LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe: Olimp coraz większy - LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe

Skocz do zawartości

• (8 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Olimp coraz większy

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   necik 

• Grupa Admin
  • Postów 3099
  • Rejestracja 28-sierpień 06

Napisano 08 grudzień 2006 - 15:00

Kurier Lubelski napisał:

Budowę największego w Lublinie centrum handlowego zapowiedział wczoraj Grzegorz Dębiec, prezes PHUT Transhurt. Obiekt o roboczej nazwie „Mega Olimp” powstanie na 2,5-hektarowej działce przy alei Spółdzielczości Pracy. Z istniejącymi już trzema galeriami Olimp utworzy kompleks o rekordowej powierzchni 83 tys. metrów kwadratowych.

Budowa nowoczesnego i ekskluzywnego obiektu ruszy w połowie przyszłego roku. Pierwsi klienci będą mogli zrobić zakupy w drugiej połowie 2008 roku.
– Mega Olimp powstanie na terenie między aleją Spółdzielczości Pracy a ulicą Bursaki – mówi Grzegorz Dębiec, prezes zarządu głównego inwestora PHUT Transhurt. – Różnica terenów wynosząca 12 metrów wymusiła na nas konieczność zaprojektowania budynku czterokondygnacyjnego. Jego wysokość będzie identyczna z Olimpem I, co utworzy harmonijną i integralną całość. Obiekty połączone będą efektownym przeszklonym mostem, co zapewni poruszanie się między budynkami bez konieczności wychodzenia na zewnątrz. Piętrowe parkingi dadzą możliwość wjechania na dowolną kondygnację wprost pod drzwi ulubionego sklepu.
Każda z kondygnacji będzie miała powierzchnię 13 000 mkw. Na najniższym poziomie „-2” znajdzie się podziemny parking na 800 aut, strefy dostaw, windy towarowe i schody ruchome. Na poziomie „-1” o nazwie „Dom i wnętrze” będzie można nabyć materiały budowlane, elementy wyposażenia wnętrz (dywany, wykładziny, glazurę, terakotę, oświetlenie, farby, akcesoria i dodatki) oraz meble. Poziom „0” to market spożywczy, market RTV-AGD, markowe sklepy odzieżowe i usługi. Na pierwszym piętrze ulokowane zostaną sklepy odzieżowe, obuwnicze, restauracje, kawiarnie i centra rozrywki.
– Nasuwa się pytanie, dlaczego całość jest tak ogromna? – dodaje prezes Dębiec. – Odpowiedź jest bardzo prosta. W Lublinie powstają już galerie handlowe – czy to Plaza w śródmieściu, centrum na Felinie, czy wstrzymana inwestycja na górkach czechowskich. Konkurencja się rozrasta i jest to proces nieodwracalny. Doszliśmy do wniosku, że najlepszym sposobem na dotrzymanie kroku jest największa w mieście powierzchnia handlowa. Docelowo w kompleksie znajdzie się 325 punktów handlowych i usługowych oraz 1500 miejsc parkingowych.
Jak ustaliliśmy, wartość najnowszej inwestycji Transhurtu szacowana jest na 120 mln zł. Trzydzieści procent środków pokryje inwestor, reszta pochodzić będzie z kredytu bankowego.

Muszę przyznać że ładnie to będzie wszystko wyglądało.
Fajnie że powstanie taka wielka galeria w tej części miasta i nie trzeba będzie jechać na Felin.

PS. Może ktoś wie ile kosztowała działka budowlana między stacja paliw Orlan a obecnym Olimpem? Wydaje mi się że kiedyś widziałem ogłoszenie, cena to tylko... 4 mln zł.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Szary 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 402
  • Rejestracja 01-wrzesień 06

Napisano 09 grudzień 2006 - 09:24

Jestem byłeym pracownikiem GH Olomp 8-) i co do budowy Olimpu 4 czy jak kto woli "Mega Olimpu" to budowa miała już ruszyć na poczatku 2007 roku. Były też głosy,że 4 część Olipmu miałaby powstać na miejscu "CMT" (Centrum Motoryzacyjno-Technicczne), co doprowadziłoby do małego kłopotu, ponieważ takie zagęszczenie serwisów samochodowych i sklepów jest chyba największe w regionie, ale wersja że Olimp 4 powstanie tam gdzie pisze Ojciec Prezes Pan G. Dębiec :mrgreen: jest bardziej prawdopobna.

necik napisał:

Jak ustaliliśmy, wartość najnowszej inwestycji Transhurtu szacowana jest na 120 mln zł. Trzydzieści procent środków pokryje inwestor, reszta pochodzić będzie z kredytu bankowego.

tak dla porównania to Olimp 1 kosztował około 4 mln zł, Olimp 2 w granicach 10 mln zł. Olimp 3 pomiędzy 20-25 mln zł. Więc najnowsza inwestycja Dębców będzie jednak znacznie droższa od poprzednich części GH Olimp...

A co do kosztu działki między stacja paliw Orlan a obecnym Olimpem to nie mam pojęcia.
"Mogę być kimś, będąc jednocześnie sobą
Albo pić od rana Wyborową, bić matkę, mieć jako dom klatkę schodową
Mogę skończyć się i nie jestem zdziwiony
Mogę wszystko, to ma dwie strony!"

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   okrushek 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 52
  • Rejestracja 29-listopad 06

Napisano 09 grudzień 2006 - 10:32

woooow widze ze Olimp szaleje... ale to dobrze... lubie tam łazić... jak narazie w m moich oczach najlepsze centrum handlowe... niech tylko croppa otworzą i raj... wiecej mi do szczescia nie bedzie potrzebne! :))

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   necik 

• Grupa Admin
  • Postów 3099

Napisano 09 grudzień 2006 - 10:35

To może jeszzce plany rozbudowy:

Załączone miniatury

• Załączona grafika: galeriaolimp.jpg

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   okrushek 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 52
  • Rejestracja 29-listopad 06

Napisano 09 grudzień 2006 - 11:26

omamo a skad wy macie takie detale, plany i wogole :P a za dwa dni bedzie ze ktos sie włamal do bazy olimpu ;p

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   necik 

• Grupa Admin
  • Postów 3099

Napisano 09 grudzień 2006 - 12:53

Ciekawe która nazwa pozostanie, Galeria Olimp czy Mega Olimp ?

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Yoolia 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 113
  • Rejestracja 07-listopad 06

Napisano 09 grudzień 2006 - 13:04

niezle to bedzie wyglądało, jestem pod wrażeniem :-)
Tylko nocą do klubu Puls
Jam Session do rana - tam królował blues..

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   KRYCHA 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 144
  • Rejestracja 15-wrzesień 06

Napisano 09 grudzień 2006 - 13:05

Raczej Galeria, bo mega olimp to takie.... informatyczne :lol:
Jak coś wiem to wiem, a jak nie wiem to wiem że mógłbym wiedzieć. Jak się mylę to przepraszam bo mógłbym się mylić ale się nie mylę

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   necik 

• Grupa Admin
  • Postów 3099

Napisano 09 grudzień 2006 - 13:08

Szkoda że teraz nie działają strona Olimpu www.galeriaolimp.com.pl
W sumie genialnych maja informatyków - jak już zabierają się za aktualizację (przebudowę) strony to mogliby robic to na innym serwerze lub chociaż pod innym (testowym) adresem.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   KRYCHA 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 144
  • Rejestracja 15-wrzesień 06

Napisano 09 grudzień 2006 - 13:47

Może się zglosimy :D

Kumpel byl u nich na praktykach, robil na *BSD. Mowil ze caly dzien siedzial i nic nie robil. A jak sie cos popsulo to byl wielki problem :shock:
Jak coś wiem to wiem, a jak nie wiem to wiem że mógłbym wiedzieć. Jak się mylę to przepraszam bo mógłbym się mylić ale się nie mylę

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Szary 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 402

Napisano 09 grudzień 2006 - 23:31

necik napisał:

Ciekawe która nazwa pozostanie, Galeria Olimp czy Mega Olimp ?

dziś byłem w Olimpie odwiedzić starych znajomych, pogadać z dziewczynami z butików 8-) ...i tak sobie rozmawiałem własnie między innymi na ten temat z portierami (w tym z jeden z udziałowców transhurtu) i ochroną :mrgreen: że GH Olimp pozostanie przy takiej samej nazwie jak dotychczas "Galeria Handlowa Olimp" a nowa część będzie nosiła miano "Czwórki" czyli Olimp 4. Plany które przedstawił necik przedstawiają aktualny stan projeków. I jeżeli nic się nie zmieni to już na przełomie kwietnia i maja ma ruszyć budowa nowej częścii...

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   GWerevolf 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1568
  • Rejestracja 03-listopad 06

Napisano 12 grudzień 2006 - 12:22

Super! Będzie ciekawiej :mrgreen: Może jednak zaczęli by od tych bufetów na górze bo normalnie dziadostwo tam podają :-|
A-waiting for changes..
"Nikt kto jest bardzo mądry nie może być szczęśliwy bo za dużo wie o złej stronie życia. //
Jingle balls

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Yoolia 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 113

Napisano 12 grudzień 2006 - 12:38

tak sobie oglądam tą wizualizację i chyba czegoś nie czaję, gdzie Magnoliowa a gdzie Bursaki?? - po obydwu stronach al. Spółdzielczosci pracy.
Nie rozumiem :?: :?: :?:
Tylko nocą do klubu Puls

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Pizza 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 962
  • Rejestracja 29-październik 06

Napisano 12 grudzień 2006 - 13:22

Magnoliowa ciągnie się też obok Olimpu, jest to przedłużenie starej części Magnoliowej, czyli jest po obu stronach Sp. Pracy. 8-)

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Szary 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 402

Napisano 13 grudzień 2006 - 00:04

GWerevolf napisał:

Może jednak zaczęli by od tych bufetów na górze bo normalnie dziadostwo tam podają

te barki już powoli same się będą likwidować... od października zlikwidowali restaurację Mega i Tradycyjną. a teraz na pierwszy ogień pójdzie Papryka...

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   necik 

• Grupa Admin
  • Postów 3099

Napisano 13 grudzień 2006 - 00:17

Szary, może wiesz ile w Olimpie kosztuje dzierżawa lokalu?

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Szary 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 402

Napisano 13 grudzień 2006 - 00:39

to zalezy od miejsca gdzie się znajduje. np. odległość od wejścia, metrzarz, czy jest to stoisko na korytarzu. np taki lokal na 1 piętrze (nazwy nie będe wymieniał) w trzeciej części (tam gdzie są ruchme schody) płaci 6 tysięcy miesięcznie + opłaty za prąd i ewentualnie za wodę, gaz (jeżeli lokal gastronomiczny). a ile się płaci za samo wynajęcie lokalu, to niestety takich informacji nie posiadam ;-)

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   necik 

• Grupa Admin
  • Postów 3099

Napisano 13 grudzień 2006 - 00:40

A jak wygląda przelicznik zł/m2 (oczywiście w jakimś dobrym miejscu) ?

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Szary 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 402

Napisano 13 grudzień 2006 - 00:45

wybacz necik, ale tych szczegółów nie posiadam... i tak jak na wykonywane przeze mnie prace w GH Olomp to wiem bardzo dużo ale wiesz, wszystkiego można się dowiedzieć... :mrgreen:

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Yoolia 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 113

Napisano 14 grudzień 2006 - 08:15

odnosnie nowego Olimpu
http://www.transhurt.../galeria_4.html
Tylko nocą do klubu Puls

Opcje tematu:

• (8 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »