Mobilny net
Napisano 28 lipiec 2009 - 13:43
jestem z warszawy a chchialbym popodrozowac troche po lubelszczyznie. Naleczow przyciaga mnie swoja slawa i to bardzo. Cisy, Zeromski... Musi byc tam super. No. Niestety musze caly czas byc w zasiegu mejlowym, bo praca, bo wspolpraca itd... No... w zwiazku z tym, chcialbym zasiegnac jezyka. Czy mozecie mi opowiedziec, jak jest w Naleczowie z Internetem mobilnym? Jak dziala na komorce, a jak na laptopie? Ostanio duzo slyszy sie, ze operatorzy komorkowi zasieg zwiekszaja, ale najlepiej jednak wiedziec z pierwszej reki. Czekam na odpowiedzi. :idea: :idea: :idea:
Pozdrawiam
Napisano 04 sierpień 2009 - 14:25
RaPi napisał:
Dlaczego nie licząc Play? Właśnie zmieniłem iPlusa na mobilny net Play i jestem bardzo zadowolony. iPlus chodził potwornie wolno, w godzinach szczytu przeglądanie stron to była męka, o YouTube mogłem zapomnieć. O ściąganiu jakichkolwiek większych plików oczywiście nie było mowy, bo limit to 1GB/miesiąc. Napisałem oczywiście skargę do Plusa i otrzymałem grzeczną odpowiedź, która w uproszczeniu brzmiała: "dużo ludzi siedzi, więc wolno chodzi". Przy najbliższej okazji zrezygnowałem zatem ze współpracy z tym operatorem i kupiłem sobie Play na kartę. W Plusie płaciłem 60 zł miesiąc w miesiąc za wspomniany gigabajt transferu. W Play doładowuję kiedy chcę, za 50 złotych mam przedłużenie na 52 dni i około 5GB transferu. A prędkość... Nie ma porównania. Mimo, że to podobno dokładnie ta sama infrastruktura (Play nie ma własnej), wszystko chodzi znacznie szybciej: ze stronami nie ma żadnego problemu, YT chodzi normalnie, można też pościągać trochę większych plików.
Z Plusa zatem polecam wyłącznie reklamy w wykonaniu Mumio, a mobilny Internet wykupcie sobie w Play.
Napisano 04 sierpień 2009 - 18:57
Napisano 12 sierpień 2009 - 12:30
Napisano 12 sierpień 2009 - 12:56
Napisano 12 sierpień 2009 - 14:56
Nogrod napisał:
Ja używam Play głównie w miastach, ale działał mi także w Nałęczowie, Kazimierzu, Opolu Lubelskim, itp miejscowościach. Ale wydaje mi się, że Play będzie działał tam, gdzie pozostałe sieci, bo przecież korzysta z ich infrastruktury! Bodajże z Plusa, choć pewien nie jestem.
No, ale to Ty decydujesz. Ja nie będę tak mocno namawiał, bo nie mam w tym żadnego interesu, po prostu dla mnie ta sieć się sprawdza.
Napisano 12 sierpień 2009 - 15:34
======
Jak to jest mobilny net, to nadajniki powinny być tam gdzie ludzie najczęściej wyjeżdżają. Wiadomo w mieście to jest spox. net jest wszędzie. Ale za miastem to już nie jest fajnie. Lubelszczyzna ma parę jezior. Fakt mazury to to nie są. Ale tam gdzie są domki letniskowe powinien być net. Najbardziej cierpię, że nie ma netu nad Zagłęboczem ;( jak się odpoczywa z tydzień to można się zanudzić jak jeszcze neta nie ma to na maksa... Pozostaję tylko gra w karty...
Napisano 12 sierpień 2009 - 16:23
d_singe napisał:
Aha, rozumiem. No cóż, dla mnie dobry odbiór w Wawie i w Lublinie wystarcza, a pozostaje mieć nadzieję, że szybko rozbudują swoją infrastrukturę, bo są znacznie tańsi od Plusa czy Ery.
Napisano 12 sierpień 2009 - 17:31
Internet na wyjazdach w celach czystych filmowych
Może zrobią te nadajniki... najlepiej jeszcze w tym tygodniu :mrgreen: :mrgreen:
============
PS. mam do was pytanie. Czy play online działa za granicą?? I stawki są takie same 3gr/100kb czy jakieś wyższe ceny??, I jaki operator zapewnia internet na Węgrzech??
Napisano 14 sierpień 2009 - 12:59
Napisano 15 sierpień 2009 - 12:05
Nogrod, oferta ciekawa, tak jak mowie, niektorym nawet pod 2mbit skacze, dodatkowo na wskazany nr dostajesz bodajze 20zl doladowania do wykorzystania w ramach sieci. w kazdym badz razie zasieg jest calkiem niezly (http://zasieg.orange.pl - zaznacz sobie opcje CDMA).
popatrz sam, calkiem niezle to wyglada, a co do porownania z GSM - gsm samo w sobie jest slabe, EDGE, GPRS wypada tez slabiej, zas UMTS juz mimo wszystko stawialbym ponad CDMA.
Napisano 17 sierpień 2009 - 13:37
Napisano 17 sierpień 2009 - 16:54
dodam tylko, ze sam korzystajac z UMTS w lbn nie mialem problemow
Napisano 18 sierpień 2009 - 11:56
Napisano 23 sierpień 2009 - 19:46
u nas, w naszych okolicach spokojnie nie ma obaw o zapychanie komorek, ale mimo wszystko mysle ze problem chwilowy, bo jest to ciagle rozbudowywane.
Napisano 24 sierpień 2009 - 13:33

Pomoc