LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe: Mobilny net - LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe

Skocz do zawartości

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Mobilny net

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Nogrod 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 6
  • Rejestracja 28-lipiec 09

Napisano 28 lipiec 2009 - 13:43

Czesc,

jestem z warszawy a chchialbym popodrozowac troche po lubelszczyznie. Naleczow przyciaga mnie swoja slawa i to bardzo. Cisy, Zeromski... Musi byc tam super. No. Niestety musze caly czas byc w zasiegu mejlowym, bo praca, bo wspolpraca itd... No... w zwiazku z tym, chcialbym zasiegnac jezyka. Czy mozecie mi opowiedziec, jak jest w Naleczowie z Internetem mobilnym? Jak dziala na komorce, a jak na laptopie? Ostanio duzo slyszy sie, ze operatorzy komorkowi zasieg zwiekszaja, ale najlepiej jednak wiedziec z pierwszej reki. Czekam na odpowiedzi. :idea: :idea: :idea:

Pozdrawiam

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   RaPi 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 2
  • Rejestracja 04-sierpień 09

Napisano 04 sierpień 2009 - 11:46

Jeżeli chcesz korzystać z mobilnego internetu do sprawdzenia poczty to myślę, że nie będziesz miał z tym większych problemów niezależnie z usług jakiego operatora korzystasz (nie licząc Play).

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Shawman 

• Grupa Mod Team
  • Postów 3434
  • Rejestracja 27-październik 06

Napisano 04 sierpień 2009 - 14:25

RaPi napisał:

Jeżeli chcesz korzystać z mobilnego internetu do sprawdzenia poczty to myślę, że nie będziesz miał z tym większych problemów niezależnie z usług jakiego operatora korzystasz (nie licząc Play).

Dlaczego nie licząc Play? Właśnie zmieniłem iPlusa na mobilny net Play i jestem bardzo zadowolony. iPlus chodził potwornie wolno, w godzinach szczytu przeglądanie stron to była męka, o YouTube mogłem zapomnieć. O ściąganiu jakichkolwiek większych plików oczywiście nie było mowy, bo limit to 1GB/miesiąc. Napisałem oczywiście skargę do Plusa i otrzymałem grzeczną odpowiedź, która w uproszczeniu brzmiała: "dużo ludzi siedzi, więc wolno chodzi". Przy najbliższej okazji zrezygnowałem zatem ze współpracy z tym operatorem i kupiłem sobie Play na kartę. W Plusie płaciłem 60 zł miesiąc w miesiąc za wspomniany gigabajt transferu. W Play doładowuję kiedy chcę, za 50 złotych mam przedłużenie na 52 dni i około 5GB transferu. A prędkość... Nie ma porównania. Mimo, że to podobno dokładnie ta sama infrastruktura (Play nie ma własnej), wszystko chodzi znacznie szybciej: ze stronami nie ma żadnego problemu, YT chodzi normalnie, można też pościągać trochę większych plików.

Z Plusa zatem polecam wyłącznie reklamy w wykonaniu Mumio, a mobilny Internet wykupcie sobie w Play.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Leffmeister 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 478
  • Rejestracja 17-kwiecień 07

Napisano 04 sierpień 2009 - 18:57

Ja też mam Play i też jestem bardzo zadowolony. Działa nawet tam, gdzie według operatora nie powinien.
http://adlew.blogspot.com - serdecznie zapraszam na mojego bloga. Niech to będzie malkontencki głos także w Twoim domu.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   eFi 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 41
  • Rejestracja 17-lipiec 09

Napisano 06 sierpień 2009 - 18:54

również polecam play
Kłótnia na forum jest jak udział w paraolimpiadzie: "even if you win you are still retarded"

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Nogrod 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 6

Napisano 12 sierpień 2009 - 12:30

Wiecie, jak sie orientowalem jak to wyglada, to w internecie mowi sie, ze play tak naprawde nie jest mobilny, ze zasieg ma tylko w miastach, a to mnie by w ogole nie satysfakcjonowalo. Takze te oferte odrzucam. Pozniej sprawdzalem net od innych operatorow, tutaj bylo drogo i wolno, ale bylo i tez mi sie nie podobalo. Jedyna oferta, ktora by mnie interesowala, to CDMA w orange. Podobno maja naprawde dobre rezulataty, jezeli chodzi o zasieg. Sprawdzal to ktos z Was?

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   ml0dy 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 16
  • Rejestracja 09-sierpień 09

Napisano 12 sierpień 2009 - 12:56

nogrod, tak sie sklada ze siedze w dziale technicznym z cdma. jak ruszyla ta technologia - rewelacja, 1mbit mniejwiecej (a czesto wiecej), 3GB miesiecznie (wczesniej nie bylo blokad, teraz juz po przekroczeniu sa zakladane). obecnie jest tak duze zainteresowanie, ze predkosc spadla nawet 4-5 razy (zaleznie od rejonu). coprawda z lubelskiego nie widze zeby tutaj byly jakies problemy z predkoscia, ale w innych rejonach kraju zdarzaja sie. dodatkowo zmienne IP, a ponadto brak mozliwosci podlaczenia kompa jako jaki kolwiek serwer (brak dostepu z zewnatrz do naszego kompa, ale to niewielu osobom potrzebne). mimo wszystko godne polecenia, szczegolnie urzadzenie AxessTel MV400. AnyData ciekawa, szczegolnie w DualSim (CDMA i GSM/EDGE/UMST w jednym - przelacza sie na korzystniejsze...), ale w wypadku AT masz caly router do dyspozycji z modułem WIFI, AnyData to tylko modem.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Shawman 

• Grupa Mod Team
  • Postów 3434

Napisano 12 sierpień 2009 - 14:56

Nogrod napisał:

Wiecie, jak sie orientowalem jak to wyglada, to w internecie mowi sie, ze play tak naprawde nie jest mobilny, ze zasieg ma tylko w miastach, a to mnie by w ogole nie satysfakcjonowalo.

Ja używam Play głównie w miastach, ale działał mi także w Nałęczowie, Kazimierzu, Opolu Lubelskim, itp miejscowościach. Ale wydaje mi się, że Play będzie działał tam, gdzie pozostałe sieci, bo przecież korzysta z ich infrastruktury! Bodajże z Plusa, choć pewien nie jestem.

No, ale to Ty decydujesz. Ja nie będę tak mocno namawiał, bo nie mam w tym żadnego interesu, po prostu dla mnie ta sieć się sprawdza. :)

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   d_singe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 261
  • Rejestracja 01-wrzesień 08

Napisano 12 sierpień 2009 - 15:34

nie nie nie. Play pod czas transmisji danych korzysta z własnych nadajników. Play ma umowę z plusem, że ich nadajniki są wykorzystywane tylko w połączeniach głosowych.
======
Jak to jest mobilny net, to nadajniki powinny być tam gdzie ludzie najczęściej wyjeżdżają. Wiadomo w mieście to jest spox. net jest wszędzie. Ale za miastem to już nie jest fajnie. Lubelszczyzna ma parę jezior. Fakt mazury to to nie są. Ale tam gdzie są domki letniskowe powinien być net. Najbardziej cierpię, że nie ma netu nad Zagłęboczem ;( jak się odpoczywa z tydzień to można się zanudzić jak jeszcze neta nie ma to na maksa... Pozostaję tylko gra w karty...

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Pizza 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 962
  • Rejestracja 29-październik 06

Napisano 12 sierpień 2009 - 16:22

To chyba dobrze, ja traktuję takie wyjazdy jako możliwość odpoczęcia od komputera. ;)

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Shawman 

• Grupa Mod Team
  • Postów 3434

Napisano 12 sierpień 2009 - 16:23

d_singe napisał:

nie nie nie. Play pod czas transmisji danych korzysta z własnych nadajników. Play ma umowę z plusem, że ich nadajniki są wykorzystywane tylko w połączeniach głosowych.

Aha, rozumiem. No cóż, dla mnie dobry odbiór w Wawie i w Lublinie wystarcza, a pozostaje mieć nadzieję, że szybko rozbudują swoją infrastrukturę, bo są znacznie tańsi od Plusa czy Ery.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   d_singe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 261

Napisano 12 sierpień 2009 - 17:31

Pizza wiesz ja nie mówię żeby komp był włączony non-stop. Jak wieczorem nic nie ma ciekawego w tv. To w przeciągu 3h dało by radę ściągnąć jakiś film. I robić wieczorne seanse :P
Internet na wyjazdach w celach czystych filmowych :P
Może zrobią te nadajniki... najlepiej jeszcze w tym tygodniu :mrgreen: :mrgreen:
============
PS. mam do was pytanie. Czy play online działa za granicą?? I stawki są takie same 3gr/100kb czy jakieś wyższe ceny??, I jaki operator zapewnia internet na Węgrzech??

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Nogrod 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 6

Napisano 14 sierpień 2009 - 12:59

ml0dy, dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. dobrze wiedziec o wifi, bedzie mozna wtedy sygnal dzielic na kilka komputerow? A mozesz jeszcze cos dopowiedziec o zasiegu tej uslugi? Jest konkurencyjna w stosunku do innych ofert? Bo tak patrzac z boku, to CDMA powinna byc lepsze wyniki niz technologie GSM.

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   ml0dy 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 16

Napisano 15 sierpień 2009 - 12:05

d_singe, zaden operator nie zapewni Ci internetu po takiej cenie, tzn, moze sam operator tak, ale operator zagraniczny, u ktorego wykonujesz transmisje danych w raomingu policzy Cie tak, ze za 1mb sciagniete zaplacisz ok 100zl (znam z zycia sytuacje jak facet pojechal z orange free do niemiec, tam posiedzial na necie i ... na koniec miesiaca dostal fakture na przeszlo 300 000zl. operator zrezygnowal z zarobku na nim, ani grosza nie chcial, mial tylko oplacic koszt transmisji, jaka wyznaczyl lokalny operator zagraniczny.. czyli ok 299 000zl). tak wiec proponuje nie kombinowac ;-) ale i tak wszedzie jest domyslnie wylaczony raoming przy transmisji danych.

Nogrod, oferta ciekawa, tak jak mowie, niektorym nawet pod 2mbit skacze, dodatkowo na wskazany nr dostajesz bodajze 20zl doladowania do wykorzystania w ramach sieci. w kazdym badz razie zasieg jest calkiem niezly (http://zasieg.orange.pl - zaznacz sobie opcje CDMA).

popatrz sam, calkiem niezle to wyglada, a co do porownania z GSM - gsm samo w sobie jest slabe, EDGE, GPRS wypada tez slabiej, zas UMTS juz mimo wszystko stawialbym ponad CDMA.

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Nogrod 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 6

Napisano 17 sierpień 2009 - 13:37

Dzieki za odpowiedz. Jeszcze a propos tych modemow - pisales, ze przelaczaja sie na korzystniejsza siec, czyli jak w miescie bede tego uzywal, to z UMTS takze bede mogl korzystac, tak? Bo ja zrozumialem tak: w miescie mam UMTS, a poza miastem CDMA. Zgadza sie?

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   d_singe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 261

Napisano 17 sierpień 2009 - 13:53

Przecież na mapie masz kolorami zaznaczone obszary... Modem sam się będzie przestawiać w zależności jaką sieć wykryje.

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   ml0dy 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 16

Napisano 17 sierpień 2009 - 16:54

sam z siebie sie nie przelacza, ale proponuje przelaczenie, na ktore sie godzimy lub nie. w niektorych wielkich miastach jest zarowno cdma jak i umts, umts gdzieniegdzie chodzi fajnie, gdzieniegdzie totalna klapa - zasieg zmienia sie w zaleznosci od obciazenia, wiec ludzie mieszkajacy nawet w wawie musza czasem z EDGE korzystac zamiast UMTS :P

dodam tylko, ze sam korzystajac z UMTS w lbn nie mialem problemow

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Nogrod 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 6

Napisano 18 sierpień 2009 - 11:56

Dzieki jeszcze raz. Chyba wiem juz wszystko, czego potrzebuje. Jeszcze mam takie pytanie wynikajace z czysetj ciekawosci. Duzo uzytkownikow korzysta juz z CDMA? Tzn. mam w pamieci, to co mowiles, ze gdzieniegdzie lacza sie zapychaja, ale chodzi mi o taka bardziej generalna inforamacje.

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   ml0dy 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 16

Napisano 23 sierpień 2009 - 19:46

bardzo duzo... bardzo duzo osob jest tym zainteresowanych, bo mimo ze jest to usluga bezprzewodowa stacjonarna, mozna ja uznac nieformalnie (wbrew regulaminowi uslugi) za mobilna... tymbardziej, ze router posiada w zestawie baterie :)
u nas, w naszych okolicach spokojnie nie ma obaw o zapychanie komorek, ale mimo wszystko mysle ze problem chwilowy, bo jest to ciagle rozbudowywane.

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Nogrod 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 6

Napisano 24 sierpień 2009 - 13:33

ml0dy, ale w ofercie mobilnego netu modem jest na usb, czyli nie powinien potrzebowac baterii. Pewnie chodzi Ci o Freedom Pro, nie o Free :) Mniejsza zerszta o to, bo jezeli dziala na Freedomie i smiga, to tak samo bedzie dzialac we Free. W koncu ten sam sygnal, tylko odbiornik inny.

Opcje tematu:

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2