LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe: Które liceum najlepsze? - LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe

Skocz do zawartości

• (5 strony)
  • +
  • « Pierwsza
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Które liceum najlepsze?

#81 Użytkownik nie jest zalogowany   kamimax 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1
  • Rejestracja 03-marzec 12

Napisano 03 marzec 2012 - 20:52

Witam, obecnie chodze do 3 klasy gim 16 i zastanawiam sie nad szkołą. Z testow bede mial 70-80 pkt tak sobie licze po próbnych i ok 70 z ocen. Preferuje raczej matematyke i informatyke. I tu pytanko lepiej profil mat-fiz czy mat-inf-fiz a moze mat-inf ( z fizyki nie jestem najgorszy, nawet ja lubie)

Na poczatku chcialem isc
1. Staszic
2. Unia
3. V/23 - tu sie zastanawialem

ale pomyslalem, że (chyba) unia zamoy i staszic to prawie taki sam poziom wiec nie lepiej pojsc:
1. Staszic
2. V
3. 23

Jak jest w staszicu i unii??

#82 Użytkownik nie jest zalogowany   olenieczka 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 14
  • Rejestracja 19-luty 12

Napisano 04 marzec 2012 - 00:42

Ja jestem w mat-fizie w Zamoyu i szczerze mówiąc jestem bardzo zadowolona :) Bardzo fajnych mam nauczycieli. Są wymagający, ale dobrze tłumaczą i fajnie prowadzą lekcje. Na większości lekcjii fizyki jest doświadczenie z kredą ;) Nie ważne jaki dział kreda i tak się dobrze sprawdza ;p Po za tym wyszukujemy w filmach różne fizyczne niezgodności i udowadniamy dlaczego tak nie mogłoby się zdarzyć na prawdę ;) Oczywiście jak w każdej szkole są też nauczyciele delikatnie mówiąc mniej sympatyczni, ale nie jest ich wielu :)

P.S. Zamoy ze Stasiem nie bardzo się lubią ;)

#83 Użytkownik nie jest zalogowany   cold_bitch 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1
  • Rejestracja 29-marzec 12

Napisano 29 marzec 2012 - 14:12

Hej :) W tym roku zdaje do 1 kl liceum i mam kompletny mętlik w głowie! :o Na samym początku wybierałam się do Zamoya, ale każdy odradza mi jej równie dobrze jak Staszica. Podobno nauczyciele nie za bardzo przykładają się tam do nauczania, a później od ucznia duzo wymagają.
Zastanawialam się też nad 4 i 5 LO. Czy możecie mi polecić, doradzić szkoły, w których nauczyciele rzeczywiście uczą? Oczywiście nie mówię, że w wymienionych przeze mnie uczelniach tak jest, ale jeżeli jest ktoś kto jest doświadczony proszę o pomoc!! Muszę zdać baaardzo dobrze mature ;)
Z góry dziękuję ^ ^

#84 Użytkownik nie jest zalogowany   olenieczka 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 14
  • Rejestracja 19-luty 12

Napisano 29 marzec 2012 - 17:53

Ja chodzę do Zamoya(1 klasa). Jutro mamy drzwi otwarte. Mam bardzo fajnych nauczycieli. Dobrze tłumaczą, przykładają się do lekcji, ale też wymagają. Ja jestem w klasie matematyczno-fizycznej i np. z fizyki na sprawdzianie mamy zadania z rozszerzonej matury, z niemieckiego niedługo zaczniemy już 3 książkę, na historii facet opowiada historyczne dowcipy itp. Mi na prawdę bardzo się podoba w tej szkole. Jeśli jutro będziesz na dniach otwartych to zapraszam do 308 na pokazy z fizyki, które organizuje moja klasa i nasz wychowawca ;)

#85 Użytkownik nie jest zalogowany   laura15 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 2
  • Rejestracja 29-marzec 12

Napisano 29 marzec 2012 - 20:28

a jak w bio-chemie w Unii, ciężko?

#86 Użytkownik nie jest zalogowany   olenieczka 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 14
  • Rejestracja 19-luty 12

Napisano 30 marzec 2012 - 16:07

moim zdaniem do Unii najlepiej do humana do Stasia do biol-chemu, a do Zamoya do mat-fizu, ale to tylko moje zdanie ;) Po za tym nie pytajcie ucznia Zamoya o opinie o Staszicu i odwrotnie ;p

#87 Użytkownik nie jest zalogowany   lintee 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1
  • Rejestracja 01-kwiecień 12

Napisano 01 kwiecień 2012 - 14:55

Witajcie :D Obecnie jestem w III klasie gimnazjum, no i oczywiście mam kłopot z wyborem liceum. Interesuje mnie prawo i dziennikarstwo, a mam wrażenie, że wkoło tylko szkoły ukierunkowane na przedmioty ścisłe... Zastanawiałam się nad Unią, IV i XIX, ale w Unii chyba nie bardzo jeśli chodzi o prawo, o poziomie i ogólnie atmosferze w IV mało wiem, a o XIX słyszałam słabe opinie... Jakie liceum polecacie, jeśli ktoś chce się potem dostać na studia prawnicze lub dziennikarskie? Które licea mają wysoki poziom jeśli chodzi o polski, wos i historię? Z góry dziękuję za pomoc.

#88 Użytkownik nie jest zalogowany   olenieczka 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 14
  • Rejestracja 19-luty 12

Napisano 03 kwiecień 2012 - 19:11

Przeczytaj poprzednie wypowiedzi

#89 Użytkownik nie jest zalogowany   olkaaa17 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 3
  • Rejestracja 26-kwiecień 12

Napisano 26 kwiecień 2012 - 13:28

manko :D jestem dobrą uczennicą, ale trochę leniwą. Testy gimnazjalne już napisałam (z przedmiotów ścisłych poszło mi najgorzej, reszta ok) Czy mam jakiekolwiek szanse na IV lub XXIII lo w Lublinie? Zaznaczam, ze chodzi mi o profile humanistyczne. Czy uczennica z piatkami, ale z nieco słabszymi wynikami z egzaminu gimnazjalnego ma jakiekolwiek szanse? Mozecie mi przybliżyć, jakie mniej więcej mogą byc progi w "czwórce" i 23 LO? Proszęę :)

#90 Użytkownik nie jest zalogowany   justyna95 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 6

Napisano 26 kwiecień 2012 - 15:29

Wyświetl postUżytkownik pawelec3 dnia 31 styczeń 2010 - 02:03 napisał

Witam wszystkich, zastanawiam się nad wyborem liceum. Słyszałem wiele złych rzeczy o Zamoy'u Staszicu Unii i zarazem dobrych. Czy naprawdę nie warto się tam uczyć? Ponoć gnębią tam uczniów z ,,nie miasta" itp. Napiszcie co sądzicie o tych liceach i jakie byście doradzili jeśli lubię przedmioty humanistyczne a egzamin próbny poszedł mi na 87 pkt. do tego mam parę zwycięstw konkursach plastycznych.

wiesz nie wiem,ja zdawałąm rok temu do LO, tez myślałam o tych renomowanych typu staszic unia czy zamoy ale pewna nauczycielka z gim mi powiedziała żebym nie szła do takiego lo tylko wybrała sobie lo w którym będę się czuła dobrze, wybrałam XIX LO w lublinie, i nie żałuję. powiem wam że nie liczy się to co inni powiedzą tylko twoja praca, jeśli będziesz chciał się uczyć to wszędzie się nauczysz bez względu na szkołę, ale serdecznie zapraszam do XIX, panuje fajna atmosfera, nauczyciele są mili i przyjaźni, co ważniejsza, mam dobrych nauczycieli od fizyki, matematyki, chemii czy biologii. :)
zapraszam !

#91 Użytkownik nie jest zalogowany   Effy 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1
  • Rejestracja 27-kwiecień 12

Napisano 27 kwiecień 2012 - 18:27

Czy przy około 144 punktach mam jakiekolwiek szanse dostania się do V lub IV na biol-chem ?

#92 Użytkownik nie jest zalogowany   justyna95 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 6

Napisano 28 kwiecień 2012 - 06:49

witajcie :)
ja chodze do XIX Lo w lublinie, też rok temu zastanawiałam się czy nie składac do zamoya albo unii, ale wybrałam średnie LO z czego jestem zadowolona, jestem na biol-chemie, i dużo moge się nauczyć, z lekcji biologii więdzę się wynosi a w domu tylko utrwala, pani świetnie prowadzi lekcje, z chemii równiez jestem zadowolona, jest ciężko ale poziom z chemi jest wysoki :), także zapraszam wszystkich absolwentów gim. :)

#93 Użytkownik nie jest zalogowany   justyna95 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 6

Napisano 29 kwiecień 2012 - 09:42

ja polecam xix lo w lublinie sama tu chodzę :)

#94 Użytkownik nie jest zalogowany   Blath 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1
  • Rejestracja 17-maj 12

Napisano 17 maj 2012 - 21:07

Ech, cholera, powiedzcie coś więcej nt. XIX LO! Byłam pozytywnie nastawiona, dopóki znajoma nie znalazła opinii o tej szkole, które były naprawdę okropne... Pozwólcie, że przytoczę jedną z nich:

w ogóle się nie znacie. Ta szkoła dla mnie jest rajem, bo mogę sobie zjeść kulturalnie śniadanko na takiej np historii. Czasami się spóźnię 20 minut, czasami se nie przyjdę, ale nikogo to nic obchodzi. Nic się nie uczę, jaram zioło i palę szluczki codziennie w szkole. Rysuje na ścianach nieproporcjonalne kutasy, na ławkach piszę wrzuty na nauczycieli, często zdarza się, że nie trafiam do kibla moim zwierzem. Ludu po 20 w kabinie, czasami orgie gejowskie. Jak mi się nudzi to na lekcjach jem, śpię i kłócę się z nauczycielami. Rusyfikacji i germanizacji się nie poddaje. Ogólnie wiem mniej niż wiedziałem. Nauczyciele nic nie tłumaczą, tylko pytają. Jak taki tyran się zaweźmie to tak ze trzy kosy możesz załapać na lekcji. No ale cóż nawet jak masz dwadzieścia osiem kos to zdasz i tak. Tyle, że matury nie zdasz i będziesz rozdawać ulotki, czasami pizze rozwozić na własny koszt.
Pozdrowienia z raju cudzoziemcy, zapraszam do siebie, to ponudzimy się razem.

I drugą:
Witam wszystkich obecnych. Chciałbym poinformować gimnazjalistów oraz licealistów z innych szkół, czym tak na prawdę jest XIX LO w Lublinie.
Krótko mówiąc, kiedy wybierałem się do tej szkoły, myślałem że jest ona całkiem w porządku. Zachęcili mnie moi znajomi jak i ciekawe plakaty szkoły podczas targów edukacyjnych. Przez pierwszy miesiąc szkoły wszystko jakoś się układało. Jednak po dłuższej obecności w owym liceum zaczęły napadać mnie mimowolne stany lękowe oraz niekontrolowane napięcia psychiczne.
Nie będę obijał w bawełnę, pragnę jedynie przestrzec tych, którzy właśnie się do niej wybierają. Poprzez kontakt z tamtejszym społeczeństwem popadłem w chorobę psychiczną o łagodnym przebiegu. Miało na to wpływ środowisko wewnątrz szkoły oraz różnorodne zachowania uczniów.
Dobra, koniec pie...nia, jeśli uważasz, że normalne jest:
- czarna strefa w szkole
- jaranie szlugów w kiblu
- połączenie liceum z podstawówką
- długie korytarze szkolne, przypominające hitlerowski bunkier
- codzienne wpie...nie śniadania na lekcji
- bicie nauczycieli i ochroniarza
- opuszczanie sali lekcyjnej przez nauczycieli na 30minut
- Nieustanne spóźnianie się na lekcje nauczycieli i brak doświadczenia w zakresie przedmiotu, który uczą, lub nie potrafią uczyć
- codzienne nudy podczas zajęć lekcyjnych, jak dobrze pójdzie to nauczyciel pracuje z dwiema osobami
- nie ma znaczenia spóźnianie się na lekcje lub obecności, można przyjść lub nie
- Wrzucanie starych bułek do akwarium, rysowanie kutasów na boisku szkolnym, malowanie na ławkach sprayami
- chodzenie po szkole dużej ilości METALÓW
TO XIX JEST DLA CIEBIE!

Nie dziwcie się więc, że mam więcej niż spore wątpliwości... Postanowiłam, że składam papiery do XXIII i IV, ale nie mam pojęcia, która szkoła może być tą trzecią. Zaznaczam, że interesuje mnie human z rozszerzonym angielskim i, co ważne, niemieckim. Żaden hiszpański ani francuski. (i tu mnie właśnie 23-ka kłuje z tą swoją dziennikarsko-artystyczną bez niemca!)
Do Zamoya czy Staszica jestem nastawiona sceptycznie. Jak dla mnie to chyba trochę za wysokie progi, chociaż taki polski napisałam na max. liczbę punktów i jestem laureatką ogólnopolskiego konkursu... >_<"
IX byłaby okej, gdyby tylko mieli klasę o interesującym mnie profilu... Ech, dlaczego jej nie mają!

#95 Użytkownik nie jest zalogowany   olenieczka 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 14
  • Rejestracja 19-luty 12

Napisano 17 maj 2012 - 22:24

Ja chodzę do Zamoya i jestem zadowolona. Tak na prawdę żadna szkoła nie daje gwarancji, że zdasz maturę jeśli nie będziesz się uczyć. Nawet Unia, Zamoy czy Staszic ;) Ale przynajmniej jest wesoło ;p Nauczyciele w większości fajni, ale nie wszyscy. Pewnie jak w każdej szkole są nauczyciele których nikt nie lubi ;)

#96 Użytkownik nie jest zalogowany   Infotrop 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 2
  • Rejestracja 19-maj 12

Napisano 19 maj 2012 - 23:05

Na początku chcę zaznaczyć, że czytałem wcześniejsze wypowiedzi ale zwykle są to posty z przed roku albo dwóch a ja chcę jak najświeższe informacje.

A więc wybieram się na profil matematyczno-informatyczny. Zastanawiam się na nad Kopernikiem (IX LO) i Skłodowską-Curie (V LO). Orientuje się może ktoś gdzie na wyższym poziomie stoi matematyka, fizyka i informatyka? Czy może polecacie mi jakieś inne w miarę dobrej "jakości" licea. No i jestem z poza Lublina, ale myślę, że nie powinienem być z tego powodu represjonowany co? No i nie wybieram się do liceów z pierwszej trójki najlepszych bo raczej sobie nie poradzę.

Opcje tematu:

• (5 strony)
  • +
  • « Pierwsza
  • 3
  • 4
  • 5