LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe: Nowa ul Krańcowa - czy aby na pewno Krańcowa. - LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Nowa ul Krańcowa - czy aby na pewno Krańcowa.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   brolcio 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 8
  • Rejestracja 12-styczeń 09

Napisano 31 lipiec 2010 - 13:24

W piątek otwarto dla ruchu nowa ul. Krańcową i zaczęły się problemy - pominę tu problem hałasu - a dokładniej z nazwą nowej drogi. W piątek zauważyłem przy skrzyżowaniu z ul Kunickiego nową tablice z informacją, że nowa trasa nosi nazwę "ul. Krańcowa". Dziś już tej tablicy nie ma. Faktycznie ul Krańcowa przebiega nieopodal obok Gimnazjum a nowa droga powstałą do niej współbieżnie na terenach wywłaszczonych pod inwestycje. Podobno w poniedziałek ma nastąpić otwarcie nowej drogi - tylko nie wiadomo do końca jak się ona nazywa. Media podają nieprawdziwe informacje - np. TVP Lublin informuje o przejezdności ul. Krańcowej na odcinku od ul. Kunickiego do ul. Długiej - może i jest przejezdna ale nie dla samochodów bo ul. Krańcowa przy ul. Kunickiego jest zaślepiona - a dalej mamy odcinek drogi typu "kocie łby" a dalej przekształca się w drogę ziemną by się włączyć w ul. Nadrzeczna poprzez niewielki odcinek z kostką brukową - nie wygląda to dobrze. Media ostatnio głośno podają informacje, że w modernizację ul. Krańcowej na odcinku od ul. Kunickiego do ul. Długiej wydano przeszło 50 mln złotych tylko przemilczają informacje, że na odcinku ok. 1/3 długości inwestycji ul. Krańcowa nie była modernizowana i jest to droga raczej dla aut terenowych a nie nowoczesna droga jak to jest opisywane.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   meesha 

• Grupa Mod Team
  • Postów 1000
  • Rejestracja 10-sierpień 07

Napisano 31 lipiec 2010 - 14:04

Kolejna "afera" na miarę naszego miasta... Nie ma żadnego problemu, aby dwie równoległe do siebie ulice miały tę samą nazwę. Taka sytuacja jest na przykład od dawna z nowym i starym odcinkiem Nałęczowskiej. Tym bardziej problemu nie ma, że przy "Nowokrańcowej" nie ma żadnych adresów. Ale teraz będzie tygodniami toczyła się dyskusja o nazwie ulicy, za chwilę wkroczą PiSowcy z pomysłem nazwania jej jakoś megapatriotycznie (M. i L. Kaczyńskich) albo jakiegoś błogosławionego księdza. I zmarnują na tych debatach kolejne miesiące, w czasie których można by zająć sie czyś pożytecznym :angry:
Od dnia, w którym strzałą trafił we mnie Amor,
w sercu mam tylko Motor,
w żyłach płynie metanol...

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Xmarx 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 362
  • Rejestracja 19-sierpień 09

Napisano 31 lipiec 2010 - 15:13

Szukanie dziury w całym. Coś w końcu udało się zrobić w mieście, ale już trzeba to oprotestować. A mnie najbardziej ciekawią mieszkańcy którzy narzekają, że przez to, iż idzie tamtędy ulica będzie większy hałas i korki się zrobią. A jak było do tej pory? Co mają powiedzieć mieszkańcy ulic Lotniczej i Pawiej? Nie mieli hałasu? Korki też nie tworzyły się tam jakieś mega-wielkie, więc czemu teraz nagle ma to jakoś inaczej wyglądać?

Brolcio- który to odcinek Krańcowej jest drogą dla aut terenowych? Bo mieszkam niedaleko, często jeżdżę tamtędy, i poza przylegającym do Krańcowej rondem koło Makro, nie dostrzegłem aż tak tragicznego stanu nawierzchni. Czy to przypadkiem nie jest, tak typowe dla nas Polaków, narzekanie?

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   meesha 

• Grupa Mod Team
  • Postów 1000

Napisano 31 lipiec 2010 - 15:56

Chodzi o tę wiejską uliczkę znajdującą sie od lat między Kunickiego, a Długą czyli właśnie "starą Krańcową". Nowa została poprowadzona nieco innym śladem w miejscu dawnej ulicy Słodowej. I o to cała ta "afera" bo już większych problemów nie ma...
w sercu mam tylko Motor,

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   brolcio 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 8
  • Rejestracja 12-styczeń 09

Napisano 31 lipiec 2010 - 17:34

Słodowa to jest kolejna na wpół fikcyjna ulica - na planach jest a w rzeczywistości jej połowy nie ma.
Dwupasmówka została poprowadzona terenami po wywłaszczonych działkach - zatem nie ma jej lokalizacja za wiele wspólnego z Krańcową. Na odcinku od Kunickiego do Nadrzecznej tereny te przebiegają pomiędzy ulicami Szańcową a Słodową.
"Rękaw dojazdowy" do posesji na odcinku od Nadrzecznej w stronę Kunickiego jest poprowadzony ulicą Szańcową.
"Rękawy dojazdowe" do posesji od Czerniejówki do Długiej przebiegają po Krańcowej, Od Czerniejówki do Nadrzecznej Krańcowa w pewnym sensie przestała istnieć, a od Nadrzecznej do Kunickiego jest to droga ziemna lub jest tam bruk betonowy oraz "kocie łby". Krańcowa przy Kunickiego została "zaślepiona".
Faktycznie dwupasmówka jest połączona z Kunickiego i z skrzyżowaniem Krańcowej i Długiej - ale to zupełnie nowa droga i z Krańcową ma tylko to wspólnego, że jest do niej współbieżna i niejako łączą się przy ul. Długiej oraz prowadzą do ul. Kunickiego.
Do testowania zawieszenia w autach polecam odcinek od Nadrzecznej do Kunickiego - jest to droga "terenowa", dla dobrych terenówek polecam przeprawę przez "zielone" od Nadrzecznej do Robotniczej - po drodze mamy nawet przejazd "wpław" przez rzekę.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   meesha 

• Grupa Mod Team
  • Postów 1000

Napisano 01 sierpień 2010 - 00:41

To naprawdę straszne co piszesz, chyba sie powieszę z tego powodu :o

A już pisanina w Kur(w)ierze, że pani Genowefa wezwała karetkę na Krańcową, a ta nie dojechała, bo nie mogli znaleźć właściwej ulicy, rozwala mnie doszczętnie :lol: Nie róbmy proszę debili z kierowców karetek, wozów strażackich czy radiowozów policji!!! Przy "nowej Krańcowej" nie ma żadnych budynków z adresem "Krańcowa" i mogę się o grube pieniądze założyć, że oni naprawde doskonale wiedzą gdzie jechać, gdy ktoś ich wezwie na Krańcową 4, 36 czy 25... Przestańcie sie kompromitować (to do tych 2-3 osób, które z braku ciekawszego zajęcia przywaliły sie do nazewnictwa nowego odcinka Krańcowej).
w sercu mam tylko Motor,

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Shawman 

• Grupa Mod Team
  • Postów 3434
  • Rejestracja 27-październik 06

Napisano 01 sierpień 2010 - 02:06

Ja również żadnego problemu nie widzę. Byłem bardzo mile zaskoczony, widząc, że samochody pomykają już nową ulicą. :) Jako ciekawostkę dla osób spoza Bronowic nadmienię, że "Stara" Krańcowa ciągnie się wzdłuż "Nowej" również między Drogą Męczenników Majdanka a Pogodną.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   meesha 

• Grupa Mod Team
  • Postów 1000

Napisano 01 sierpień 2010 - 12:15

To ja jako kolejną ciekawostkę dorzucę, że dwupasmowa Krańcowa biegnąca równolegle do osiedlowej Krańcowej na wspomnianym przez Shawmana odcinku przez kilka(naście) miesięcy od otwarcia nosiła nazwę... al. Józefa Piłsudskiego :) Później na Piłsudskiego przemianowano Świerczewskiego, a Piłsudskiego na Krańcową od uliczki biegnącej obok. I jakoś nie było z tym żadnego problemu, teraz nagle się pojawił :P
w sercu mam tylko Motor,

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Shawman 

• Grupa Mod Team
  • Postów 3434

Napisano 28 maj 2011 - 14:22

Czy to prawda, że nowa część Krańcowej otrzymała nazwę Dywizjonu 303? Czy mnie taksówkarz wkręcał? :)

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Xmarx 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 362
  • Rejestracja 19-sierpień 09

Napisano 28 maj 2011 - 14:55

Właśnie wczoraj tamtędy jadąc zauważyłem taką tablicę. Tak więc chyba prawda. Pytanie tylko "po co?"

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Shawman 

• Grupa Mod Team
  • Postów 3434

Napisano 28 maj 2011 - 23:52

Wyświetl postUżytkownik Xmarx dnia 28 maj 2011 - 14:55 napisał

Właśnie wczoraj tamtędy jadąc zauważyłem taką tablicę. Tak więc chyba prawda. Pytanie tylko "po co?"

Hmm, no właśnie. Wszyscy kojarzą Krańcową i spokojnie mogłaby nosić taką nazwę na całej długości, nawet po kolejnym przedłużeniu. Za to ja jakoś nie kojarzę związku Dywizjonu 303 z Lublinem...

Jakoś z tym nazewnictwem ulic nigdy u nas nie można doszukać się logiki.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   meesha 

• Grupa Mod Team
  • Postów 1000

Napisano 29 maj 2011 - 00:23

Ulica Krańcowa biegnie obok tej dwupasmówki i tak jest od kilkudziesięciu lat i jest małą uliczką. "Nowa Krańcowa" nie została zbudowana w jej śladzie i nazywa się Dywizjonu 303, a nowa nazwa została nadana aby nie mylić jej właśnie z tą osiedlową małą uliczką.
Nazewnictwo ulic, placów i rond nie musi mieć związku z Lublinem i nie widzę w tym nic dziwnego. Gdyby wszyscy patroni ulic mieli mieć bezpośrednio coś wspólnego z naszym miastem to pomysły na nazwy wyczerpałyby się po kilkudziesięciu ulicach, a mamy ich chyba z 600...
w sercu mam tylko Motor,

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Qavtan 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 287
  • Rejestracja 08-styczeń 07

Napisano 30 maj 2011 - 07:11

Meesha odsyłam Cię do wielotomowego dzieła 'Słownik biograficzny miasta Lublina' znajdziesz tam o wiele więcej niż 600 osób;)
T.1: http://fbc.pionier.n...s.lublin.pl:534
T.2: http://fbc.pionier.n...s.lublin.pl:570
T.2 chyba tylko w formie tradycyjnej póki co.

Więcej: Federacja Polskich Bibliotek Cyfrowych

Ulic w Lublinie jest około 1250 czy około 400? (Spis w Panoramie Firm)
Biblioteka Politechniki Lubelskiej www.Biblioteka.PolLub.pl | Dyskusje na temat inwestycji (także w Lublinie) www.skyscrapercity.com | www.Qavtan.WordPress.com

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   meesha 

• Grupa Mod Team
  • Postów 1000

Napisano 30 maj 2011 - 12:46

To, że w tym słowniku występuje tyle osób nie musi od razu oznaczać, że wszyscy się na tyle przysłużyli naszemu miastu, żeby ich nazwiskiem nazywać ulice. Natomiast nie widzę nic dziwnego w nadawaniu ulicom w Lublinie nazw od postaci (czy dywizjonów ;)) zasłużonych w historii naszego kraju, mimo braku związków z Lublinem. Tyle tylko chciałem powiedzieć.
w sercu mam tylko Motor,

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Shawman 

• Grupa Mod Team
  • Postów 3434

Napisano 01 czerwiec 2011 - 21:39

meesha, nie sprzeczam się, że wszystkie nazwy muszą mieć coś wspólnego z Lublinem. Nie muszą, chociaż powinniśmy dawać lubelskim patronom pierwszeństwo. Tutaj bardziej przeszkadza mi stosunek władz miasta do mieszkańców - jak zawsze protekcjonalno-lekceważący. Jeżeli nazwa funkcjonuje w świadomości ludzi, to po co to zmieniać? Żeby komisja nazewnictwa mogła spisać protokół i uzasadnić swoje istnienie?

Wiem, że istnieje mała uliczka zwana Krańcową - sam pisałem o tym sporo postów temu. I nadal są dwie Krańcowe na odcinku od ronda Makro do Męczenników. I nadal nikomu to w gruncie rzeczy nie przeszkadza. :)

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   meesha 

• Grupa Mod Team
  • Postów 1000

Napisano 01 czerwiec 2011 - 23:23

Zatem wleje w Twe serce nadzieję na zmiany, bo przecież nie dalej jak 20 lat temu obecna Krańcowa na odcinku DMM - Witosa nazywała się aleją Marszałka Piłsudskiego. Później marszałka przeniesiono na Świerczewskiego, a tę ulicę nazwano Krańcową pomimo sąsiedztwa starej Krańcowej po drugiej stronie obecnych: targu i Stokrotki. Zatem nie jest powiedziane, że Dywizjon 303 nie powędruje za parę lat gdzie indziej, a sąsiedztwo "slumsowej" Krańcowej między Długą i Kunickiego nie przeszkodzi w przemianowaniu nowego odcinka tej mini-obwodnicy właśnie na Krańcową :)
w sercu mam tylko Motor,

Opcje tematu:

Strona 1 z 1