LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe: Inwestycje drogowe w Lublinie - LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe

Skocz do zawartości

• (19 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Inwestycje drogowe w Lublinie

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   FortierInRe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1462
  • Rejestracja 02-marzec 07

Napisano 03 kwiecień 2007 - 16:24

Co się dzieje obecnie ? Proszę bardzo :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#42 Użytkownik nie jest zalogowany   bart1313 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 335
  • Rejestracja 21-marzec 07

Napisano 04 kwiecień 2007 - 10:07

Dzięki za fotosy. Jechałem właśnie wczoraj wieczorkiem Kunickiego i widziałem duże zaawnsowanie robót. Mam nadzieję, że prace nie potrwają już długo i że już niedługo będzie można znowu jeździć swobodnie. Jedno co mnie troszkę zaniepokoiło to skrzyżowanie z 1-go maja i plac bychawski. Tam w godzinach szczytu musi być niezły Sajgon. Wszyscy którzy chcą się dostać do PKP lub dalej muszą jeździć przez ul. Pocztową. Dlatego radzę omijać ro miejce dużym łukiem, a jak ktoś się musi przeciskać w tamte rejony niech się uzbroi w dużą cierpliwość.
Lublin moje miasto. C(z)ytujący poranną prasę.
http://travian.inter...l/?uc=pl5_18529

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   bart1313 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 335

Napisano 04 kwiecień 2007 - 10:21

Z ulicy Smorawińskiego garść informacji.

Cytat

Kurier z 04.04.2007
LUBLIN

Trwają prace przy gruntownej przebudowie al. Smorawińskiego. Projekt, którego koszt wyceniany jest na 5,5 mln zł, ma być ukończony na początku listopada. Największych utrudnień w ruchu należy się spodziewać w czasie wakacji.

Cała inwestycja to przebudowa kilometrowego odcinka al. Smorawińskiego – od wiaduktu Poniatowskiego aż do al. Kompozytorów Polskich, wraz z rondem przy domu towarowym Orfeusz.
– Ułożona ma być nowa nawierzchnia na obu nitkach jezdni oraz rondzie i chodniki wraz ze ścieżką rowerową przy lewej nitce – mówi Andrzej Bałaban, zastępca dyrektora Wydziału Gospodarki Komunalnej UM w Lublinie.
– Przy samym rondzie będzie utworzona zatoka autobusowa, inaczej wyprofilowane zostaną skręty oraz zmieniona sygnalizacja świetlna, niekolidująca z ruchem. W czasie wakacji przystąpimy do wymiany nawierzchni. Chodzi o wzmocnienie ulicy do wytrzymałości 10 ton na oś. Potem będzie już tylko malowanie, które robi się zazwyczaj nocą, przy jak najmniejszym natężeniu ruchu.
Jak zapewniają w Wydziale Gospodarki Komunalnej, termin zakończenia – według umowy – to początek listopada. – Sądzę jednak, że uda się wszystko zrealizować wcześniej – dodaje Andrzej Bałaban.

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   aasia 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 2060
  • Rejestracja 07-styczeń 07

Napisano 04 kwiecień 2007 - 14:41

kurcze fajnie się to wszystko rozbudowywuje aż miło popatrzeć :mrgreen:
ja witam zawsze Lublin właśnie od Kunickiego i cieszę się na myśl, że będzie szerzej, bezpieczniej...
i sygnalizację chyba nową widzę.. :mrgreen:

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   FortierInRe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1462

Napisano 04 kwiecień 2007 - 18:28

Jechałem tamtędy wczoraj. Miło popatrzeć na ten ruch przy modernizacji ulic.

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837
  • Rejestracja 25-październik 06

Napisano 04 kwiecień 2007 - 21:12

Ja tylko nie rozumiem skąd u tych ludzi wypowiadających się na forum KL bierze się to malkontenctwo. Czy oni na wszystko co w tym mieście się buduje muszą aż tak jęczeć, narzekać, kwękać? Oni każdą dobrą wiadomość o jakiejkolwiek inwestycji w tym mieście muszą psuć. Jak ja nie nawidzę takich ludzi :-x Czego oni tak na prawdę chcą :?: :roll: Wiecznie niezadowoleni- a jak przychodzi do wyborów to 90% takich debili wcale nie idzie do urn! :evil:
A niech się jeden palant z drugim zastanowi: czy były kiedykolwiek w Lublinie czasy kiedy jednocześnie remontowano tyle dróg? Czy był rok gdy na ten cel miasto przeznaczyło aż 95 mln PLN? Czy były takie czasy kiedy woj.lubelskie przez 6 lat miało szansę na wykorzystanie na ponad 8 miliardów PLN na pożyteczne rzeczy takie np. jak drogi?
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   Shawman 

• Grupa Mod Team
  • Postów 3434
  • Rejestracja 27-październik 06

Napisano 04 kwiecień 2007 - 21:21

MichałR85 napisał:

A niech się jeden palant z drugim zastanowi: czy były kiedykolwiek w Lublinie czasy kiedy jednocześnie remontowano tyle dróg? Czy był rok gdy na ten cel miasto przeznaczyło aż 95 mln PLN? Czy były takie czasy kiedy woj.lubelskie przez 6 lat miało szansę na wykorzystanie na ponad 8 miliardów PLN na pożyteczne rzeczy takie np. jak drogi?

Nie było takich czasów i bardzo możliwe, że już nie będzie. Dlatego trzeba tę szansę wykorzystać w 110 procentach! A co do malkontentów... Toż przykład bierze się z samej góry. Tak wiecznie niezadowolonych, pełnych pretensji polityków jeszcze chyba u władzy nie mieliśmy. Zresztą rządzą nami teraz ludzie, którzy nie tak dawno przekonywali, że z tymi funduszami, m.in. na drogi to bujda, a w ogóle jak wejdziemy do UE, to natychmiast Niemcy rozdrapią naszą ziemię, a Polska zniknie z map Europy. :lol:

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837

Napisano 04 kwiecień 2007 - 21:26

Shawman napisał:

Zresztą rządzą nami teraz ludzie, którzy nie tak dawno przekonywali, że z tymi funduszami, m.in. na drogi to bujda, a w ogóle jak wejdziemy do UE, to natychmiast Niemcy rozdrapią naszą ziemię, a Polska zniknie z map Europy. :lol:

Nie do końca masz rację, bo tylko LPR i Samoobrona(mający dziś de facto po 5-7% poparcia) były w 2003 przeciw wejściu do UE, reszta za, także rządzący PiS popierał wejście. A z tych ludzi, którzy rządzą naszym miastem i regionem(koalicja PO-PiS) i są odpowiedzialni za inwestycje unijne raczej wszyscy są euroentuzjastami. Ludzie z którymi na codzień rozmawiam i spotykam się na uczelni nie są tak sceprycznie do tego nastawieni. Widocznie to Kurier ma takich czytelników...bo sam jest redagowany przez osoby piszące w tonie pesymistycznym.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#49 Użytkownik nie jest zalogowany   Shawman 

• Grupa Mod Team
  • Postów 3434

Napisano 04 kwiecień 2007 - 21:31

MichałR85 napisał:

Nie do końca masz rację, bo tylko LPR i Samoobrona(mający dziś de facto po 5-7% poparcia) były w 2003 przeciw wejściu do UE, reszta za, także PiS.

Rzeczywiście, może trochę przesadziłem. Chociaż jak pamiętam debatę z kandydatami na europosłów, to najbardziej eurosceptyczny był chyba Paweł Poncyljusz z PiS. I na dodatek straszne bzdury gadał, nie miał pojęcia o PE... Ale mniejsza o to, bo z mojej winy OT się tworzy. :-)

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837

Napisano 04 kwiecień 2007 - 21:44

Dobra, nie słuchajmy narzekania na wszystko co się da tych mendzących głupoli piszących na forum Kuriera. Sprawy infrastruktury drogowej idą piorunująco do przodu że aż sam jestem zaskoczony. Jak co roku aż do 2013 będziemy otrzymywać takie kwoty to mam nadzieję że już prawie wszędzie będzie mi się jeździło tak przyjemnie jak po ul Jana Pawła II. :-)

Na forum KL taki optymistyczny post spotkałby się zapewne z falą krytyki :mrgreen:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   FortierInRe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1462

Napisano 05 kwiecień 2007 - 18:43

Forum kuriera jest jedna wielką pyskówką. Wpisy to anonimy, często krytykujące osoby opisywane (znane postującym), pisane też przez pracowników urzędów (w czasie pracy).

To nie jest opiniotwórcze - to jedno wielkie opluwanie się i osobiście bardzo mi się nie podoba.

Najprawdopodobniej piszący o modernizacjach ulic wogóle nic o nich nie wiedzą i są z całkiem innych rejonów miasta ( nie widzą sensu i korzyści remontu - tylko problem z przejazdem).

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   GWerevolf 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1568
  • Rejestracja 03-listopad 06

Napisano 05 kwiecień 2007 - 22:26

Miałem czytać cały temat od nowa ale tylko spojrzałem na twoją wypowiedź FortierInRe i muszę przestrzec Necika przed takim barachłem na naszym forum. Nie chciał bym by nam się tacy i takie sytuacje zdarzały. Zablokuj możliwość pisania anonimom (gościom) i wywalajmy tych co chcą sobie poużywać na prawdziwych forumowiczach lubforum.pl
To dla dobra forum i nas samych (mogę mówić w imieniu pełnoprawnych użytkowników? )
Przydało by się dodać ostrzeżenie przy zapisywaniu się.
Dziękuję
A-waiting for changes..
"Nikt kto jest bardzo mądry nie może być szczęśliwy bo za dużo wie o złej stronie życia. //
Jingle balls

#53 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837

Napisano 06 kwiecień 2007 - 13:44

http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.d...=73277252506030

Fajna droga na tym obrazku, co nie?
Dostarcza niesamowitych atrakcji kierowcom. Na swój sposób oczywiście :lol:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#54 Użytkownik nie jest zalogowany   GWerevolf 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1568
  • Rejestracja 03-listopad 06

Napisano 06 kwiecień 2007 - 14:07

WoW :shock: Ktoś tam do kogoś strzelał? :-/ Wygląda jak dziury po granatniku ręcznym :lol:
A-waiting for changes..
"Nikt kto jest bardzo mądry nie może być szczęśliwy bo za dużo wie o złej stronie życia. //
Jingle balls

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   bart1313 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 335

Napisano 06 kwiecień 2007 - 14:31

Albo jak ser szwajcarski, po przemarszu myszy.

[ Dodano: 2007-04-10, 09:15 ]
Nie wiedziałem gdzie te informacje dać, więc zdecydowałem się to tu umieścić, a mowa jest o ścieżkach rowerowych.

Cytat

Kurier z 10.04.2007
LUBLIN RATUSZ MA AMBITNE PLANY, ALE NA ICH REALIZACJĘ BRAKUJE ŚRODKÓW

W 2007 r. zaplanowano budowę 10,5 km nowych ścieżek rowerowych. Urzędnicy mówią jednak, że nie dysponują środkami finansowymi, które wystarczyłyby na realizację całości projektu.

Całkowity koszt inwestycji oszacowany jest na 6 mln 900 tys. zł. Urząd Miasta z własnego budżetu jest w stanie przeznaczyć na ten cel tylko 2 mln 20 tys. zł. W związku z tym poszukiwane są dodatkowe źródła finansowania.
– Projekt „Budowa bezpiecznego systemu ścieżek rowerowych”, zgłoszony przez Urząd Miasta, nie został, niestety, wpisany na listę projektów kluczowych w Regionalnym Programie Operacyjnym Województwa Lubelskiego – mówi Joanna Kapica z Biura Prasowego UM. – Będziemy się jednak ubiegać o środki na realizację projektu z Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej – dodaje.
W Urzędzie Miasta dowiedzieliśmy się, że będzie to możliwe dopiero wtedy, kiedy programy operacyjne zostaną zatwierdzone przez Komisję Europejską oraz ogłoszony zostanie nabór projektów.
Obecnie ścieżki rowerowe powstają przy przebudowywanych ulicach: Nadbystrzyckiej (od skrzyżowania z ul. Zana do al. Jana Pawła II), Szeligowskiego (od alej Solidarności do Kompozytorów Polskich) i Andersa (od al. Spółdzielczości Pracy do ul. Lwowskiej). Miasto planuje również ukończenie trasy rowerowej dookoła Zalewu Zemborzyckiego od strony zachodniej (3 km), a także od strony wschodniej (4 km).
– Planujemy także rozpoczęcie budowy zupełnie nowej trasy od ul. Związkowej do Dworku Grafa. Prace będą tutaj obejmowały odcinek od skrzyżowania ulic Związkowej i Bazylianówki do istniejącej już ścieżki rowerowej w rejonie starego mostu przy ul. Kalinowszczyzna. W tym rejonie planujemy również budowę drugiego odcinka ścieżki pod mostem do Dworku Grafa (3,5 km) – dodaje Joanna Kapica.
W latach 2005-2006 wykonano w Lublinie 2,4 km ścieżek rowerowych i przeznaczono na ich realizację ok. 688 tys. zł.

[ Dodano: 2007-04-10, 09:28 ]
Z prasy. Nie będzie remontu na ul. Diamentowej w tym roku.

Cytat

Kurier z 10.04.2007
INTERWENCJE: Będzie tylko łatanie

Po ulicy Diamentowej nie daje się jeździć – alarmują nasi Czytelnicy. Najgorzej jest na odcinku od skrzyżowania z ul. Wrotkowską do wiaduktu kolejowego. Żeby nie uszkodzić podwozia i omijać wyboje, trzeba jechać bardzo powoli.

W sprawie fatalnego stanu nawierzchni na ulicy Diamentowej otrzymaliśmy kilka sygnałów od internautów. – Po Diamentowej po prostu nie daje się już jeździć – pisze nasz Czytelnik. – Czy w tym roku planowany jest remont ulicy? – Trzeba zwolnić do 30 kilometrów na godzinę, bo inaczej jest horror – czytamy w drugim poście. – Nie mogę się nadziwić, kto ustala kolejność wykonywanych prac i według jakiego kryterium. Ulica Diamentowa powinna być naprawiona w pierwszej kolejności.
Zapytaliśmy lubelskich urzędników o plany dotyczące naprawy nawierzchni tej ulicy. – W tegorocznym planie gruntownych remontów ulic nie ma Diamentowej – odpowiada Andrzej Bałaban, zastępca dyrektora Wydziału Gospodarki Komunalnej Urzędu Miasta Lublin. – Będą wykonywane tylko bieżące naprawy. Powstające wyboje i dziury będą likwidowane.
Dlaczego Diamentowa nie została uwzględniona w tegorocznym harmonogramie? – To oczywiście kwestia pieniędzy – odpowiada dyr. Bałaban. – A tych punktów newralgicznych jest w Lublinie więcej: ulice Głuska, Mełgiewska, Metalurgiczna, a nawet aleja Warszawska. Na tym skupimy się w pierwszej kolejności. Robi się dużo, ale w przypadku ulicy Diamentowej należałoby dokonać gruntownego remontu wraz z wymianą nawierzchni bitumicznej. Frezowanie też nic nie pomoże, bo to groziłoby pozbyciem się tej warstwy. Jest pomysł wciągnięcia ul. Diamentowej do kompleksowej modernizacji ulic Krańcowej, Długiej, Wrotkowskiej aż do Krochmalnej. Ale jest to kwestia dopiero przyszłego roku.

#56 Użytkownik nie jest zalogowany   Shawman 

• Grupa Mod Team
  • Postów 3434

Napisano 10 kwiecień 2007 - 13:23

Nie będę wrzucał całego artykułu, każdy może przejrzeć sobie pod tym linkiem, ale warto zajrzeć - Dziennik pisze zbiorczo o remontach, które czekają w najbliższym czasie lubelskie drogi.

#57 Użytkownik nie jest zalogowany   bart1313 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 335

Napisano 10 kwiecień 2007 - 13:36

To się będzie działo w naszym mieście :shock:

#58 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837

Napisano 10 kwiecień 2007 - 13:50

Tak, owszem- to będzie ciężki rok dla kierowców, ale przynajmniej będzie sie elegancko jeździło po wyremontowanych ulicach jak JPII lub Spółdzielczości Pracy :-)

Widzę Shawman że odpisałeś jakiemuś kolejnemu malkontentowi co mu się remonty lubelskich dróg nie podobają, echhhh :roll:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#59 Użytkownik nie jest zalogowany   thucada 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1
  • Rejestracja 10-kwiecień 07

Napisano 10 kwiecień 2007 - 18:08

Co do remontów czuję się jak najbardziej zainteresowana,poszukuję intensywnie planów "Trasy Zielonej",zdaje się,że będzie przebiegała pod moimi oknami...tylko ciekawa jestem kiedy...mieszkam na Nadłącznej,czy ktoś zna adresy stron,na których mogłabym się czegokolwiek dowiedzieć???

#60 Użytkownik nie jest zalogowany   piotr 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 127
  • Rejestracja 28-luty 07

Napisano 10 kwiecień 2007 - 19:02

Kup sobie najnowszy plan lublina. Jest tam zaznaczony przebieg planowanej trasy od klina az do al . krasnickej.

Opcje tematu:

• (19 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »