Słyszałam o placówce oświatowej Engram z Krakowa, która prowadzi kursy szybkiego czytania i zapamiętywania w lubelskich szkołach. Podobno są to zajęcia m.in. dla gimnazjalistów. Mam dziecko w II kl gimnazjum i zastanawiam się nad zapisaniem go na taki kurs. Czy ktoś może wie coś na ten temat? Może dziecko któregoś z Państwa uczęszcza na taki kurs?Jeden z kolegów syna chodzi na coś takiego i jest zadowolony ale na jakimś krakowskim forum przeczytałam zarówno pozytywne jak i negatywne opinie... Proszę o pomoc w podjęciu decyzji:)
Strona 1 z 1
błyskawiczne czytanie w Lublinie
Napisano 10 październik 2009 - 12:36
laka,
zastanow sie czy Twojemu dziecku to naprawde potrzebne.
Przez jakis czas pracowalam w jednej z lubelskich szkol szybkiego czytania i wiem ze to pic na wode. Nie wiem ile Engram zdziera kasy, ale wiem ze szybkie czytanie nie jest niczym przydatnym bo co z tego ze dziecko przeczytawszy 300 ztron w godzine nie zauwazy piekna jezyka pisanego a tylko z lektury wyniesie garsc suchych danych?
Poza tym - systematycznosc. Jesli zaplacisz za cos co bedzie trwalo pol roku, a czego efekty bedziesz musiala z dzieckiem utrwalac sama przez kolejne dwa lata - zrezygnuj bo nie bedzie Ci sie chcialo.
Pieniadze ktore przeznaczylabys na Engram, przeznacz na ksiazki dla dziecka. Jesli teraz czytac nie lubi - kurs szybkiego czytanie tego nie zmieni. A jesli lubi - szybkie czytanie moze dziecko skutecznie zniechecic do delektowania sie literatura.
zastanow sie czy Twojemu dziecku to naprawde potrzebne.
Przez jakis czas pracowalam w jednej z lubelskich szkol szybkiego czytania i wiem ze to pic na wode. Nie wiem ile Engram zdziera kasy, ale wiem ze szybkie czytanie nie jest niczym przydatnym bo co z tego ze dziecko przeczytawszy 300 ztron w godzine nie zauwazy piekna jezyka pisanego a tylko z lektury wyniesie garsc suchych danych?
Poza tym - systematycznosc. Jesli zaplacisz za cos co bedzie trwalo pol roku, a czego efekty bedziesz musiala z dzieckiem utrwalac sama przez kolejne dwa lata - zrezygnuj bo nie bedzie Ci sie chcialo.
Pieniadze ktore przeznaczylabys na Engram, przeznacz na ksiazki dla dziecka. Jesli teraz czytac nie lubi - kurs szybkiego czytanie tego nie zmieni. A jesli lubi - szybkie czytanie moze dziecko skutecznie zniechecic do delektowania sie literatura.
hedonistyczne psiekrwie
http://rdzaniespi.blogspot.com
http://rdzaniespi.blogspot.com
Napisano 29 grudzień 2009 - 20:40
Uczeń II klasy gimnazjum powinien już wiedzieć po co chodzi do szkoły, jeśli do tej pory nie garnął się do czytania, to mogą być tego różne powody. Może właśnie od tego należałoby zacząć i znaleźć przyczynę. Z tego co pisze laka nie wynika, że jej dziecko ma problem z czytaniem lub z nauką i może dla niej to już temat zamknięty, ale będzie zawsze aktualny dla innych.
Trening umysłu nikomu nie zaszkodził a pomógł niejednemu. To nie tylko pochłanianie ogromnych ilości suchych faktów, ale również nauka logicznego myślenia, nauka relaksacji, wzbogacanie słownictwa, zwiększanie zakresu i trwałości pamięci i wiele innych korzyści.
Żeby się o tym przekonać nie trzeba się od razu zapisywać na drogie kursy. Jest dużo dobrej literatury, która przybliży temat i da wyobrażenie o tym, z czym trzeba się zmierzyć. Kilka pozycji znajduje się TUTAJ. Można taż pobrać darmowe próbki ebooków.
Trening umysłu nikomu nie zaszkodził a pomógł niejednemu. To nie tylko pochłanianie ogromnych ilości suchych faktów, ale również nauka logicznego myślenia, nauka relaksacji, wzbogacanie słownictwa, zwiększanie zakresu i trwałości pamięci i wiele innych korzyści.
Żeby się o tym przekonać nie trzeba się od razu zapisywać na drogie kursy. Jest dużo dobrej literatury, która przybliży temat i da wyobrażenie o tym, z czym trzeba się zmierzyć. Kilka pozycji znajduje się TUTAJ. Można taż pobrać darmowe próbki ebooków.
Zobacz gdzie zarabiam kasę
Najlepszy Program Partnerski
Najlepszy Program Partnerski
Napisano 27 październik 2011 - 12:57
Opcje tematu:
Strona 1 z 1

Pomoc