LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe: Zarząd Transportu Miejskiego - LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe

Skocz do zawartości

• (10 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Zarząd Transportu Miejskiego

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837
  • Rejestracja 25-październik 06

Napisano 16 październik 2008 - 14:03

Może w końcu się doczekamy ZTM... :-P

KL napisał:

WIADOMOŚCI LUBLIN 14.10.2008

Z jednym biletem

REFORMA LUBELSKIEJ KOMUNIKACJI MIEJSKIEJ CORAZ BLIŻEJ

Czy 1 stycznia w Lublinie zacznie działać Zarząd Transportu Miejskiego? O tym zadecydują radni na czwartkowej sesji Rady Miasta. Dzięki nowej instytucji lublinianie będą jeździli na jednym bilecie u wszystkich przewoźników.

Zgodnie z projektem uchwały, jaką przygotowali urzędnicy, Zarząd Transportu Miejskiego będzie komórką budżetową. Swoją działalnością ma obejmować Lublin i gminy w całym powiecie. Jego powołanie to jeden z elementów wartego kilkaset milionów złotych unijnego projektu reformy komunikacji miejskiej. Zadaniem nowej instytucji będzie m.in. planowanie sieci komunikacyjnej, rozkładu linii autobusowych i trolejbusowych, zawieranie umów z przewoźnikami, a także dystrybucja biletów. To ostatnie jest najważniejsze dla pasażerów. Od momentu podpisania umowy z przewoźnikiem, prywatna firma będzie musiała honorować bilety, jakie sprzedaje miasto. Z kolei dla MPK oznacza to, że spółka rozpocznie proces restrukturyzacji w kierunku przekształcenia się w firmę o charakterze tylko transportowym. Cała sprzedaż i kontrola biletów będzie już należała do ZTM.

– To krok w dobrym kierunku – stwierdził Czesław Rydecki, prezes MPK Lublin, który wczoraj po raz pierwszy spotkał się z dziennikarzami. – Powinien nastąpić podział na funkcję zarządu i transportu.

Nowy szef lubelskiego MPK chciałby ponadto zmian w umowie z miastem dotyczącej refundacji ulg, których musi udzielać przewoźnik.

Zgodnie z planem, od 1 stycznia powinny ruszyć prace nad wprowadzeniem prostego systemu rozliczeń. Będzie on polegał na tym, że każda firma, która świadczy usługi przewozowe na rzecz miasta, zamiast wpływów ze sprzedaży biletów, będzie otrzymywała pieniądze z budżetu za każdy przejechany kilometr.

– Wzór takiej umowy między ZTM a przewoźnikiem jest już gotowy. W tym tygodniu przywiozą ją specjaliści z firmy JASPERS, która doradza nam przy całym unijnym projekcie – poinformowała Elżbieta Kołodziej-Wnuk, z-ca prezydenta Lublina.

W rozmowie z nami nie była jednak w stanie określić konkretnej daty, kiedy w końcu w Lublinie zacznie obowiązywać wszystkich przewoźników jeden bilet.

– Życzę sobie, aby stało się to jak najszybciej – stwierdziła.

Kamil Krupa

Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Shawman 

• Grupa Mod Team
  • Postów 3434
  • Rejestracja 27-październik 06

Napisano 16 październik 2008 - 14:17

MichałR85 napisał:

– Życzę sobie, aby stało się to jak najszybciej

No i tu pozostaje zgodzić się z panią wiceprezydent.

Ciekaw jestem, czy nowe zasady konkurencji (a właściwie pojawienie się w ogóle jakiejkolwiek konkurencji) przyciągną do Lublina poważne, prywatne firmy transportowe - Michał wiele razy podawał przykłady przedsiębiorstw takich jak ITS Michalczewski. Na pewno byłoby to korzystne dla pasażerów.

BTW - 2,20 zł za bilet to jednak za dużo, tak ostatnio stwierdziłem. :-/

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   meesha 

• Grupa Mod Team
  • Postów 1000
  • Rejestracja 10-sierpień 07

Napisano 16 październik 2008 - 14:30

dziennikwschodni napisał:

Rada Miasta Lublin > O reformie komunikacji dopiero za miesiąc

Na listopadową sesję lubelscy radni odłożyli dziś głosowanie nad prezydenckim projektem reformy komunikacji miejskiej. Dokument zakładał utworzenie Zarządu Transportu Miejskiego, który m.in. ogłaszałby przetargi na obsługę linii komunikacyjnych. ZTM miałby też emitować bilety honorowane we wszystkich pojazdach - tak należących do MPK, jak też przewoźników prywatnych.

Po dyskusji nad projektem na wniosek radnego SdPl, Dariusza Sadowskiego radni zdecydowali, że głosowanie nad dokumentem odłożą na listopadową sesję. (drs)

A w listopadzie przeniosą na grudzień, w grudniu na styczeń i tak dalej... Ręce opadają...
Od dnia, w którym strzałą trafił we mnie Amor,
w sercu mam tylko Motor,
w żyłach płynie metanol...

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   aron 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1039
  • Rejestracja 27-maj 07

Napisano 16 październik 2008 - 14:33

meesha napisał:

A w listopadzie przeniosą na grudzień, w grudniu na styczeń i tak dalej... Ręce opadają...

Związkowcy nie zgodzili się na zwolnienia to czego się spodziewałeś?
Jedyne wyjście to likwidacja MPK. Bez tego ani rusz.
Mercedes Sprinter - king of the road.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837

Napisano 16 październik 2008 - 14:40

Cytat

Po dyskusji nad projektem na wniosek radnego SdPl, Dariusza Sadowskiego radni zdecydowali, że głosowanie nad dokumentem odłożą na listopadową sesję. (drs)

Wiadomo że SLD i SDPL będą starać się przeciągać to w nieskończoność, w końcu w tych związkach zawodowych mają chyba najwięcej wtyk :-x
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   irizar 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 14
  • Rejestracja 17-luty 07

Napisano 27 listopad 2008 - 14:25

Uchwała o utworzeniu jednostki budżetowej pod nazwą Zarząd Transportu Miejskiego w Lublinie została podjęta:
ZA: 23
Przeciw: 0
Wstrzymało się: 4.
Miejmy nadzieję, że teraz nie bedzie za dużo oszczędności ze strony Urzedu Miasta i bedziemy mieli w Lublinie nowoczesną, szybką i niedrogą komunikację miejską.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837

Napisano 27 listopad 2008 - 16:22

Nareszcie! :)

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   akcjalublin 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 23
  • Rejestracja 20-sierpień 08

Napisano 01 grudzień 2008 - 15:16

integrator_01 napisał:

Nareszcie! :)

Spokojnie z tym optymizmem. Samo powołanie zarządu to nie koniec. Teraz najważniejsze czy w budżecie miasta znajdą się pieniądze na finansowanie komunikacji zbiorowej. W końcu władze będą musiały znaleźć pieniążki żeby komunikacja mogła wyglądać podobnie do tych w innych miastach. Skończą sie czasy że wszystko można był zgonić na winne wszystkiemu MPK. Bardzo dobrze że zarząd powołano ale sama ustawa nie rozwiąże problemów komunikacyjnych miasta.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   meesha 

• Grupa Mod Team
  • Postów 1000
  • Rejestracja 10-sierpień 07

Napisano 01 grudzień 2008 - 15:24

Ja się najbardziej obawiam tego, ze w Zarządzie zamiast osób kompetentnych zasiądą krewni i znajomi królika. Jakie będą tego efekty - nietrudno przewidzieć :roll:
Od dnia, w którym strzałą trafił we mnie Amor,
w sercu mam tylko Motor,
w żyłach płynie metanol...

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   akcjalublin 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 23

Napisano 01 grudzień 2008 - 15:29

nie no to ma być jednostka budżetowa czyli na wszystkie stanowiska będą konkursy <lodzio> jak by to miało znaczenie

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Shawman 

• Grupa Mod Team
  • Postów 3434

Napisano 01 grudzień 2008 - 17:11

akcjalublin napisał:

Teraz najważniejsze czy w budżecie miasta znajdą się pieniądze na finansowanie komunikacji zbiorowej.

No to już zależy od radnych, a sądząc po Twoim nicku, przynajmniej jednego z nich znasz dobrze. :) Sądzę, że pieniądze się znajdą, bo przecież to są te same pieniądze, które szły na MPK, tylko teraz - miejmy nadzieję - będą wydatkowane rozsądniej, a ich kontrola będzie łatwiejsza.

akcjalublin napisał:

nie no to ma być jednostka budżetowa czyli na wszystkie stanowiska będą konkursy <lodzio> jak by to miało znaczenie

Niestety, system konkursów w Polsce (podobnie jak system zamówień publicznych) w żaden sposób nie chroni przed korupcją i nepotyzmem, co najwyżej zmusza ludzi, którzy oba procedery uprawiają, do większego wysiłku. Niewiele tu można poradzić - trzeba reagować na takie przypadki, jeżeli się je widzi...

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   aron 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1039
  • Rejestracja 27-maj 07

Napisano 02 grudzień 2008 - 20:34

Najpierw trzeba poszukać firm, które mogłyby świadczyć przewozy bez dopłat z kasy miasta. Myślę, że bez problemu by się znalazły.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   akcjalublin 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 23

Napisano 03 grudzień 2008 - 15:04

co do tych radnych to faktycznie znam - a skąd wiedziałeś :lol:
Ale nie zgodzę się z tobą, że to te same pieniądze co do tej pory szły do MPK. Po pierwsze zupełnie inaczej wyglądają terminy płatności. Do tej pory ludzie płacili za bilety, MPK udzielało ulg a miasto zwracało te ulgi po kilku latach jeżeli w ogóle to robiło. Po za tym koszt utrzymania komunikacji : obsługa tras, obsługa systemu biletowego, kontrola biletów, nadzór ruchu itp. nie równa się w ogóle z wpływami z biletów. Tą dziurę MPK uzupełniało wpływami z reklamy i innymi działaniami. A teraz klops. MPK wystawi fakturę miastu za przejechane kilometry trzeba będzie zapłacić.
Ja bardzo cieszę się że zarząd powstanie bo mpk przestanie być takim psem do bicia którego można winić za całe zło świata.

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Shawman 

• Grupa Mod Team
  • Postów 3434

Napisano 03 grudzień 2008 - 15:23

akcjalublin napisał:

A teraz klops. MPK wystawi fakturę miastu za przejechane kilometry trzeba będzie zapłacić.

No cóż, myślę, że w państwie prawa o gospodarce rynkowej to jedyna normalna sytuacja - za usługi i towary trzeba płacić. Byle tylko ZTM umożliwił miastu szukanie alternatywnych dostawców tychże usług.

akcjalublin napisał:

Ja bardzo cieszę się że zarząd powstanie bo mpk przestanie być takim psem do bicia którego można winić za całe zło świata.

Nie wszyscy się cieszą. Niektórym padnie koronny argument we wszelkiego rodzaju dyskusjach. :-P

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   aron 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1039
  • Rejestracja 27-maj 07

Napisano 04 grudzień 2008 - 07:33

A czy przed powstaniem ZTM MPK nie mogło podać miasta do sądu jeżeli twierdziło że nie dostaje dopłat które powinno dostać?

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   qxaniec 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 135
  • Rejestracja 11-styczeń 08

Napisano 04 grudzień 2008 - 09:54

Z pewnością, prezes MPK aż się pali do wystąpienia na drogę sądową przeciwko swojemu chlebodawcy :mrgreen:

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   akcjalublin 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 23

Napisano 04 grudzień 2008 - 10:03

wiesz aron ciężko podać do sądu swojego właściciela, a przypominam ci że 100% udziału w MPK należy do UM Lublin.

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   akcjalublin 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 23

Napisano 04 grudzień 2008 - 10:09

Cytat

No cóż, myślę, że w państwie prawa o gospodarce rynkowej to jedyna normalna sytuacja - za usługi i towary trzeba płacić.

ty to wiesz, ja to wiem, wszyscy to wiedzą niestety niektórzy jakby mogą o tym częściowo zapominać

Cytat

Byle tylko ZTM umożliwił miastu szukanie alternatywnych dostawców tychże usług.

Z tego co mi wiadomo to umowy skonstruowane są tak, że przez dwa lata mpk ma zagwarantowane 80% zamówień a potem wolny rynek także do gry wchodzą inni zawodnicy. Według mnie dużo może namieszać PKS z którym na razie nikt się nie liczy w komunikacji miejskiej, a ten podmiot ma możliwości ze również w mieście dużo zawojować

Cytat

Nie wszyscy się cieszą. Niektórym padnie koronny argument we wszelkiego rodzaju dyskusjach. :-P

i do tego niektórzy będą musieli zmienić swoje "specjalizacje" polityczne

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837

Napisano 04 grudzień 2008 - 11:42

akcjalublin napisał:

Według mnie dużo może namieszać PKS z którym na razie nikt się nie liczy w komunikacji miejskiej, a ten podmiot ma możliwości ze również w mieście dużo zawojować

Nie mam nic przeciwko, pod warunkiem wprowadzenia do ruchu pojazdów fabrycznie przystosowanych do miejskiej komunikacji. W Kielcach jak był strajk MPK po mieście jeździły...Autosany :lol:

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   erykko 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 144
  • Rejestracja 24-marzec 07

Napisano 04 grudzień 2008 - 17:01

akcjalublin napisał:

Z tego co mi wiadomo to umowy skonstruowane są tak, że przez dwa lata mpk ma zagwarantowane 80% zamówień a potem wolny rynek także do gry wchodzą inni zawodnicy. Według mnie dużo może namieszać PKS z którym na razie nikt się nie liczy w komunikacji miejskiej, a ten podmiot ma możliwości ze również w mieście dużo zawojować.

Z tego, co ja wiem to MPK zostanie operatorem wewnętrznym (dożywotnio będzie miało zagwarantowane 80% rynku-było o tym w gazetach). Dwa lata to jest okres w jakim ma przejść restrukturyzację.

Opcje tematu:

• (10 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »