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1039
  • Rejestracja 27-maj 07

Napisano 11 październik 2007 - 12:30

a nie lepiej zrobić staw na placu Litewskim albo np. na Niecałej? ZBurzyc kamienice na Niecałej i tam staw.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   EliS 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1127
  • Rejestracja 13-maj 07

Napisano 11 październik 2007 - 12:47

Tam z tego co pamiętam jest zwaniesienie, więc i tak by woda spłynęła na Podzancze, poza tym na błoniach zamkowych, tam w stronę targu pod zamkiem były kiedyś Wielkie Stawy Królewskie (zobaczycie na makietach w podziemiach jak to wyglądało), a po stronie Podzamcza takie stawy były jeszcze wcześniej, właściwie na początku osadnictwa w Lublinie :-P

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   ksiezyc 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 79
  • Rejestracja 03-lipiec 07

Napisano 11 październik 2007 - 21:31

EliS napisał:

... tam w stronę targu pod zamkiem były kiedyś Wielkie Stawy Królewskie (zobaczycie na makietach w podziemiach jak to wyglądało)

Jakby ktos nie mogl byc to ponizej jest obrazek jak Podzamcze wygladalo w XVI wieku.
Dołączona grafika

EliS napisał:

...a po stronie Podzamcza takie stawy były jeszcze wcześniej, właściwie na początku osadnictwa w Lublinie :-P

Tu trzeba objasnic, ze do XV wieku Lublin byl, jakby to glupio nie zabrzmialo, miastem portowym. Port znajdowal sie mniej wiecej w okolicy dzisiejszego kosciola sw. Wojciecha.

Pozdrawiam serdecznie i portowo.

ksiezyc_nad_gieesem ...
Dopoki nie skorzystałem z Internetu, nie podejrzewałem, że na swiecie jest tak wielu idiotow © Stanislaw Lem (1921-2006)

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   EliS 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1127
  • Rejestracja 13-maj 07

Napisano 11 październik 2007 - 21:48

ksiezyc napisał:

Tu trzeba objasnic, ze do XV wieku Lublin byl (...) miastem portowym. Port znajdowal sie mniej wiecej w okolicy dzisiejszego kosciola sw. Wojciecha.

A jako ciekawostkę można dodać, że była tu również stocznia. I to wcale nie w takich zamierzchłych czasach, bo w XIX wieku. Uścislając, początki zakładów Plagego i Laśkiewicza, to produkcja kotłów grzewczych. W pewnym momencie zaczęli produkować kotły okrętowe, a potem nawet kadłuby dla pełnomorskich statków.

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   ksiezyc 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 79

Napisano 11 październik 2007 - 22:29

EliS napisał:

Uścislając, początki zakładów Plagego i Laśkiewicza, to produkcja kotłów grzewczych. W pewnym momencie zaczęli produkować kotły okrętowe, a potem nawet kadłuby dla pełnomorskich statków.

Plage i Laskiewicz to chyba tylko promow kosmiczych nie produkowali.
Tak mi sie przypomnialo teraz, ze byla przed wojna koncepcja wybudowania kolejowego dworca czolowego, miedzy Wzgorzem Zamkowym a Czwartkiem. Tylko, ze wtedy byl to srodek mocno zaludnionej dzielnicy zydowskiej, wiec mam watpliwosci czy to nie jest przypadkiem "urban legend". Owczesnie bylby to drugi dworzec czolowy w Polsce, no i nie musialbym tyle tyrkac zeby sobie pociagi poogladac.
No i jeszcze mi sie przypomnialo, ze przeciez projektowano szybki tramwaj od Melgiewskiej do Stasina. Projekt ponizej:

Dołączona grafika

Pozdrawiam serdecznie i czolowo.

ksiezyc_nad_gieesem ...
Dopoki nie skorzystałem z Internetu, nie podejrzewałem, że na swiecie jest tak wielu idiotow © Stanislaw Lem (1921-2006)

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   EliS 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1127
  • Rejestracja 13-maj 07

Napisano 11 październik 2007 - 22:44

ksiezyc napisał:

kolejowego dworca czolowego,

Co to znaczy? Bo nie znam się na rodzajach dworców...

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   meesha 

• Grupa Mod Team
  • Postów 1000
  • Rejestracja 10-sierpień 07

Napisano 11 październik 2007 - 22:48

To chyba taki który ma wjazd (i wyjazd) tylko z jednej strony. Tak jak Łodź Fabryczna czy Victoria w Londynie. Ale tak całkiem do końca nie jestem pewien ;)
Od dnia, w którym strzałą trafił we mnie Amor,
w sercu mam tylko Motor,
w żyłach płynie metanol...

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   ksiezyc 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 79

Napisano 12 październik 2007 - 08:26

meesha napisał:

To chyba taki który ma wjazd (i wyjazd) tylko z jednej strony. Tak jak Łodź Fabryczna czy Victoria w Londynie.

W rzeczy samej, w odroznieniu do przewazajacej wiekszosci dworcow tak zwanych przelotowych.

Pozdrawiam serdecznie i przelotowo.

ksiezyc_nad_gieesem ...

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   aron 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1039
  • Rejestracja 27-maj 07

Napisano 12 październik 2007 - 10:18

EliS napisał:

Tam z tego co pamiętam jest zwaniesienie, więc i tak by woda spłynęła na Podzancze,

E tam spłynełaby. Wybetonować staw i nie ma prawa spłynąć.

A co do dworca czołowego w Lublinie to ja myślę że możnaby wepchnąć go pod Plac Wolności ( tzn zrobić go w podziemiu jak Warszawę Centralną) i zbudować tory wzdłuż Dolnej Panny Marii i przez Park Ludowy. Kosztowałoby to potworne pieniądze, ale gdyby taki dworzec powstał, to byłbym za przeniesieniem dworca PKS i busów na plac Wolności.

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   ARni 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1655
  • Rejestracja 25-lipiec 07

Napisano 20 październik 2010 - 11:22

Cytat

Konkurs na Podzamcze ogłoszą już w listopadzie
2010-10-19

Okolice zamku bez głównego dworca, tak pomyślane, by tworzyły całość ze Starym Miastem i śródmieściem - na tym będzie polegało zadanie projektantów, którzy przystąpią do konkursu. Ratusz zamierza ogłosić go najpóźniej w przyszłym miesiącu.

Podzamcze to bez wątpienia jedna z najbrzydszych części miasta. Znaczną jego część zajmuje dworzec PKS, zaparkowane autobusy i obskurne budy handlowe. Dodatkowo, każdego ranka wzdłuż al. Tysiąclecia ustawiają się handlarze ze stolikami, na których wykładają swoje towary - tanią bieliznę, itp. Popołudniami walają się tam sterty śmieci, a wszystko to w sąsiedztwie najważniejszych lubelskich zabytków: zamku, cerkwi i kościoła św. Mikołaja na Czwartku.

Tego miejsca nie uda zmienić się bez planu zagospodarowania przestrzennego, w którym będzie zapisane jaką funkcję ma mieć ten teren. Zanim jednak ratusz zdecyduje co ma powstać na Podzamczu, chce skorzystać z podpowiedzi projektantów i dlatego zamierza ogłosić konkurs na koncepcję zagospodarowania okolic zamku. Jak informuje zastępca prezydenta Lublina Krzysztof Żuk zostanie on ogłoszony pod koniec października lub na początku listopada. Ci, którzy zdecydują się w nim wystartować, będą mieć sześć miesięcy na stworzenie swojej wizji.
Miejscy planiści, razem z lubelskim odziałem Stowarzyszenia Architektów Polskich kończą właśnie przygotowywać wszystkie dokumenty niezbędne do ogłoszenia konkursu na zagospodarowanie Podzamcza. Wśród nich są między innymi tzw. wytyczne, w których ratusz określi co na pewno uczestnicy powinni uwzględnić w swoich propozycjach - czy galerię handlową, mieszkania czy na przykład park.
[...]
Źródło GW Lublin

Dworzec PKS zostanie przeniesiony spod Zamku. OK. Należy zagospodarować okolice wizytowe naszego miasta, ale...
Autobusy zakorkują całkowicie okolice dworca PKP.
Wystarczy przejechać Trasą zieloną w stronę ul. Krochmalnej. Wąskie gardło komunikacyjne - pojęcie wyolbrzymiające stan faktyczny. Sytuacja w godzinach szczytu, kolokwialnie mówiąc - masakra.
Poza tym nie wyobrażam sobie budowy zaplecza dworca autobusowego w tamtych rejonach bez przebudowy nitek komunikacyjnych. Nie jestem pesymistą ani optymistą, lecz realistą.
Pomagaj! BIG Klick - wystarczy otworzyć raz dziennie.

d@,@b Łamać tabu jest zabawniej...
http://www.tvn24.pl/

Opcje tematu:

Strona 1 z 1