LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe: Szkoły języków obcych- Lublin - LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe

Skocz do zawartości

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Szkoły języków obcych- Lublin

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   ptr87lbn 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 2
  • Rejestracja 08-sierpień 08

Napisano 08 sierpień 2008 - 17:28

Witam, mam zamiar wybrać się od września/ października na kurs języka angielskiego w celu uporządkowania i doszlifowania go. W związku z czym chciałbym poznać wasze opinie nt. szkół językowych w Lublinie. Z tego co słyszałem:

- FELBERG, dobra pozycja w ogólnopolskich rankingach,
- EMPIK, znana i popularna w całym kraju szkoła,
- U METODYSTÓW, nauka na dobrym poziomie od lat,

Szkół jest wiele więcej. Słyszałem dobre opinie jeszcze o mi. COLUMBUSIE, piszcie więc z własnego doświadczenia i słyszenia co uważacie o danych szkołach (również innych niż wymienione). Z góry dziękuje i pozdrawiam.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Aneczka 

• Grupa Admin
  • Postów 2082
  • Rejestracja 30-sierpień 06

Napisano 08 sierpień 2008 - 21:03

Chodziłam do Felberga, bez większego wysiłku zdałam FCE na A, ale zależy do jakiego lektora się trafi. W każdym razie, mają wysoką zdawalność ;) Ja zrezygnowałam dopiero gdy (w tamtym czasie) nie zebrała się grupa na CPE. Gorąco polecam, szczególnie p. Mazurek :)

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   mila_ 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 14
  • Rejestracja 27-styczeń 08

Napisano 12 sierpień 2008 - 13:00

Ja jeszcze nie chodziłam, jednak moja siostra chodziła i nie tylko ona do Metodystów. Była zadowolona, certyfikat ma, angielski umie b. dobrze. I właśnie ja też akurat mam zamiar akurat tam się zapisać. Pzdr.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   aasia 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 2060
  • Rejestracja 07-styczeń 07

Napisano 12 sierpień 2008 - 14:29

a ja zaliczyłam Empik i powiem że wszystko ale to wszystko zależy od lektora...
miałam zajęcia z babką ...niejaką panią Sylwią i byłam bardzo zadowolona ale jak kilka razy przyszedł na zastępstwo jakiś facet....cała grupa generalnie uznała że wolimy jednak z nią...zwyczajnie nie podobało nam się jak prowadzi zajęcia...nie wiem może to kwestia przyzwyczajenia....
no ale on swoje grupy też miał i do FCE też jakoś pewnie przygotowywał
ergo..
Empik Galeria Centrum ..generalnie mogę polecić:)...w sekretariacie też są bardzo miłe panie:)

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   carta-bianca 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 18
  • Rejestracja 10-wrzesień 08

Napisano 10 wrzesień 2008 - 13:55

O Metodystach słyszałam dobre opinie. Ja na konwersacje chodziłam do Avalonu. Nie odradzam, ale i nie polecam.
A może lepiej skusić się na indywidualne lekcje u jakiegoś lektora lub absolwenta anglistyki? Zawsze to doszlifowanie będzie bardziej skuteczne, niż w szkole.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Aneczka 

• Grupa Admin
  • Postów 2082

Napisano 10 wrzesień 2008 - 16:06

carta-bianca napisał:

A może lepiej skusić się na indywidualne lekcje u jakiegoś lektora lub absolwenta anglistyki? Zawsze to doszlifowanie będzie bardziej skuteczne, niż w szkole.

To zależy ;)
Jeżeli chodzi o zajęcia w grupie - nie ma raczej monotonii, możesz konwersować z przynajmniej paroma osobami, nie "zamykasz się" tylko na lektora, masz okazję pogadać z ludźmi mówiącym swoim niejako indywidualnym sposobem, możesz porównywać swoje postępy/oceny z innymi, słuchając innych łatwiej też wychwycić błędy i starać się unikać ich w swoim wykonaniu. Szkoły zwykle też dają większa gwarancję np. zdania certyfikatu.
Oczywiście grupa powinna liczyć maksymalnie paręnaście osób, żeby jednak był ten indywidualny kontakt z prowadzącym...
Korepetycje - plusem jest większa elastyczność czasowa, skupienie prowadzącego na tej jednej osobie, możliwość dostosowania tematów do potrzeb uczącego się.
Nie chodziłam nigdy na korepetycje, ale i tak wydaje mi się, że lepiej chodzić do jakiejś szkoły...

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Losio 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 24
  • Rejestracja 09-czerwiec 07

Napisano 10 wrzesień 2008 - 19:53

W czerwcu zaliczałem FCE i zdałem na B. Mam zamiar kontynuować naukę tak, żeby zrobić CAE. Jakie szkoły polecacie?
Likwidacja abonamentu to koniec "Mody na sukces" w Polsce!

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Pizza 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 962
  • Rejestracja 29-październik 06

Napisano 10 wrzesień 2008 - 21:57

carta-bianca napisał:

Ja na konwersacje chodziłam do Avalonu.
Miarodajne to pewnie nie będzie i w ogóle, ale parę lat temu, w wieku nastoletnim chodziłem na zajęcia do tej szkoły rok spędzony tam traktuję jak w całości stracony. Wcześniej np. przez wiele lat uczyłem się w Juniorze i to dzięki temu opanowałem j. angielski w dobrym stopniu, co mam potwierdzone odpowiednimi dokumentami.

Wszystkim rodzicom, którzy chcą posłać dzieci na lekcje j. angielskiego już od najmłodszych lat zdecydowanie polecam Juniora.

http://www.junior.edu.pl/

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   SpeedwayFan 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 522
  • Rejestracja 02-listopad 06

Napisano 11 wrzesień 2008 - 20:54

http://portalwiedzy.onet.pl/4870,25297,150...czasopisma.html
Motor Lublin- 8 sezonów w żużlowej ekstraklasie, Drużynowy Vice-Mistrz Polski 1991

Hans Nielsen - zawodnik Motoru w latach 1990-1993.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   aasia 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 2060
  • Rejestracja 07-styczeń 07

Napisano 11 wrzesień 2008 - 21:37

no w sumie banał...żeby wybrać dobrą szkołę trzeba wziąć pod uwagę kilka kryteriów i dostosować do swoich potrzeb... nic nowego...ale w każdej nawet najlepszej szkole możemy trafić na lektora którego system nauki nie będzie nam odpowiadał...no i nawet najlepsza szkoła nie nauczy kogoś komu się nie chce przyłożyć

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Pizza 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 962

Napisano 11 wrzesień 2008 - 22:46

SpeedwayFan napisał:

Według tych kryteriów Junior naprawdę żre, jasno i klarownie, także ja np. swoje dziecko którego niebawem pragnę się spodziewać poślę tam tak prędko jak tylko będzie się dało. 8-)

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   indiced 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 752
  • Rejestracja 27-sierpień 07

Napisano 13 wrzesień 2008 - 12:11

Ja osobiście nie uczęszczałem ani na korepetycje ani do szkół językowych, uczę się angielskiego-brytyjskiego samodzielnie. Z mojego punktu widzenia każdy ma swój sposób nauki który jest najbardziej efektywny. W moim przypadku najlepiej mi się uczyć angielskiego samodzielnie, bo mam motywację i samodyscyplinę.

Gdyby chodziło o język niemiecki w Lublinie, to tylko Dethloff, ale jeśli chodzi o angielski, to niestety, NIE MA w Lublinie szkoły takiej rangi. Są jedynie jakby to nazwać takie 'fabryki', Avalony, Profilingu'y, Empiki...pereł nie znajdziecie....

Polecam jedynie odwiedziny w British Council Library, dzięki tej bibliotece i materiałom którymi dysponują byłem w stanie przerobić materiał z 4 lat nauki w niecały rok.

Obecnie ćwiczę/szlifuję tzw. 'pronunciation' i przerabiam Matemathics for GCSE.

ps. Pizza, na cóż ta kryptoreklama?

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Pizza 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 962

Napisano 13 wrzesień 2008 - 12:52

Jaka kryptoreklama? Uczęszczałem, jestem zadowolony więc polecam innym.

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Kaczor 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 69
  • Rejestracja 28-styczeń 08

Napisano 13 wrzesień 2008 - 13:19

Miał ktoś do czynienia z taką szkołą jak "Columbus"? Chciałbym się zapisać na kurs angielskiego, a nie wiem czy różnice w nauczaniu między znanymi szkołami jak empik czy Felberg, a właśnie Columbusem czy innymi mniej znanymi szkołami są na tyle znaczące aby wydawać pieniądze na dojazdy. Jeśli chodziłoby o niemiecki jak pisze indiced wybór byłby prosty, natomiast jak wnioskuję z jego wypowiedzi szkoły angielskiego są raczej na podobnym poziomie niezależnie od rankingów itp. ?

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   meesha 

• Grupa Mod Team
  • Postów 1000
  • Rejestracja 10-sierpień 07

Napisano 13 wrzesień 2008 - 14:12

indiced napisał:

Matemathics

A cóż to takiego :?: 8-)
Od dnia, w którym strzałą trafił we mnie Amor,
w sercu mam tylko Motor,
w żyłach płynie metanol...

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Aneczka 

• Grupa Admin
  • Postów 2082

Napisano 14 wrzesień 2008 - 09:42

indiced napisał:

Są jedynie jakby to nazwać takie 'fabryki', Avalony, Profilingu'y, Empiki...pereł nie znajdziecie....

Hahaha, jak wiadomo kres ambicji większości ludzi znajduje się około FCE zdanego na C, wymagasz pereł na takim poziomie? :lol: Wiadomo, że jest to masowe wypuszczanie uczniów, bo jakby nie patrzeć z roku na rok jest coraz popularniejsze zdawanie tegoż... A że i egzamin banalny...

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   agxa 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 28
  • Rejestracja 14-luty 08

Napisano 22 wrzesień 2008 - 16:30

Chodziłam 2 lata do Empiku. Po pierwszym roku byłam bardzo zadowolona i wiele się nauczyłam, lekcje były bardzo ciekawe, może dlatego, że miałam je z dwojgiem lektorów na zmianę więc nudy nie było. Niestety już za drugim razem trafiłam na kiepską lektorkę, więc wszystko zależy od nauczycieli. Zajęcia wyglądają tam jak w normalnej szkole, czytanie, gramatyka, mówienia bardzo mało.
Osobiście polecam Top English School i metodę Callana, chodziłam tam rok, potem zrobiłam sobie przerwę właśnie na Empik, co było błędem, ale w tym roku powracam na Callana.

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   monika 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 118
  • Rejestracja 31-sierpień 06

Napisano 03 grudzień 2008 - 09:14

Ja uczę się w Empiku i polecam. Bardzo fajnie prowadzone zajęcia, miła atmosfera.

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   beatag60 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 93
  • Rejestracja 24-marzec 08

Napisano 12 grudzień 2008 - 09:53

wwww.dunns.pl
Indywidualne zajęcia za bardzo przystępną cenę.Polecam
[you:f2ee335f9d] witam:)

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   k.kasperek 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 21
  • Rejestracja 04-styczeń 09

Napisano 04 styczeń 2009 - 23:56

Ja już drugi rok chodzę do Profi-Lingua i o ile w zeszłym roku byłam bardzo zadowolona, o tyle w ym roku trafiłam do kiepskiej grupy. W zeszłym roku miałam zajęcia z native speaker i z Polką, a w tym tylko z Polką, bo native'a nie było dla naszej grupy. Sama już nie wiem, co o tym myśleć.
Dołączona grafika

Opcje tematu:

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3