LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe: Zmiany nazw ulic - LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe

Skocz do zawartości

• (5 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Zmiany nazw ulic

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Shawman 

• Grupa Mod Team
  • Postów 3434
  • Rejestracja 27-październik 06

Napisano 09 luty 2007 - 14:28

prof. Tadeusz Radzik w Gazecie Wyborczej napisał:

Czytam oto "Gazetę" i z podziwu wyjść nie mogę, jak trudno dokonać słusznej, a zaniedbanej dekomunizacji lubelskich ulic i szkół. Rada pedagogiczna szkoły nr 20 podjęła decyzję, a dyrekcja wsparła ją swym autorytetem, aby raz na zawsze wyrugować z nazwy szkoły jej patrona, niejakiego Dąbrowskiego Jarosława - komunarda, czyli prawie komunistę

Co więcej, w obronie wymienionego stają w jednym szeregu znany historyk z UMCS oraz redaktor "Gazety Wyborczej". Dlaczego? Dlatego że przygotowywał powstanie styczniowe, za co skazany został na 15 lat katorgi. Żeby chociaż odsiedział, ale uciekł i do tego walczył na barykadach Paryża, gdzie zginął, a Francuzi uznali za stosowne pochować go na znanym cmentarzu Per-Lachaise. Czyli patriota, a do tego za "wolność naszą i waszą". A tylko mimochodem wspomina się, iż służył w wojsku rosyjskim, ukończył Akademię Sztabu Generalnego w Petersburgu. Wiemy przecież, kim byli ci, którzy kończyli akademie u naszego wschodniego sąsiada i jakie z nimi kłopoty. Andersen jako nowy patron im się nie podoba. Dzieciom się podoba, a im nie, to niech czytają bachorom do snu o Dąbrowskim.

Co prawda, można by znaleźć kompromis, przemianowując patrona szkoły z Jarosława Dąbrowskiego na Henryka Dąbrowskiego, tego od legionów i z hymnu. Ale co to za rozwiązanie? To znaczy, że co? Imię Jarosław się nie podoba. Mnie się podoba. Wszystko mi się podoba. A poza tym hymn źle się śpiewa i z tym też trzeba coś zrobić.

Czytam oto (głupi nawyk jeszcze ze szkoły), że grupa lubelskich radnych chce skończyć z przeżytkami minionego okresu w nazewnictwie ulic. Na pierwszy ogień mają pójść ulice: Władysława Kunickiego, Stefana Okrzei i 1 Maja. Absolutnie słusznie. No bo kim ten Kunicki był właściwie? Socjalistą i to z przekonania. Jeszcze w latach dziewięćdziesiątych XIX w. w Petersburgu (Uwaga!!!) wstąpił do PPS. Pół roku spędził w więzieniu, a trzy lata na katordze. Polski niepodległej mu się zachciało i to w wydaniu socjalistycznym. I z kim on tam konspirował w tym PPS? Z Piłsudskim, Mościckim, Narutowiczem i im podobnymi. Gdy przybył do Lublina w ramach Towarzystwa "Światło", organizował kursy dla analfabetów. Czemu? Pewnie żeby literaturę socjalistyczną mogli czytać i w głowach sobie mącić. Został nauczycielem i dyrektorem szkoły handlowej dla dziewcząt. Przynajmniej dziewczęta zostawiłby w spokoju.

I wcale go nie usprawiedliwia to, że w czasie I wojny światowej działał w Komitecie Wykonawczym Lubelskich Organizacji Niepodległościowych, a nawet w Zarządzie Wydziału Narodowego Lubelskiego i ponownie trafił do carskiego więzienia. Od 1916 r. do 1939 r. sześciokrotnie wybierany do Rady Miejskiej, przewodniczył klubowi radnych PPS, występując tam głównie w sprawach oświaty. Po 1926 r. zwalczał władzę sanacji, a nawet zacietrzewiony w swych intrygach o mało nie został w 1928 r. prezydentem Lublina. Na szczęście wprowadzono w mieście rządy komisaryczne (wiemy, jak destrukcyjni potrafią być radni z lewicy). Po wybuchu wojny działał w PPS Wolność, Równość, Niepodległość (tej prolondyńskiej). Zmarł w 1941 r. A gdyby przeżył wojnę? Kto zagwarantuje, że nie znalazłby się w szeregach koncesjonowanej PPS, a potem PZPR? Za walkę z caratem odznaczony Krzyżem Niepodległości spoczywa na cmentarzu przy ul. Lipowej.

Kolejny na liście radnych jest Stefan Okrzeja, też PPS-owiec, uczestnik konspiracji i licznych akcji bojowych przeciw władzom carskim. Po jednym z zamachów (komisariat policji na Pradze) w 1905 r. stracony na stokach cytadeli warszawskiej. Czy człowiek, który występuje zbrojnie przeciw władzy, powiedzmy wprost - terrorysta, może być patronem ulicy?

A co z innymi socjalistami z zaboru rosyjskiego? Jadę od dworca kolejowego do centrum ul. Piłsudskiego pod pocztę na Krakowskim Przedmieściu, a tam naprzeciw pomnik Józefa Piłsudskiego, socjalisty z PPS. Co gorsza, twórcy Organizacji Bojowej PPS. To on stał za napadem na wagon pocztowy pod Bezdanami na Litwie w 1908 r., gdzie bojówka PPS zrabowała 200 tys. rubli. A teraz stoi na cokole i patrzy na pocztę spod oka. Co się jej tak przygląda? A tam wpłaty i wypłaty, jednym słowem - obrót gotówki. Czy nie lepiej przenieść go w bardziej bezpieczne miejsce?

Tym razem pojadę inną drogą. Dobrze, ale wypadło na ul. Mościckiego (sam przed laty w chwili słabości jako członek komisji Rady Miejskiej ds. nazewnictwa ulic zaproponowałem tę kandydaturę). Przecież to był czystej wody socjalista z PPS. Gorzej, z ul. Mościckiego skręcam w ul. Narutowicza. Nie dość, że socjalisty, to jeszcze bezbożnika i chyba masona. Gdyby nie Eligiusz Niewiadomski, przez lata byłby Prezydentem Rzeczypospolitej. A Niewiadomski swojej ulicy nie ma. Tyle jest jeszcze do zrobienia.

Słuszna jest kolejna propozycja. Zdekomunizowania ul. 1 Maja. Od lat wniosek jest ponawiany i nic. To żadne tłumaczenie, że nazwa pochodzi bodajże z 1930 r. (dawniej ul. Foksal). Były to czasy sanacji, a wiemy, czym była sanacja. Jeden wielki układ kolesiów z legionów, byłych socjalistów i notorycznych rozwodników. A co to za święto? Powiadają, że ludzi pracy. Że od 1886 r., gdy po krwawym starciu robotników z policją w Chicago po procesie stracono czterech robotników - uczestników zajść. Ośmiogodzinnego dnia pracy im się zachciało, związków zawodowych, a może ustrój obalać. Jak w pewnym kraju związkowcy obalili ustrój, to po kilkunastu latach takich rządów posprzątać po nich nie można, a przynajmniej idzie jak po grudzie, taki się układ zrobił. A związkowcy dalej mącą, jak nie w Biedronce, to w innym Tesco czy Realu, niby ludzie pracy. Praw pracowniczych im się zachciewa. Może jeszcze święta?

Gdy idę sobie na koniec ul. Hanki Świętoduskiej [ul. Świętoduska w PRL została przemianowana na Hanki Sawickiej - red.], to myślę, po co komu ci obrotowi patroni. A przecież można normalnie, bezkonfliktowo. Mamy przecież w Lublinie ulice: Rowerową, Betonową, Montażową, Odlewniczą, Elektryczną. Czy nie jest ładnie?

Bardzo mi się podoba tekst profesora Radzika. Ale może pójść dalej? Ogłaszam konkurs na najbardziej absurdalne uzasadnienie, dlaczego nazwa ulicy jest już politycznie niepoprawna. ;-) Sam zaczynam:

Ulica Pogodna na której mieszkam - ulica powstała w okresie Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej, wyraża fałszywe zadowolenie z tego okresu i sugeruje, jakoby życie w PRL było lekkie i przyjemne.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837
  • Rejestracja 25-październik 06

Napisano 09 luty 2007 - 16:14

I tak Lublin uważam za "odkomuszone" miasto w porównaniu z taką ok.20 tysięczną Bogatynią na Dolnym Śląsku. Tam są ulice takie jak Ludowa, Waryńskiego, Świerczewskiego, Bojowników o Wolność i Demokrację... 22 Lipca zmienili chyba rok temu dopiero. :lol:
To dopiero skansen.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   lodzio 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1227
  • Rejestracja 21-listopad 06

Napisano 10 luty 2007 - 11:15

Wg mnie takie nazwy ulic są fajne. :lol:

Puławy są niestety odkomuszone, jak to ująłeś, ale z miesiąc temu wracałem z białej szkoły przez Opole Lubelskie. Patrzę na tabliczkę, a tam... 25lecia PRL. Boskie :mrgreen: :lol:
: >

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Shawman 

• Grupa Mod Team
  • Postów 3434

Napisano 12 luty 2007 - 02:43

lodzio napisał:

Wg mnie takie nazwy ulic są fajne. :lol:

Puławy są niestety odkomuszone, jak to ująłeś, ale z miesiąc temu wracałem z białej szkoły przez Opole Lubelskie. Patrzę na tabliczkę, a tam... 25lecia PRL. Boskie :mrgreen: :lol:

O nie, nie. Mylisz się (albo to była stara tabliczka). Oficjalnie, ta ulica w Opolu nazywa się 25 lecia. I tyle. A 25 lecia czego, musisz się już sam domyślić... :-) A swoją drogą, główna ulica w Opolu, czyli Lubelska, dawnymi czasy nazywała się... Marcelego Nowotki. Tę akurat nazwę bardzo słusznie zmienili, bo kto bliżej zna tę postać, raczej nie chciałby jej mieć za patrona swojej ulicy.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   lodzio 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1227
  • Rejestracja 21-listopad 06

Napisano 12 luty 2007 - 12:56

Kim był? =p nie chce mi sie goglować.

i pisalo napewno, ze 25lecia prl... =p
: >

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Shawman 

• Grupa Mod Team
  • Postów 3434

Napisano 12 luty 2007 - 18:34

lodzio napisał:

Kim był? =p nie chce mi sie goglować.

Polecam - http://pl.wikipedia....Marceli_Nowotko - całkiem nieźle opisane. Polecam zwłaszcza fragmenty, jak się wzajemnie nasi pierwsi komuniści mordowali...

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   GWerevolf 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1568
  • Rejestracja 03-listopad 06

Napisano 17 luty 2007 - 22:08

Też mi zmiany :-/ Naprawdę nie mają co k****a robić w tym urzędzie miasta..
A-waiting for changes..
"Nikt kto jest bardzo mądry nie może być szczęśliwy bo za dużo wie o złej stronie życia. //
Jingle balls

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   timon 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 151
  • Rejestracja 18-styczeń 07

Napisano 19 luty 2007 - 07:59

Ja coś słyszałem że ul. Spółdzielczośći Pracy chcą przyłączyć do jakiejś aleji na kalinie :/
YOU WILL NEVER DRINK ALONE|| POLECAM SIE

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   maxi29 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 20
  • Rejestracja 28-styczeń 07

Napisano 12 marzec 2007 - 18:58

Tą zmiana nazw tylko mieszają ludziom w glowach dla mnie to totalna bzdura powinno być tak jak została nazwana x lat temu a nie co nowa władza to i nowe często chore pomysły. :-/
Pozdrawiam.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   GWerevolf 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1568

Napisano 13 marzec 2007 - 00:01

W zasadzie nazwy ulic są czymś dla nas wyjątkowym i nie powinno się ich zmieniać ;-)
Mają dla nas wiele znaczenia.. np. nasze wspomnienia, historia, wiemy gdzie co leży mniej więcej. Głupotą jest coś zmieniać, chyba, że w ten sposób można coś odmienić w wyglądzie tych ulic/budynków
A-waiting for changes..
"Nikt kto jest bardzo mądry nie może być szczęśliwy bo za dużo wie o złej stronie życia. //
Jingle balls

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   FortierInRe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1462
  • Rejestracja 02-marzec 07

Napisano 31 marzec 2007 - 19:31

GW Poznań pisze :

Cytat

Ul. Afroamerykanina zamiast ul. Czarnucha?
Aleksandra Przybylska, Monika Lamęcka-Pasławska
2007-03-31, ostatnia aktualizacja 2007-03-30 19:28

- Nie chcemy mieszkać przy ul. Czarnucha - mówią młodzi ludzie, którzy kupili domy na poznańskich Naramowicach. Chcą skłonić władze miasta do zmiany nazwy ulicy, najlepiej na ul. Afroamerykanina.

Cały artykuł na stronie : http://miasta.gazeta...01,4027823.html
:lol:

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   GWerevolf 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1568

Napisano 31 marzec 2007 - 19:44

Co do tego to się zgodzę. Nie dosyć,że nazwa jest obraźliwa dla samych afroamerykaninów to jeszcze urąga samym mieszkańcom. Ale ktoś musiał wymyślić :roll: raany
A-waiting for changes..
Jingle balls

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Paula 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 131
  • Rejestracja 31-sierpień 06

Napisano 31 marzec 2007 - 20:30

jak dla mnie to mogliby pozmieniac ulice typu ewangelicka czy swiętoduska... bardziej mnie drażnią niz nazywanie ulic na pamiatke czegos co jednak tworzy historie naszego kraju

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Mario-Czechów 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 21
  • Rejestracja 17-marzec 07

Napisano 31 marzec 2007 - 22:22

Paula napisał:

jak dla mnie to mogliby pozmieniac ulice typu ewangelicka czy swiętoduska... bardziej mnie drażnią niz nazywanie ulic na pamiatke czegos co jednak tworzy historie naszego kraju

Akurat źle trafiłaś ;-) Ewangelicka tworzyła historię Lublina (kościół ewngelicki przy tej ulicy), podobnie ul. Świętoduska (stał tam kościół pw Św. Ducka).

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Paula 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 131
  • Rejestracja 31-sierpień 06

Napisano 31 marzec 2007 - 22:59

moze i zle niemniej mi sie jakos one historycznie nie kojarzą bo upamietniaja koscioly a nie wazne wydarzenia
zreszta generalnie drazni mnie takie wciskanie kosciola nawet w nazwy ulic

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837
  • Rejestracja 25-październik 06

Napisano 31 marzec 2007 - 23:45

W Olsztynie na osiedlu Jaroty jest ul.Murzynowicza :-D Żartowaliśmy kiedyś z moim tatą że powinna zmienić nazwę na Afroamerykanowicza :-)
Co by nie było, to wchodzi ustawa o zmianie nazw ulic kojarzących się z komuną i bardzo mnie to cieszy :-) Poznikają te wszystkie paskudne nazwy 22 Lipca, Armii Czerwonej, Świerczewskiego, Bieruta których co prawda w Lublinie nie ma(co jest niepodważalnym plusem tego miasta), ale w Polsce mnóstwo. Dość komuny w tym kraju! :!: :-D
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   aasia 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 2060
  • Rejestracja 07-styczeń 07

Napisano 01 kwiecień 2007 - 10:15

u mnie w Biłgoraju jest pomnik i szkoła imienia Józefa Dechnika*, jeszcze kilka lat temu była ulica Józefa Dechnika, ale tę zmienili na Krzeszowską...pan był komunistą pełną gębą co nie przeszkadzało mu wiele zrobić dla miasta i porządnie pchnąć go do rozwoju...sądzę, że to niejedyny taki przypadek, że miasto doceniło człowieka mimo jego niechlubnej przeszłości...i sądzę, że u mnie nikt by nie pozwolił na zmiany tylko dlatego że pan był "czerwonym"

Cytat

Józef Dechnik (ur. 1910, zm. 23 listopada 1983 w Biłgoraju) - polski komunistyczny działacz państwowy i społeczny. Członek KPP. Od 1948 w PZPR, zastępca członka KC PZPR, członek KC PZPR, wielotetni I sekretarz KP PZPR w Biłgoraju. W latach 1969-1972 członek Rady Państwa. Poseł na Sejm do Sejmu Ustawodawczego oraz I, IV, VI kadencji. Odznaczony orderem Budowniczy Polski Ludowej, Orderem Sztandaru Pracy II klasy.
Józef Dechnik położył duże zasługi w rozwoju Biłgoraja i powiatu biłgorajskiego.

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   FortierInRe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1462
  • Rejestracja 02-marzec 07

Napisano 01 kwiecień 2007 - 12:00

aasia, no właśnie Dechnik jest szanowany przez mieszkańców. To nie jego wina, że przyszło mu działać na rzecz Biłgoraja i powiatu biłgorajskiego w tamtych czasach. Zgadzam się.

#19 Guest_Luka Wars_*

• Grupa Goście

Napisano 01 kwiecień 2007 - 12:03

MichałR85 napisał:

I tak Lublin uważam za "odkomuszone" miasto w porównaniu z taką ok.20 tysięczną Bogatynią na Dolnym Śląsku. Tam są ulice takie jak Ludowa, Waryńskiego, Świerczewskiego, Bojowników o Wolność i Demokrację... 22 Lipca zmienili chyba rok temu dopiero. :lol:
To dopiero skansen.

I co przeszkadza ci to? Czy tego chcesz czy nie komunizm też jest częścią historii tego państwa. Czytałem ten artykuł z GW i uważam, że zmienianie ulic to czysty idiotyzm.

LPR ma pomieszane głowie, że jej nazwy ulic nie pasują. Ja bym się nawet nie obraził mieszkać na ulicy A. Hitlera czy J. Brzechwy 8-)

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   aasia 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 2060
  • Rejestracja 07-styczeń 07

Napisano 01 kwiecień 2007 - 14:42

z tym Hitlerem to już chyba lekka przesada :-/

Opcje tematu:

• (5 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3