Strona 1 z 1
Pomnik na Majdanku
Napisano 18 marzec 2009 - 22:49
Mam takie pytanie: czy wie ktoś czy Pomnik Walki i Męczeństwa jest po prostu pomnikiem czy to duży napis w jakimś języku, który coś mówi? Wydaje mi się, że kiedyś słyszałem co to znaczy i ostatnio uznałem, że muszę się dowiedzieć czy to jest jakiś napis i co on mówi.
Napisano 18 marzec 2009 - 22:57
Dobre pytanie, kiedyś mnie to zastanawiało. Ktoś wie?
http://www.lublin2016.pl/ - Portal Europejskiej Stolicy Kultury
Napisano 18 marzec 2009 - 23:12
Wie. Napisu tam nie ma żadnego. Celowo ma przypominać hebrajskie znaki, ale tylko przypominać. Symbolika pomnika przejawia się w innych rzeczach.
Po pierwsze jest "bramą". Przejściem ze świata wolności, do świata niewoli, często ze świata żywych do świata martwych - za bramą jest droga, która mieli przejśc więźniowie przebywający na Majdanku, droga ta często kończyła się śmiercią, dlatego teraz na jej końcu jest Mauzoleum. Ale wracając do samego pomnika
Po lewej jest 6 zniczy: 6 tak jak 6 lat wojny, nawet na kazdym rok jest napisany, zniczy - bo płomień i ogień to symbol nadziei, ale tez uczczenia zmarłych. Na samym środku jest takie jakby zagłębienie, schody w dół, gdzie po lewej i prawej sa kamienie - te kamienie to strażnicy, którzy pilnowali więźniów, jak również różne niebezpieczeństwa, które czychały na więźniów, gdy juz ktoś zaczął swoją drogę na Majdanek, to przed tymi niebezpieczeństwami nie mógł się obronić. Jeśli podejść do tego zagłębienia od strony samej "bramy" to pojawia się pewne złudzenie optyczne - nie widać schodów i ma się wrażenie, że schodzi się w przepaść, doświadcza się tej niepewnośc własnego losu. Tak jak doświadczali tego więźniowie. Chociaż zdarzaly się przypadki ucieczki. Te są symbolizowane przez schody, które co jakiś czas na różne strony odchodzą od pomnika. Jest jeszcze ogrodzenie z drutu kolczastego - jest ono symbolizowane przez takie małe kamyki okalajace Pomnik.
Ale napisu tam żadnego nie ma
Mam nadzieję, że pomogłam.
Po pierwsze jest "bramą". Przejściem ze świata wolności, do świata niewoli, często ze świata żywych do świata martwych - za bramą jest droga, która mieli przejśc więźniowie przebywający na Majdanku, droga ta często kończyła się śmiercią, dlatego teraz na jej końcu jest Mauzoleum. Ale wracając do samego pomnika
Napisano 18 marzec 2009 - 23:22
EliS napisał:
Jeśli podejść do tego zagłębienia od strony samej "bramy" to pojawia się pewne złudzenie optyczne - nie widać schodów i ma się wrażenie, że schodzi się w przepaść, doświadcza się tej niepewnośc własnego losu.
Rzeczywiście tak jest. Pamiętam, że zawsze mnie fascynowało to miejsce. A jak byłem mały, to nawet śniło mi się spadanie po tych stromych schodach do tego zagłębienia - terryfying... :shock:
Napisano 18 marzec 2009 - 23:28
Luuuzik!
Usługa przewodnicka 5 euro
<lodzio>
Usługa przewodnicka 5 euro
Napisano 19 marzec 2009 - 14:08
Kurcze, a zawsze denerwowałem się że się potknę i spadnę z tych stromych schodów i w głębi duszy przeklinałem ich wykonawce. Teraz już wiem o co chodzi, dzięki.
http://www.lublin2016.pl/ - Portal Europejskiej Stolicy Kultury
Napisano 11 kwiecień 2009 - 16:09
dlop napisał:
Kurcze, a zawsze denerwowałem się że się potknę i spadnę z tych stromych schodów i w głębi duszy przeklinałem ich wykonawce. Teraz już wiem o co chodzi, dzięki.
W moim przypadku było podobnie. Wielkie dzięki za wyjaśnienie. Swoją drogą przy Pomniku powinna być tabliczka wyjaśniająca jego symbolikę.
Napisano 29 maj 2009 - 10:18
Zainspirowana tym postem 
Czytam dalej
Cytat
Postawiony został w 25 rocznicę wyzwolenia obozu na Majdanku, czyli w 1969 roku. Autorem jego projektu architektonicznego był Wiktor Tołkin. Wzniesiony został w hołdzie więźniom Majdanka. Razem z nim wybudowane zostało też Mauzoleum. Symbolika, jaką przedstawia Pomnik Walki i Męczeństwa jest bardzo ciekawa i rozbudowana. Warto ją poznać.
Czytam dalej
Napisano 06 marzec 2010 - 11:26
Użytkownik EliS dnia 18 marzec 2009 - 23:12 napisał
Wie. Napisu tam nie ma żadnego. Celowo ma przypominać hebrajskie znaki, ale tylko przypominać. Symbolika pomnika przejawia się w innych rzeczach.
Po lewej jest 6 zniczy: 6 tak jak 6 lat wojny, nawet na kazdym rok jest napisany, zniczy - bo płomień i ogień to symbol nadziei, ale tez uczczenia zmarłych. Na samym środku jest takie jakby zagłębienie, schody w dół, gdzie po lewej i prawej sa kamienie - te kamienie to strażnicy, którzy pilnowali więźniów, jak również różne niebezpieczeństwa, które czychały na więźniów, gdy juz ktoś zaczął swoją drogę na Majdanek, to przed tymi niebezpieczeństwami nie mógł się obronić. Jeśli podejść do tego zagłębienia od strony samej "bramy" to pojawia się pewne złudzenie optyczne - nie widać schodów i ma się wrażenie, że schodzi się w przepaść, doświadcza się tej niepewnośc własnego losu. Tak jak doświadczali tego więźniowie. Chociaż zdarzaly się przypadki ucieczki. Te są symbolizowane przez schody, które co jakiś czas na różne strony odchodzą od pomnika. Jest jeszcze ogrodzenie z drutu kolczastego - jest ono symbolizowane przez takie małe kamyki okalajace Pomnik.
Mam nadzieję, że pomogłam.
Mozliwosc ucieczki symbolizuje taki waski przesmyk pomiedzy kamieniami po prawej stronie stojac od glownej drogi.
Jest tez symbolika schodow - wchodzac w te zaglebienie wchodzimy po pochylni - dosc latwo sie wchodzi - symbolizuje to ze bardzo latwo mozna bylo sie do obozu dostac; idac dalej w strone bramy mamy wlasnie takie strome schody do pokonania - to symbolika tego, ze z obozu bylo bardzo trudno sie wydostac, jednakze byli tacy no i byl tez ten waski przesmyk.
Pozdrawiam:)
Opcje tematu:
Strona 1 z 1

Pomoc