GW napisał:
2008-06-20,
Przy Alei Spółdzielczości Pracy w Lublinie powstanie wielki sklep meblowy razem z centrum handlowym.
od kilku tygodni trwa budowa centrum IKEI w Łodzi. Podobne stanie w Lublinie
Budowa IKEI pochłonie 45 mln euro. Wokół sklepu wyrośnie centrum handlowe o powierzchni 76 tysięcy metrów kwadratowych, łącznie z kompleksem handlowo-usługowym z około 150 sklepami. Według planów pierwszy klient wejdzie do lubelskiej IKEI za trzy lata.
Ja rozumiem, że business to business , ale kategorycznie się pytam, w jaki sposób IKEA wspomoże choćby infrastrukturę lubelską? Wybuduje tunel, przzebuduje skrzyżowanie, zrewitalizuje jakąś dzielnice czy może posadzi dużo zieleni???
W wielu miastach, jak chociażby w Rzeszowie czy w Białymstoku, ogromne sieci jeśli chcą się wybudować na terenie miasta, to oprócz inwestycji w powierzchnię handlowi-usługową która raz wybudowana przynosi im ciągły przychód, inwestują coś w miasto, coś co im samym się nie zwróci, a pomoże miastu.
Ja się pytam, co oprócz kolejnego molocha oferuje IKEA???
Mi osobiście jest wielce niepotrzebna, wszak wiem, że jest to wielki skład rupieci który przynosi zyski, a wiem też, że Lublin to łakomy kąsek dla sieci, więc jest wiele gotowa zrobić aby się tu pobudować.

Pomoc