LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe: Taxi w Lublinie - LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe

Skocz do zawartości

• (5 strony)
  • +
  • « Pierwsza
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Taxi w Lublinie

#81 Użytkownik nie jest zalogowany   mala86 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 4
  • Rejestracja 25-styczeń 12

Napisano 25 styczeń 2012 - 17:08

Witam.
Chętnie wypowiem się na temat lubelskich taksówek tym bardziej , że ostatnimi czasy spotkała mnie w jednej z nich niemiła sytuacja. Jak wszyscy wiem lubelskie korporacje - taksówkarskie prześcigają się w promocjach typu co któryś kurs: gratis, 50% taniej itp. i cóż z tego skoro ... Pewnego grudniowego dnia jechałam jak zawsze na 7.30 do pracy , a że było to deszczowy poranek postanowiłam zamówić sobie taksówkę :) Do tego pamiętnego dnia jeżdziłam radio taxi FART i to też u nich zamówiłam sobie transport. Akurat tak się złożyło, że miałam tą ich rewelacyjną promocję - 5 kurs który miał być 50% taniej. Pan przyjechał audi a6 poinformowałam go przed rozpoczęciem kursu , że mam ową kartę ze ziżką 50% no i się zaczęło... :
Skąd ma Pani tą kartę...
ja Panią widzę pierwszy raz ,żeby Pani jechała z naszym radiem...
Gdzie Pani mieszka ....
Od jak dawna Pani tu mieszka ... itp
Czułam się jak na przesłuchaniu !!! Niechciało mi się jechać autobusem miałam nadzieję na ciepłe i miłe dotarcie do pracy a co dostałam w zamian... !!! Poprostu wstyd ! Tacy taksówkarze przynoszą wstyd swoim korporacjom.
A co do osoby która wcześniej się wypowiadała to pewnie , że miło jest jeżdzić z sympatycznym, pachnącym kierowcą i czystym, i w miarę nowym samochodem. Są kierowcy którzy samym swoim wyglądem odpychają od siebie. Także radze lubelskim taksówkarzom o zadbanie aby podróż odbywała się w miłych i schludnych warunkach a nie np. w warunkach przesłuchania.
Pozdrawiam, Pasażerka

#82 Użytkownik nie jest zalogowany   Xmarx 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 362
  • Rejestracja 19-sierpień 09

Napisano 25 styczeń 2012 - 18:05

Wyświetl postUżytkownik mala86 dnia 25 styczeń 2012 - 17:08 napisał

prześcigują się

przynoszą wstyd swoim korporacją

taksówkarzą

Ale piękne słowotwórstwo... (przepraszam za OT ale nie mogłem się powstrzymać :D )

#83 Użytkownik nie jest zalogowany   mala86 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 4

Napisano 25 styczeń 2012 - 18:32

Ja jeżdzę ALE taxi

#84 Użytkownik nie jest zalogowany   pasażer 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 2

Napisano 25 styczeń 2012 - 21:08

Wszystko to o czym piszecie jest prawdą i napewno jak zostało to ujęte "każdy ma swojego faworyta".
Jednak nie zgodzę się z tym że sama cena za kurs ma aż taki wpływ czy pojadę z tym za 1.60 czy z innym za 4.00 dlatego że każdy chce żyć i zarabiać, osobiście z żoną wolimy miłego kierowcę z nowym samochodem za podwójną stawkę niż zgreda z toczydłem o przeglądzie technicznym wątpliwym.Rozpiętość cenowa owszem jest lecz warunki podróży o niebo lepsze a jeździmy taksówkami często i oczywiście przytoczę słowa przedmówcy "jak się nie ma miedzi to się w MPK siedzi" Osobiście znalazłem "swojego taksówkarza" jest sumienny miły z nowym czystym samochodem i zawsze dowiezie do celu bez kantów pomimo że jestem czasem w stanie nieważkości. Fakt ma wyzsze ceny ale za jakość się płaci no i co ważne a już przetestowałem zawsze jest miła atmosfera i oddaje rzeczy pozostawione w nienaruszonym stanie bo komu niezdażyło się zostawić telefonu, portwela- zostawiłem u niego z dowodem oraz 53,75zł było wszystko i z dostawą do domu lub kluczy a to niebagatela dużo nerwow i stresu o zdrowiu niewspomnę.

Jak Pan to kiedyś przeczyta to pozdrawiam a napewno pamięta( czarny portwel perfect ze skóry)

Pomyślcie nad tym i poszukajcie sobie złoty środek odpowiadający waszym potrzebom, nie bądzcie przywiązani tylko do starych przekonań
3Mcie się @ll

#85 Użytkownik nie jest zalogowany   yourenotalone 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 37
  • Rejestracja 31-sierpień 07

Napisano 11 luty 2012 - 03:21

mnie z kolei rozbroiło to: "podwyższają standard nowymi autami min:audi a6, honda accord, passat , seat althea, citroen c4,hyundaj i 30,mercedes vito, toyota avensis brawo dla nich)"

kup nowy samochod za zarobki na sałacie w granicach 2 - 2.5 tys zl miesiecznie :)
Ja w zyciu nowego samochodu na salate bym nie wrzucil zeby wozic pijakow. Bo nie ma co sie oszukiwac zdecydowana wiekszosc nocnych pasazerow to wlasnie ludzie ktorzy nie wiedza nawet jak sie nazywaja ;)
Dołączona grafika

#86 Użytkownik nie jest zalogowany   inq 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 5
  • Rejestracja 17-styczeń 11

Napisano 21 luty 2012 - 01:56

Już niektórym to się w baniach przewraca. Najlepiej jeździć po 1,60/km nową S-klasą, a niestety tak się nie da. Jak zaczynałem taxowanie to miałem 5 letnie auto warte 25-30 tysięcy, teraz mam 8 latka wartego nie więcej niż 13-14 tys. W najlepszym przypadku to 11 tysięcy straty, a realnie to około 15 tysięcy przez 3 lata. Do tego znacznie większe koszty utrzymania samochodu, co wg moich obliczeń daje jakieś 3-4 tysiące za ten okres. Przeciętnego taksówkarza nie stać na kupowanie samochodu za +20,000 PLN i użytkowanie go na taxi. Owszem zdarzają się dość drogie samochody, ale nie są na pewno kupowane z taksówkowego zarobku. W tym momencie uczciwa cena to 7 zł na wejście i 2,30 - 2,50 zł na 1 taryfie. Owszem jakoś tam opłaca się jeszcze jeździć taniej, ale to trochę dziadowanie. Jazda po 4 zł z kilometra to znowu trochę przegięcie i nie powinno to mieć miejsca. Średnio 70% pasażerów zostawia napiwek - od drobnych grosików po kilkuzłotowe - więc raczej nie zraziła by ich podwyżka cen do tych 2zł z kawałkiem. Kwestia czystości i uprzejmości to inna sprawa. Po pierwsze jeśli zdarza się jakakolwiek "wtopa" u zrzeszonego taksówkarza to trzeba zgłaszać na centralę. Oszustów i śmierdzieli trzeba likwidować, a mogą robić to tylko pasażerowie, więc na prawdę warto bo zaprocentuje to w przyszłości. Niezrzeszonych można skarżyć do Wydziału Komunikacji, ale tu trzeba mieć dowody - np. paragon. Zaznaczam jednak, że nie da się utrzymać samochodu w idealnej czystości bo jednak przemiał pasażerów jest i każdy coś po sobie zostawia.

Polecam trochę wyrozumiałości i rozsądku.

Z moich obserwacji to:

Czwórki - nie ma jakichś wybtnie fajnych furek, a zdarzają się dość zmęczone egzemplarze - ogólnie obsługa przyzwoita
ECHO - sporo dobrych autek, ale są nieliczne strupy, solidne radio
ALE - chyba najlepsze samochody, raczej czyste,jednak sporo oszustów
DAMEL - są wypasy i sporadycznie gorsze auta, ale zadbane i czyste, też trochę krętów jest, ale właściciele pilnują porządku
Piątka - dość dobre samochody, ale małe radio i w niektórych dzielnicach trzeba długo na nich czekać - trochę amatorka
Siódemki/Multi - Chyba najwięcej parchów tam jeździ, ale jest kilka diamencików (nowe A6<lol>)
ESKA - średnia lubelska

LUBLIN/RYTM - dużo słabych aut i kierowców, sporo bez kwitów, nie polecam
HALO - kilka niezłych złomków jest, reszta też bez rewelacji. taki średniak
Mercedes - przyszedł kryzys to jeździ w Mercu i Volvo i Daewoo, dla fanatyków marki z gwiazdą na masce.
ZT - dziadki jak nigdzie, samochody w większości stare, ale dosć zadbane jednak kierowcy już powinni wnuki bawić
FART - małe radio z dość solidnymi samochodami, długie czasy oczekiwania
MPT - radio z brodą, ale upada - pzyzwoite auta i dużo oszustów

Chyba wszystkie wypisałem :) Obiektywnie to polecić można Czwórki, Echo, Damel i Ale. Odradzam Lublin/Rytm.

#87 Użytkownik nie jest zalogowany   cixx 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 4
  • Rejestracja 22-luty 12

Napisano 22 luty 2012 - 16:38

widze że dobrze znasz to środowisko wiec pochwal sie w jakiej korporacji jeżdzisz
a co do twojego opisu korporacji to w każdej sa krety i oszuści

#88 Użytkownik nie jest zalogowany   inq 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 5
  • Rejestracja 17-styczeń 11

Napisano 25 luty 2012 - 10:41

Korporacji nie zamierzam ujawniać bo chcę grzecznie jeszcze trochę popracować. Tak jak piszesz wszędzie są kręty, ale w jednych korporacjach mniej - w innych więcej.

EDIT:
Taka ciekawostka z Wawki :)
http://moto.pl/MotoP..._w_stolicy.html

#89 Użytkownik nie jest zalogowany   yourenotalone 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 37
  • Rejestracja 31-sierpień 07

Napisano 27 luty 2012 - 19:08

ja jestem również zorientowany w rynku taxi w lublinie i szczerze wam mogę powiedzieć, że na krótkim locie (do 4km) nie ma różnicy z kim jedziecie. Są to tak małe różnice cenowe, że praktycznie się ich nie odczuwa. TUTAJ MAŁY WYJĄTEK - jeżeli chodzi o niezrzeszonych, to ich unikać jak ognia. Co do samochodów w korporacjach. Szczerze? mam to gdzieś czym mnie wiezie, abym się nie ubrudził od siedzeń i żebym szybko miał taxi na miejscu zamówienia ;)Nie będę opisywał każdej jednej korporacji bo zrobił to kolega powyżej. Ogólnie rzecz ujmując Lublin jest miastem gdzie jest zatrzęsienie korporacji taxi. W takiej warszawie jest mniej i to dużo :) Dlatego taksiarze w Lublinie tak narzekają i nie ma co się dziwić jak się zapieprza 28 dni w miesiącu za jakieś tam 2 tyś zł. Legenda głosi że podobno niektórzy zarabiają ponad 4 tyś ale to trzeba chyba jeździć non stop, a gdzie życie prywatne? Opisujecie jak to się pan taksówkarz niemiło zachował - a postawcie się na jego miejscu ;) Kiedy co chwile wozi kogoś komu się nie podoba trasa - bo przecież klienta trasą będzie 50gr taniej tylko że trzeba jechać polnymi drogami(bije więc czasówka więc wychodzi na to samo), albo na weekend co najmniej 10 się trafia którzy rządzą w mieście, albo wielcy biznesmani "ął ęł" którzy czekają na resztę przy kursie za 9.80zł i jeszcze proszą o zniżkę robiąc z siebie dziadów, albo klient jedzie za 7 zł i płaci całą stówką :)<- to przebija wszystko :) Owszem nie bronie wszystkich taksówkarzy bo są kręty i złodzieje, ale klienci nieraz wcale nie są lepsi. Podsumowując, nie można wrzucać wszystkich do jednego worka bo jest to firma taka sama jak każda inna (napisałem firma jako wszyscy w mieście bo branża jest bardzo specyficzna o czym wiedza ci co jeżdżą). Trafia się krętacz i złodziej oraz trafia się normalny gość.
Pozdrawiam
Dołączona grafika

#90 Użytkownik nie jest zalogowany   cixx 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 4
  • Rejestracja 22-luty 12

Napisano 26 marzec 2012 - 07:01

A ja ci kolego inq zdradzę jeżdżę w MTP, ale nalewno bym nie polecił tej korporacji nikomu to radio jest juz prawie na dnie
jakby ktoś chciał sie przejechać MPT to polecam kolesia o nr 116 i potem niech sie podzieli wrażeniami na forum: P
A co, do ALE jak sam wiesz to są ludzie z MPT wiec musi tam być troszkę oszastów

#91 Użytkownik nie jest zalogowany   kibic88 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 2
  • Rejestracja 03-kwiecień 12

Napisano 03 kwiecień 2012 - 07:54

Chciałbym sie dowiedziec jak wygladaegzamin taxi w wordzie i czy jest taki trudny jak wszedzie mówią ?!

#92 Użytkownik nie jest zalogowany   cixx 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 4
  • Rejestracja 22-luty 12

Napisano 17 kwiecień 2012 - 05:25

Jak się nie myle nie ma juz egzaminu na taxi a po drugie to biznes nie jest juz oplacalny napewno nie w lublinie

#93 Użytkownik nie jest zalogowany   kibic88 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 2
  • Rejestracja 03-kwiecień 12

Napisano 19 kwiecień 2012 - 14:31

nie zniechęcisz mnie takimi słowami taksówkarzu ! kazdy tak mówi !a podrógie jest dalej egzamin na licencje !

#94 Użytkownik nie jest zalogowany   cixx 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 4
  • Rejestracja 22-luty 12

Napisano 21 kwiecień 2012 - 16:57

Szanowny kolego nie mam zamiaru cię zniechęcać jak chcesz zostać zylem proszę bardzo ja ci napisałem ze to juz się nie opłaca no chyba ze jesteś na emeryturze to tak, bo inaczej nie sadze, aby sie opłacało no chyba ze masz zamiar po 15h-17h dziennie jeździć chce ci oszczędzić pieniędzy, które musisz zainwestować
To poczekaj az uwolnią zawody wtedy bedzie bez egzaminu, choć nie wiem czy juz nie jest to zrobione.
A tak w ogóle najpierw porozmawiaj z taksówkarzami tylko z tymi, co płacą cały ZUS koszt ok.zus+paliwo+korporacja+naprawa samochodu= grosze tyle ci zostanie
i napewno zaczniesz w dziadowskiej korporacji nie bedzie pisał, jakie to nie chce robić im reklamy
lepiej poszukaj sobie pracy a nie myśl o taksówce

#95 Użytkownik nie jest zalogowany   Misek 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 5
  • Rejestracja 10-maj 12

Napisano 10 maj 2012 - 13:09

ja Wam powiem tak, mam na telefonie taką sprytną aplikację, która porównuje oferty korporacji taxi z miejscowości w której się znajdujesz i zawsze wybieram najtańszą :) nie będę pisał co jest najtańsze w Lublinie, bo nie chcę nikomu robić reklamy. Generalnie z taksiarzami mam problem, wiem że jak chcą, to są w stanie wycyckać klienta na szaro...

Opcje tematu:

• (5 strony)
  • +
  • « Pierwsza
  • 3
  • 4
  • 5