LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe: Lublin zbiera nakretki:) - LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe

Skocz do zawartości

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Lublin zbiera nakretki:)

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   rdza_spi 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 228
  • Rejestracja 30-marzec 09

Napisano 02 kwiecień 2010 - 20:17

Cytat

Zamiast wyrzucać plastikowe nakrętki na śmietnik można zostawić je w lubelskim sądzie rejonowym. Nakrętki trafią do niepełnosprawnych, których nie stać na wózki, protezy czy sprzęt potrzebny do rehabilitacji

lublin zbiera nakretki

A dzis w czasie odgruzowywania klelam ze zawsze tyle tych butelek sie nazbiera, a tak przynajmniej nakretki na cos sie przydadza.
Sama jestem w stanie uzbierac max kilkanascie zakretek, ale gdyby kazdy (nie tylko na forum, ale ze znajomych, rodziny) takie nakretki odkladal to zebralaby sie tego spora ilosc.
Zbieram od dzis. Ktos ze mna?:)
hedonistyczne psiekrwie
http://rdzaniespi.blogspot.com

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Xmarx 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 362
  • Rejestracja 19-sierpień 09

Napisano 02 kwiecień 2010 - 20:33

To może zrobimy LubForumową zbiórkę??

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   rdza_spi 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 228

Napisano 02 kwiecień 2010 - 20:58

O! byloby super:)
ja jestem w trakcie porzadkow wiec troche powinnam znalezc:)
hedonistyczne psiekrwie

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   necik 

• Grupa Admin
  • Postów 3099
  • Rejestracja 28-sierpień 06

Napisano 02 kwiecień 2010 - 21:17

Ale co oni później z tymi nakrętkami robią? :unsure:

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Xmarx 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 362

Napisano 02 kwiecień 2010 - 21:36

Firmy recyklingowe je skupują, fundując tym samym wózki inwalidzkie dla niepełnosprawnych.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   tomeczek 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 765
  • Rejestracja 04-grudzień 07

Napisano 02 kwiecień 2010 - 23:00

Dodatkowo z pożytkiem dla środowiska. Łatwiej zgnieść butelkę jak jest odkręcona, dzięki czemu więcej odpadów zmieści się na składowisku.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   dlop 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1090
  • Rejestracja 23-kwiecień 07

Napisano 03 kwiecień 2010 - 10:58

Ja chętnie się dołączę. W tygodniu spokojnie mogę zebrać z 10 nakrętek, więc w kilka tygodni może zrobi się z tego większa ilość.
http://www.lublin2016.pl/ - Portal Europejskiej Stolicy Kultury

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   meesha 

• Grupa Mod Team
  • Postów 1000
  • Rejestracja 10-sierpień 07

Napisano 03 kwiecień 2010 - 13:08

Szczerze to jakoś sceptycznie jestem nastawiony do tego typu akcji. Jak byłem młody do zbierało się kody kreskowe z "4" na poczatku (czyli z produktów Made in Germany). Też niby jakieś wózki inwalidzkie ktoś miał za to załatwiać. Ale jakieś to wszystko podejrzane było to znaczy kupy się nie trzymało, skoro ktoś ma chęć i stać go na to by zostać fundatorem takich wózków to po cholerę ja mam te śmieci zbierać?
Od dnia, w którym strzałą trafił we mnie Amor,
w sercu mam tylko Motor,
w żyłach płynie metanol...

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Qavtan 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 287
  • Rejestracja 08-styczeń 07

Napisano 03 kwiecień 2010 - 15:21

Myślałem, że to jednorazowa akcja. Dobrze, że ciągle zbieram, ciężka siatka się uzbierała. Do sądu z nią!
Biblioteka Politechniki Lubelskiej www.Biblioteka.PolLub.pl | Dyskusje na temat inwestycji (także w Lublinie) www.skyscrapercity.com | www.Qavtan.WordPress.com

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Xmarx 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 362

Napisano 03 kwiecień 2010 - 15:59

Wyświetl postUżytkownik meesha dnia 03 kwiecień 2010 - 13:08 napisał

skoro ktoś ma chęć i stać go na to by zostać fundatorem takich wózków to po cholerę ja mam te śmieci zbierać?

Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że firma, która zajmuje się recyklingiem tych odpadów ma z tego korzyści w postaci między innymi dofinansowania za ochronę środowiska. Tak więc i wilk syty i owca cała. A skoro i tak korzystamy z plastikowych opakowań i mamy te nakrętki, to czemu by ich nie oddać? Właściwie jedynym wysiłkiem byłoby dostarczenie ich do miejsca zbiórki raz na jakiś czas.

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   dlop 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1090
  • Rejestracja 23-kwiecień 07

Napisano 03 kwiecień 2010 - 18:00

Ktoś z was słyszał wcześniej o tego typu akcji? Qavtan jest zaznajomiony z tematem, a reszta (tak jaki i ja) dowiadujemy się o tym tylko dla tego, że panie w sekretariacie sądu zaczęły zbiórkę. Dlaczego fundacje nie informowały o takiej akcji wcześniej, a może to ro buły tylko za mało wyraźnie?
http://www.lublin2016.pl/ - Portal Europejskiej Stolicy Kultury

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   necik 

• Grupa Admin
  • Postów 3099
  • Rejestracja 28-sierpień 06

Napisano 03 kwiecień 2010 - 19:06

Cytat

Za każdy kilogram nakrętek firmy recyklingowe płacą od 50 do 70 groszy. Kilogram to około 450 nakrętek.

Aby dojechać do tego sądu trzeba wydać ~4 zł. na bilet, nie wspominając już o kilogramie nakrętek (rok zbierania?). Akcja fajna, ale wolałbym smsa-a wysłać.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Fighter 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 189
  • Rejestracja 18-grudzień 08

Napisano 03 kwiecień 2010 - 19:12

Kibice Motoru takze pomagaja i kazdy moze przyniesc nakretki podczas meczu albo bedac w okolicy stadionu do klubu ;)

Cytat

Na najbliższych trzech meczach w Lublinie z Pogonią Szczecin 03.04.2010 , Zniczem Pruszków 17.04.2010 i Wisłą Płock 24.04.2010 będzie prowadzona zbiórka zakrętek od butelek typu PET ( po wodzie , napojach czy szamponach) na rzecz Wojtusia lat 14 który od dwóch lat jest w śpiączce a zbierane zakrętki pomogą sfinalizować specjalistyczne łóżko przeciw odleżynom .
Sponsorem tego łóżka będzie firma recykling-owa która w ten sposób chce zwrócić naszą uwagę ,że butelka wyrzucona wraz z zakrętką nie daję się zgnieść i zrecyklingować.
Poza meczami zakrętki można przynosić do budynku klubowego i zostawiać na portierni.

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   meesha 

• Grupa Mod Team
  • Postów 1000

Napisano 03 kwiecień 2010 - 22:11

Wyświetl postUżytkownik Xmarx dnia 03 kwiecień 2010 - 15:59 napisał

Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że firma, która zajmuje się recyklingiem tych odpadów ma z tego korzyści w postaci między innymi dofinansowania za ochronę środowiska. Tak więc i wilk syty i owca cała. A skoro i tak korzystamy z plastikowych opakowań i mamy te nakrętki, to czemu by ich nie oddać? Właściwie jedynym wysiłkiem byłoby dostarczenie ich do miejsca zbiórki raz na jakiś czas.

W takim razie pytam po jaką cholerę owa firma zbiera jakieś małe zakrętki zamiast zbierać PET-y (nie chodzi o niedopałki papierosów tylko o opakowania plastikowe :P )? Czy nie byłoby to bardziej sensowne i opłacalne?
Dla mnie sprawa jest mocno dziwna, podobnie jak necik wolałbym wysłać po prostu SMS-a. Ale co kto lubi...
w sercu mam tylko Motor,

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   rdza_spi 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 228

Napisano 04 kwiecień 2010 - 08:54

meesha, jak ktos nie chce to nie zbiera.
Ja tam lepiej sie poczuje jak te plastkowe nakretki odniose do sadu niz wyrzuce do smieci (tym bardziej ze tytuj, na Niecalej czy w poblizu nawet nie wiem gdzie sa kontenery na plastik czy szklo).
Nie lubie jak sie psuje zapal innych tekstami typu "jak placa za nakretki to niech placa od razu za wozki", czy "wolalbym smsa".
Ja wole nakretki, bo mam tel na karte i nie zawsze mam te 5 zlotych na smsa.
Jesli nie chcesz zbierac nakretek czy dawac na WOSP to nie dawaj, ale nie zniechecaj innych.
hedonistyczne psiekrwie

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   meesha 

• Grupa Mod Team
  • Postów 1000

Napisano 04 kwiecień 2010 - 10:47

Nie chcę nikogo zniechęcać. Tylko głośno myślę, co chyba na forum dyskusyjnym nie jest zabronione :) Po prostu dziwię się, że jakaś firma recyclingowa zbiera drobne nakrętki, które na coś tam później przetapia zamiast brać każdy plastik w każdych ilościach. W końcu cała butelka to taki sam plastik jak ten z nakrętek. Brak w tym logiki po prostu.
Ale jak macie ochotę to zbierajcie, przecież nikomu nie zabronię B)
w sercu mam tylko Motor,

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Jolx 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 47
  • Rejestracja 29-lipiec 07

Napisano 04 kwiecień 2010 - 11:21

Wyświetl postUżytkownik meesha dnia 04 kwiecień 2010 - 10:47 napisał

Po prostu dziwię się, że jakaś firma recyclingowa zbiera drobne nakrętki, które na coś tam później przetapia zamiast brać każdy plastik w każdych ilościach. W końcu cała butelka to taki sam plastik jak ten z nakrętek. Brak w tym logiki po prostu.

Butelki są z zupełnie innego plastiku, nakrętki to tzw. twardy plastik, który po skomplikowanej obróbce, służy między innymi jako materiał pod budowę autostrad,budulec obudów komputerów itp. A poza tym łatwiej je zbierać, przechowywać czy transportować.
Sama zbieram nakrętki od ponad roku. Włączyłam też szkołę do tej akcji i oddaliśmy już kilkadziesiąt kilogramów. Niestety największy problem to dostarczenie nakrętek. Wcześniej mieliśmy wolontariuszy, którzy tym się zajmowali. Teraz młodzież wybyła na studia i nie ma następców i stos nakrętek nam zalega. Jeśli ktoś z Lublina tym się zajmuje to proszę o kontakt.
Znalazłam stronę http://www.zakretki.info/ , ale koordynatora w naszym województwie niestety nie ma.

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   CzarnyZajaczek 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 449
  • Rejestracja 29-październik 06

Napisano 04 kwiecień 2010 - 12:17

po pierwsze: nakrętki to polipropylen, a butelki to politereftalan etylenu - zupełnie inna substancja
politereftalan etylenu stosuje się właściwie tylko do produkcji butelek, polipropylen - praktycznie wszędzie
po drugie, polipropylen w zależności od dodatków i obróbki może być bardziej wytrzymały lub mniej, ten w nakrętkach to bardzo wytrzymała odmiana ponieważ nakrętka musi wytrzymać duże ciśnienie gazowanego napoju, i gwint nie może się przy tym uszkodzić

dlatego firma recyklingowa chce właśnie te nakrętki, ponieważ zarobi nie tylko na dopłatach recyklingowych, ale i na sprzedaży przerobionego plastiku (pewnie zarobiliby na tym nawet jakby nie było żadnych dopłat)

co prawda uzbieranie tych iluś mln nakrętek żeby sfinansować jeden wózek inwalidzki jest mało efektywne, jak ktoś wspomniał jeśli doliczyć np. koszty biletu to o wiele bardziej efektywne będzie wysłanie smsa (nawet z podatkiem VAT), ale taka akcja ma też inny skutek, że zaangażuje wielu ludzi w recykling śmieci, czyli zwiększy po prostu świadomość społeczną

jeśli celem jest pomoc komuś innemu, to w akcję zaangażuje się wielu ludzi którzy do tej pory do problemu recyklingu podchodzili obojętnie

--edit--
o, i tutaj mamy wyjaśnienie dl.aczego właśnie nakrętki
http://www.lubforum....dpost__p__58897

Cytat

Sponsorem tego łóżka będzie firma recykling-owa która w ten sposób chce zwrócić naszą uwagę ,że butelka wyrzucona wraz z zakrętką nie daję się zgnieść i zrecyklingować.

czyli całe nasze dywagacje o rodzajach plastiku są nie na temat ;) chodzi o zwiększenie świadomości społecznej

BTW. ja mam dziwny nawyk zgniatania butelki i zakręcania zgniecionej jak ją wyrzucam :P żeby za dużo miejsca w koszu nie zajmowała

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   meesha 

• Grupa Mod Team
  • Postów 1000

Napisano 04 kwiecień 2010 - 12:40

Dziękuję za wykłady z chemii (nigdy nie byłem zbyt mocny w tej dziedzinie :) ). Autostrada z nakrętek otworzyła mi oczy i ja też już zacząłem zbierać te nakrętki. Na razie mam dwie, ale piję dalej :D
w sercu mam tylko Motor,

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   CzarnyZajaczek 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 449
  • Rejestracja 29-październik 06

Napisano 04 kwiecień 2010 - 18:17

co do autostrady z nakrętek... chodzi chyba o geowłókninę http://pl.wikipedia....iki/Geowłóknina - wzmacnianie nasypów

natomiast jako materiał podkładowy się nie nadają (żeby ktoś nie pomyślał że z takich plastikowyc odpadów w dużych ilościach da sie wybudować drogę - nie, tutaj zawsze są materiały typu piasek, źwir, pospółka...)

był kiedyś pomysł by opony nie nadające się do wulkanizacji użyć jako materiał do podkładu pod autostradę
efekt był dość ciekawy
jeśli drogą przejechał ciężki samochód z dużą prędkością, to pod wpływem dużego ciśnienia z gumy w podkładzie wydzielał się gaz - przy dużym natężeniu ruchu dodatkowo rozgrzewał się do tego stopnia że z pobocza drogi buchały płomienie ;)

a w tworzywach sztucznych się orientuję, ponieważ kiedyś chciałem z takich plastikowych śmieci wytapiać różne rzeczy - robiłem foremki z blachy alu z puszek, i udało mi się osiągnąć dość dobre wyniki w wytapianiu nad świecą - niestety próby z własnoręcznie wykonanymi grzałkami elektrycznymi nie przyniosły zadowalających dla mnie rezultatów (trudno było uzyskać właściwą temperaturę bez termostatu ;) a poza tym szybko się owe grzałki własnej produkcji zasilane prostowniekiem do akumulatorów przepalały), no i w końcu zrezygnowałem z próby skonstruowania domowej linii do masowego wytapiania jakichś małych elementów z plastiku :P

Opcje tematu:

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3