LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe: IKEA się wprowadza... - LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe

Skocz do zawartości

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

IKEA się wprowadza...

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   indiced 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 752
  • Rejestracja 27-sierpień 07

Napisano 21 czerwiec 2008 - 13:14

GW napisał:

Ikea wprowadzi się do Lublina
2008-06-20,

Przy Alei Spółdzielczości Pracy w Lublinie powstanie wielki sklep meblowy razem z centrum handlowym.

od kilku tygodni trwa budowa centrum IKEI w Łodzi. Podobne stanie w Lublinie
Budowa IKEI pochłonie 45 mln euro. Wokół sklepu wyrośnie centrum handlowe o powierzchni 76 tysięcy metrów kwadratowych, łącznie z kompleksem handlowo-usługowym z około 150 sklepami. Według planów pierwszy klient wejdzie do lubelskiej IKEI za trzy lata.

Ja rozumiem, że business to business , ale kategorycznie się pytam, w jaki sposób IKEA wspomoże choćby infrastrukturę lubelską? Wybuduje tunel, przzebuduje skrzyżowanie, zrewitalizuje jakąś dzielnice czy może posadzi dużo zieleni???

W wielu miastach, jak chociażby w Rzeszowie czy w Białymstoku, ogromne sieci jeśli chcą się wybudować na terenie miasta, to oprócz inwestycji w powierzchnię handlowi-usługową która raz wybudowana przynosi im ciągły przychód, inwestują coś w miasto, coś co im samym się nie zwróci, a pomoże miastu.

Ja się pytam, co oprócz kolejnego molocha oferuje IKEA???

Mi osobiście jest wielce niepotrzebna, wszak wiem, że jest to wielki skład rupieci który przynosi zyski, a wiem też, że Lublin to łakomy kąsek dla sieci, więc jest wiele gotowa zrobić aby się tu pobudować.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   quina 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 125
  • Rejestracja 28-marzec 08

Napisano 21 czerwiec 2008 - 14:13

no na razie to chyba nawet nie maja pozwolenia na budowe, wiec te slogany wprowadzamy sie do Lbn za 3 lata to grubymi nicmi szyte. a zapewne chocby na spoldzielczosci pracy cos zrobia, chocby sygnalizacje, jesli nie slimaki;) a swoja droga to od biznesu zawsze mozna cos oczekiwac, mimo iz samo wybudowanie ikei to duzy zysk dla miasta i mieszkancow tam pracujacych. a swoja droga czy np olimp jakies inwestycje zrobil budujac czy rozbudowujac sie? bo widze ze wiekszosc ludzi ma wymagania do zagranicznych koncernow, a do swoich juz nie. albo jeszcze BRW na diamentowej, zrobili cos poza budowa dojazdowki do siebie?
ZAWSZE mam rację NIGDY się nie mylę, ale i tak NIKT mi nie wierzy
Zawsze będę stał po innej stronie niż Ty będziesz stał
1 Kor 13,1-13: można w TO wierzyć i pokładać nadzieję, jeśli jednak TO okaże się błędnym założeniem - nic nam po wszystkim innym

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Shawman 

• Grupa Mod Team
  • Postów 3434
  • Rejestracja 27-październik 06

Napisano 21 czerwiec 2008 - 14:40

quina napisał:

a swoja droga czy np olimp jakies inwestycje zrobil budujac czy rozbudowujac sie?

Weź pod uwagę, że kiedy Olimp zaczynał działalność to miejsce nie było tak atrakcyjne, jak teraz. Wydaje mi się, że to właśnie można policzyć Olimpowi za zasługę - rewitalizację tej okolicy. Podobnie sprawa wygląda z Makro na Bronowicach.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   indiced 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 752

Napisano 21 czerwiec 2008 - 17:27

Racja, Bronowice były w bardzo złym stanie, i gdzieniegdzie dalej są. Ale to przez Makro poprawiła się tam infrastruktura drogowa, przecież całe te dwa ronda są za sprawą Makro, dopiero później dopchano tam Obi... ale nawierzchnia asfaltowa była finansowana w jakiejś części przez Makro, pamiętam, bo GW określała to partnerstwem publiczno-prywatnym.

CO do Solidarności, to teren był perspektywicznie atrakcyjny, chociaż tam były pola i łąki, gdzieniegdzie domek/wieś, dość oddalone od zabudowy miejskiej, od miasta. Dopiero później zaczął się wykup masowy, Elizówka, salony samochodowe, komis, bardzo się ożywiło, częściowo dzięki remontowi drogi Lublin-Niemce-Lubartów. Wartość Olimpu nieźle podskoczyła.

Osobiście uważam, że jesli koncern jakiś chce budować centrum wielkopowierzchniowe, to powinien tez zająć się infrastrukturą (przeważnie drogową) oraz zielenią dookoła swojego CH.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   quina 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 125

Napisano 21 czerwiec 2008 - 19:22

najprosciej bedzie jesli zapytam: czego byscie oczekiwali od Ikei?
1 Kor 13,1-13: można w TO wierzyć i pokładać nadzieję, jeśli jednak TO okaże się błędnym założeniem - nic nam po wszystkim innym

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Pizza 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 962
  • Rejestracja 29-październik 06

Napisano 22 czerwiec 2008 - 00:28

Ja chyba tylko powstania i dotrzymania terminu otwarcia.

Czekam z niecierpliwością, cenię sobie sklepy IKEi, do tej pory musiałem jeździć do Janek pod Warszawą, a teraz będzie pod nosem, kilkanaście minut spacerkiem, tzn. mam nadzieję że będzie.

A wszystkim którzy krytykują powstanie nowego centrum śmieję się prosto w oczy. Ignoranci.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   ARni 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1655
  • Rejestracja 25-lipiec 07

Napisano 22 czerwiec 2008 - 08:25

quina napisał:

swoja droga czy np olimp jakies inwestycje zrobil budujac czy rozbudowujac sie?
Zadałeś sobie pytania, czy była taka potrzeba?
Myślę, że masz tu na uwadze przebudowę al. Witosa i ul. Grygowej. Impreza towarzysząca Feli City. Mieli wyjście?
Nie mieli, bo trasa jest obecnie przelotówką przez miasto i główny szlakiem komunikacyjnym - trasa Warszawa-Zamość. Postawisz kolejne światła? Właśnie niewskazane. Stąd budowa tunelu, schowanie sieci ciepłowniczej pod ziemię (biegła kiedyś nad dwupasmówką) i postawienie wiaduktu z rondem.

Shawman napisał:

Podobnie sprawa wygląda zMakro na Bronowicach.
Niedługo także Feli City, w pobliżu.

Shawman napisał:

Weź pod uwagę, że kiedy Olimp zaczynał działalność to miejsce nie było tak atrakcyjne, jak teraz. Wydaje mi się, że to właśnie można policzyć Olimpowi za zasługę - rewitalizację tej okolicy.
Polać mu. Dobrze gada.

indiced napisał:

Osobiście uważam, że jesli koncern jakiś chce budować centrum wielkopowierzchniowe, to powinien tez zająć się infrastrukturą (przeważnie drogową) oraz zielenią dookoła swojego CH.
Następna kolejka dla tego Pana.

quina napisał:

najprosciej bedzie jesli zapytam: czego byscie oczekiwali od Ikei?
Niech da pracę ludziom, którzy chcą pracować. Dobre rozplanowanie dojazdu do przybytku, a nie kolejne światła na ruchliwej trasie. Światła są dobre, ale z rozwagą. Stawianie ich "co chwila" na trasie wylotowej z Lublina, to mocna przesada.
Pomagaj! BIG Klick - wystarczy otworzyć raz dziennie.

d@,@b Łamać tabu jest zabawniej...
http://www.tvn24.pl/

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   indiced 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 752

Napisano 23 czerwiec 2008 - 20:44

Cytat

Sposób przebudowy systemu dróg wokół powstającego tu centrum handlowo-rozrywkowego Felicity jego inwestor - spółka Centrum Handlowe Felin - opracował według wytycznych urzędu miasta. To, co teraz możemy oglądać na Felinie, niemal w niczym nie przypomina tego, co było tu jeszcze kilkanaście miesięcy temu. W tym czasie konsorcjum odpowiedzialne za przebudowę wybudowało dwa wiadukty nad al. Witosa, pod samą aleją tunel, a także ronda przy ulicach: Grygowej i Pancerniaków. Te dwie ostatnie ulice zostały dodatkowo gruntownie przebudowane, a nad Grygowej powstała jeszcze 8-) infrastruktura umożliwiająca uruchomienie w tym miejscu trakcji trolejbusowej.

Koszty przebudowy układu komunikacyjnego na Felinie w większości ponosi inwestor - całość kosztowała ponad 58 mln zł. Urząd Miasta do tej kwoty dołożył 10 mln zł.

Panie Pizza,
a śmiej się Pan w twarz, jako i ja się śmieję, gdyż IKEA ma dwa oblicza, jedno z uśmiechem w strone klienta pustego, a drugie jest ostro kapitalistyczne: ładnie zapakujemy i sprzedamy Ci gówienko...

Jest to CH jak i inne, nastawione na drenaż rynku z pieniędzy, gdy chce się gdzies budować, to znaczy, że docenia potencjał i zależy mu na wyssaniu pieniędzy z regionu. Nie możemy dac się tak łatwo sprzedać, inwestycja tego typu MUSI się przyczynić do rozwoju regionalnego, w tym przypadku infrastruktury.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   quina 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 125

Napisano 23 czerwiec 2008 - 22:51

indiced napisał:

ładnie zapakujemy i sprzedamy Ci gówienko

wole gówienko kupić w Leclercu za pół ceny, niż w sklepie osiedlowym, gdzie wcale przyjemnej atmosfery nie ma, ceny iscie warszawskie, a ludzie wiecejnie zarabiaja czy mniej nie pracuja niz w Leclercu...
a co do gówienka, zyjemy w swiecie kapitalizmu, nie bede tu roztaczal czaru wspomnien za PRLem, ale jakos odkurzacz z tamtych czasow mam 20 lat i dziala, a mam tez cud techniki sprzed 7 lat, i gdyby nie to ze szkoda kasy to dawno powinien byc wymieniony... prosta zasada sprzedawcy: jak sprzedasz dobry towar to klient bedzie go mial 20 lat i nic nie kupi, a jak go bedzie mial do konca gwarancji, czy krocej to wroci;) do nas czy do konkurencji, przeciez oni taki sam model kreuja...
a np jakie meble nie sa gowienkowe? te z BRW? lepsze wcale nie sa, a juz na pewno nie tansze. a moze te od stolarza? ale na to trzeba duzo czasu i wiele wiecej pieniedzy, a jak wiadomo poki co Polacy pieniedzmi(trzymajac sie retoryki pieknego slowa indiced) nie sraja.

a wracajac do tematu nikt mi nie podal zadnego konkretu. co konkretnie chcielibyscie zeby uczynili? co mieliby przebudowac, zbudowac, posadzic, gdzie, kiedy?

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   indiced 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 752

Napisano 23 czerwiec 2008 - 23:47

Mnie IKEA jakością oferowanych produktów wcale nie rzuca na kolana... to jest CH, chcąc istnieć w przestrzeni miejskiej, powinno mieć jakiś w nią dodatkowy wkład.

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   _nowy_ 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 15
  • Rejestracja 07-październik 07

Napisano 24 czerwiec 2008 - 12:08

Nie wiadomo do konca czy ta Ikea sie wprowadzi... podobno zastanawiaja sie nad wycofaniem sie z inwestowania w Polsce jezeli nie zostanie zmieniona ustawa o sklepach wielkopowierzchniowych. Coz... taki CH to jednak nawet gdy nie zainwestuje poza wlasna infrastruktura jest w koncu jakims zrodlem dochodow miasta z podatku i miejscem zatrudnienia dla znowu nie tak malej ilosci ludzi i to nie tylko dla stojacych za kasami i ladami studentow ;] Dodatkowy zarobek dla firm logistycznych, ochroniarskich czy chociaz kilka nowych etatow na stanowiskach kierowniczych. Inwestycja to inwestycja... Lublin nie jest jeszcze az tak atrakcyjnym miastem by mogl zanadto wybrzydzac.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Pizza 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 962
  • Rejestracja 29-październik 06

Napisano 24 czerwiec 2008 - 19:18

indiced, IKEA jakością nie rzuca? Porównaj ichniejsze produkty do wielu, wielu 'naszych'... Ja od najmniej 5-6 lat zaopatrzam się w produkty szwedzkiego koncernu i jestem wielce zadowolony. Stosunek ceny do jakości bezkonkurencyjny.

A tego typu inwestycje to w dzisiejszych czasach jest PRZYSZŁOŚĆ, pośrednie przyciąganie kolejnych inwestorów, a jak wiadomo takie projekty w 9/10 przynoszą profity, nie tylko dla okolicy bliższej, ale też dalszej.

I należy się cieszyć że tak renomowany (bo taka prawda, renomowany) koncern w ogóle spojrzał na naszą dziurę.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   quina 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 125

Napisano 24 czerwiec 2008 - 21:52

jaka by IKEA nie byla, mam wiele osob znajomych nie tylko z Lublina ale i spod samej granicy, ktore jak musza cos kupic do domu to pierwsze co robia to jada do Warszawy wlasnie do IKEI. i zazwyczaj nigdzie wiecej juz nie jada. sa zadowoleni z tego co kupili i za ile kupili. innym fenomenem ikei, ze to jedna z niewielu firm, ktorej produkty na allegro sprzedaja allegorwicze po cenach zblizonych do sklepowych, a towar im schodzi szybciutko... imho w IKEI gdyby u nas powstala bedzie duzy ruch. i pewnie polowa aut na parkingu to bede nie miejsko-lubelskie blachy

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Izz 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 677
  • Rejestracja 03-sierpień 07

Napisano 24 czerwiec 2008 - 22:30

no i mamy problem bo ikea nam ściągnie tłum ludzi = samochody które zakorkują miasto ;)

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   quina 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 125

Napisano 25 czerwiec 2008 - 00:43

Izz napisał:

no i mamy problem bo ikea nam ściągnie tłum ludzi = samochody które zakorkują miasto ;)

spoko spoko, korkow nie bedzie w wawie beda u nas, dlatego dogadano sie ze jak do wawki bedzie wjazd platny to nasi nie placa;)

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   indiced 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 752

Napisano 25 czerwiec 2008 - 12:35

Ja znam model dystrybucyjny IKEI, "puszczac towar z własnych fabryk i tartaków", dzięki temu mają nizsze koszty, ale nie o to chodzi...

Osobiście jestem fascynatem Utopii, streszczę motyw pewnego z moich opowiadań...

Cytat

W roku 2084 albo 2184 ...hipermarkety zawładną światem... nie będzie juz Łęcznej...będzie TESCO-Łeczna ... ławki będa miały logo TESCO, latarnie bąda z TESCO, wszystkie sklepy będa TESCO, samochody będa tam z TESCO...Fryzjer bedzie z TESCO, linie autobusowe będą z TESCO i szkoły beda prowadzone przez TESCO i rachunki za prąd bedą od TESCO...

a na granicy Łecznej-TESCO i Świdnika-PLUS'a (jeśli Świdnik nie zostanie jeszcze wchłonięty przez metropolię "Lublin-ECLERC") będą toczyły sie regularne bitwy pomiędzy kibolami drużyny "GKS TESCO ŁECZNA" a "AVIA PLUS SWIDNIK"... ubranymi w TESCO-Adidasy lub w PLUS-Reebooki...

Nastąpi wtórne rozdrobnienie feudalne, z tym, ze na miejscu dawnych Panów Feudalnych pojawią się korporacje, z czasem, wydzielą między sobą teren, i będą stosować własne prawa względem własnej ludności... doprowadzą do tego, że będą włascicielami całych miast, rugując działające tam dotychczas podmioty i zastępując je własnym szyldem...

Ludzie wiążąc się z jakimś miastem będą wchodzić pod kontrolę danej korporacji... Obywatel TESCO-Landu, uzyska jej paszport z TESCO i za pozwoleniem bedzie mógł podróżować, do innych TESCO-Miast a jesli zajedzie do jakiegoś "Biedronka-Lubartowa" to TESCO nałoży Limit TESCO waluty która wyda u konkurencji...
łojej...antyutopia...

ale chodzi o to, ze Hipermarketom tak czy siak ich działalność sie opłaca, więc dlaczego nie mają czegoś zrobić dla dobra ogółu..????

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   JagodeK 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 252
  • Rejestracja 17-marzec 08

Napisano 04 lipiec 2008 - 19:42

Cytat

IKEA odkrywa karty
Najwcześniej za półtora roku ruszy budowa centrum handlowego IKEA przy al. Spółdzielczości Pracy. Zatrudnienie znajdzie tu 2500 osób.

Zdecydowana większość będzie pracować w galerii handlowej z hipermarketem i sklepem z artykułami budowlanymi.

33 tys. mkw. powierzchni będzie mieć dwupoziomowy sklep sieci IKEA, który zatrudni 200 osób. Znajdzie się w nim m.in. restauracja, sklep ze szwedzką żywnością i plac zabaw dla dzieci.

Z kolei 76 tys. mkw. zajmie centrum handlowe. Obie części mają być gotowe równocześnie: w 2011 r.

- Nasz obiekt będzie podobny do galerii Port Łódź, która zostanie otwarta w IV kwartale 2009 r. - zapowiada Wojciech Dzwonkowski ze spółki Inter IKEA Center. Obok znajdzie się parking na 4200 aut. - I to będzie zdecydowanie największy parking w mieście - dodaje Andrzej Selwet.

więcej na stronie Dziennika Lubelskiego

To wspaniałe ze wybudują na taki ogromny parking, wielki wybetonowany plac :roll:
Nie rozumiem jak można wydawać zgodę na takie inwestycje, parking bodziemy to wcale nie jest taki straszny problem albo taki na dachu. Widać w Lublinie przestrzeń a szczególnie jej jakoś nie ma większej wartości.
Nie jeżdżę busami ;)

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   indiced 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 752

Napisano 10 lipiec 2008 - 15:12

Cytat

W 2011 roku mieszkańcy Lublina nie będą już musieli jeździć po popularne meble szwedzkiej firmy do najbliższego sklepu IKEA w Warszawie.

Wykupiliśmy działkę, przystępujemy do projektowania. Jeśli miasto szybko wyda nam pozwolenie na budowę, to rozpoczniemy ją za rok i trzy miesiące. W 2011 roku planujemy otwarcie sklepu - zapowiada Wojciech Dzwonkowski, dyrektor ds. inwestycji Inter IKEA Centre Polska.

- Wolimy, gdy nazwy firmy się nie odmienia - podkreśla Krystyna Włodarska, dyrektor ds. projektów szwedzkiego potentata, którego nazwa pochodzi od inicjałów założyciela Ingvara Kamprada i pierwszych liter nazw jego rodzinnej miejscowości i parafii.

Sklep szwedzkiego producenta mebli stanie przy al. Spółdzielczości Pracy, nieopodal giełdy w Elizówce. - Nasze centra lokalizujemy na obrzeżach miast zapewniając do nich dobry dojazd - zapewnia Dzwonkowski. IKEA na własny koszt wybuduje bezkolizyjny dojazd do swojego centrum z al. Spółdzielczości Pracy i do spółki z miastem wybuduje nową ulicę Nasutowską, która połączy al. Spółdzielczości Pracy z ul. Choiny.

- Finansowanie tego przedsięwzięcia to jeszcze temat do negocjacji - zastrzega Elżbieta Kołodziej-Wnuk, zastępca prezydenta Lublina. Władze miasta chwalą się, że negocjacje ze szwedzkim inwestorem przebiegły szybko i sprawnie.

- Pierwsze spotkanie odbyło się rok temu. Teraz mogę się cieszyć, że lublinianie będą mogli na miejscu kupować meble znane na całym świecie. Cieszę się tym bardziej, że córka nie będzie mi już suszyła głowy, że musi jeździć do Warszawy po meble - mówi z uśmiechem prezydent Adam Wasilewski. Podkreśla też, że wejście IKEA do Lublina oznacza nowe miejsca pracy.

- 300 miejsc w sklepie, a reszta to pracownicy obsługi centrum handlowego: firmy ochroniarskie, sprzątające, czy transportowe - precyzuje Andrzej Selwet z IKEA.

IKEA w Lublinie w liczbach

- sklep o powierzchni ok. 33 tys. mkw.

- centrum handlowe o pow. ok. 76 tys. mkw.

- dodatkowa powierzchnia handlowa ok. 15 tys. mkw.

- ponad 200 sklepów w centrum handlowym

- ok. 4200 miejsc parkingowych

- 300 osób zatrudnionych w sklepie

- ok. 2500 osób zatrudnionych w całym kompleksie

- koszt budowy centrum handlowego: 150 mln euro

- koszt budowy sklepu IKEA: 120 mln zł

- planowany termin otwarcia: 2011 rok

Źródło: Gazeta Wyborcza Lublin

No to teraz to popieram taką inwestycję, mogli od razu powiedzieć, że będzie partnerstwo publiczno-prywatne, jest inwestycja w infrastrukturę i do tego stanie sobie ta IKEA na obrzeżach miasta... no tak to mnie to wszystko cieszy i do mnie przemawia.
Oby jeszcze tylko budynek IKEA nie straszył wyglądem;)

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837
  • Rejestracja 25-październik 06

Napisano 10 lipiec 2008 - 15:15

Byłem w dwóch Ikeach. Szczerze mówiąc-ogólnie nie zachwycają mnie te mebelki (ani wyglądem ani ceną), ale fajnie że sklep będzie. ;)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   milianor 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 348
  • Rejestracja 04-styczeń 08

Napisano 10 lipiec 2008 - 22:09

Sklep i oczywiście centrum handlowe zwane galerią

Opcje tematu:

• (3 strony)
  • +