LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe: Moje przemyslenia... - LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe

Skocz do zawartości

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Moje przemyslenia... Stagnacja inwestycyjna w Lublinie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   BRW 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 2
  • Rejestracja 14-sierpień 10

Napisano 14 sierpień 2010 - 12:30

Witam wszystkich właśnie wróciłem z małej wycieczki po Polsce...i muszę przyznać, że jestem w wielkim szoku, pod wielkim wrażeniem a zarazem jestem zażenowany tym co się w naszym w ukochanym mieście dzieje...Ja nie wiem co władze lublina robią i sobie myślą...tzn chyba wiem..siedzą na dupach zamiast coś robić z naszym miastem, odwiedziłem Gdańsk, Poznań, Kraków i inne większe miasta...i jest mi wstyd trochę za Lublin..wszędzie gdzie nie pojechałem infrastruktura, drogi, ulice, wszystkie budynki są remontowane i odnawiane, ciągle coś się dzieje widać, że te miasta żyją, że się rozwijają! a u nas wszędzie syf...praktycznie nic się nie dzieje jak to możliwe żeby takie miasto jak Lublin z takimi tradycjami z takim potencjałem było tak zaniedbane...i wy chcecie żeby Lublin brał udział w konkursie na Europejską Stolicę Kultury?! przecież to śmiech na sali będzie tylko się zbłaźnimy!! chciałbym się doczekać w moim mieście jakiś zmian godnych 21 wieku, żeby to miasto coś sobą reprezentowało, żeby zachęcało ludzi do przyjazdu w te strony, ale nie liczę na wiele, bo znam już trochę życie i zamiast władze wydać jakąś porządną sumę na rozwój to wolą napchać sobie nią własne kieszenie...

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Leffmeister 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 478
  • Rejestracja 17-kwiecień 07

Napisano 14 sierpień 2010 - 15:09

Dwa słowa: nie p*****l.
http://adlew.blogspot.com - serdecznie zapraszam na mojego bloga. Niech to będzie malkontencki głos także w Twoim domu.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   BRW 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 2
  • Rejestracja 14-sierpień 10

Napisano 14 sierpień 2010 - 15:44

Bardzo dużo wniosłeś Swoją wypowiedzią do tematu...i pokazałeś co sobą reprezentujesz chłopcze...żal mi takich jak Ty..i nie p#%&^*@ę tylko przedstawiam fakty, wstyd mi jakichkolwiek znajomych zaprosić do mojego własnego miasta, więc chyba coś jest nie tak co nie? szczerze to i tak mam na to w&@$#%e bo wiem, że nie doczekam się żadnych zmian w tym mieście.pozdro dla internetowych napinaczy B)

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837
  • Rejestracja 25-październik 06

Napisano 14 sierpień 2010 - 15:51

Wyświetl postUżytkownik Leffmeister dnia 14 sierpień 2010 - 15:09 napisał

Dwa słowa: nie p*****l.

Popieram.

Wyświetl postUżytkownik BRW dnia 14 sierpień 2010 - 15:44 napisał

szczerze to i tak mam na to w&@$#%e bo wiem, że nie doczekam się żadnych zmian w tym mieście.pozdro dla internetowych napinaczy B)

Zacznij zmieniać świat od siebie "napinaczu" :)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   d_singe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 261
  • Rejestracja 01-wrzesień 08

Napisano 14 sierpień 2010 - 16:02

zgadzam się z Tobą!! Lublin jest trochę zaniedbany ale nie przesadzaj, że nie możesz zaprosić znajomych... Turystom na ogół podoba się nasze miasto ale i także cały region który jest urokliwy.
Nasi urzędnicy(urząd miasta,prezydent i pozostała zgraja) są dobrze tylko w jednych...w siedzeniu za biurkiem i łapaniem d**ą motyle!!!!!!!
Nie umią, nie potrafią, nie chce im się ciągnąć kasę od unii. Chyba myślą że u nas nic nie trzeba robić!!
Mamy złe drogi w województwie czuć jak się wyjedzie z mazowieckiego na Lubelszczyznę...
Nasze atrakcje turystyczne jak stare miasto przydało by się renowacja nie których budynków jest klika która wygląda bardzo ładnie i z przyjemnością można na nie patrzeć.
Drogi w mieście są przeciętne chodzi mi o jakość na niektórych ulicach jak Lwowska to jest normalnie horror jechać samochodem. Współczuje tym którzy muszą tamtędy jeździć codziennie np. do pracy samochodem... Miasto powinno się wziąć za to i opracować razem z mieszkańcami gdzie są złe odcinki dróg i skrupulatnie je remontować.
{edit) powinna być wreszcie szybka kolej do warszawy intercity z nowymi wagonami a nie dają jakieś trupy co mają z 30-40 lat. Biznes może przyjechać także pociągiem...
Nie można powiedzieć, że miasto się nie rozwija... każde się rozwija tylko we własnym tempie. Z tego co widzę za okna inwestycje mieszkaniowe prężnie się rozwijają.
Jest dużo do zrobienia i w centrum i na przedmiesciach. Czuje trochę że nasze zaniedbania mogą nam pomóc w ESK bo komisja szuka takich miast gdzie są błędy ale wyłapuje potencjał. Niestety nasz 'wróg' Łódź wcale nie jest lepsza jeśli chodzi o zaniedbania,
BTW. telewizja jak tvn ładnie promuje lubelszczyzne dzięki reklamówce i wizytom reporterom. Może pokażemy reszcie Polsce, że też należymy do kraju.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   CzarnyZajaczek 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 449
  • Rejestracja 29-październik 06

Napisano 15 sierpień 2010 - 11:53

co ma samorząd w Lublinie do taboru IC?? jak już narzekacie to chociaż na temat

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Qavtan 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 287
  • Rejestracja 08-styczeń 07

Napisano 16 sierpień 2010 - 07:41

Na jesieni wybierzemy nowych samorządowców. Jeżeli swoje niezadowolenie chcesz przekuć w czyn to znajdź i wypromuj dobrych wg Ciebie kandydatów.
Biblioteka Politechniki Lubelskiej www.Biblioteka.PolLub.pl | Dyskusje na temat inwestycji (także w Lublinie) www.skyscrapercity.com | www.Qavtan.WordPress.com

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   d_singe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 261

Napisano 16 sierpień 2010 - 13:58

czyli ic nie jest zależne do miasta? hmmmm tego nie wiedziałem xD. A czy kandydaci będę lepsi...? nie sądzę.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837

Napisano 16 sierpień 2010 - 15:15

Kolega BRW, co widać po pierwszym poście zarejestrował się żeby zwyczajnie po lubelsku ponarzekać. Niemerytorycznie, niekonstruktywnie i pisząc bzdury jak w przypadku 90% komentarzy na forum Kuriera i GwL. Kompletny brak zainteresowania lokalnymi sprawami. A jak ktoś chce coś dobrego dla miasta zrobić, to istnieje w mieście spora liczba stowarzyszeń i innych grup działających w celu zmian tych spraw, które w Lublinie wymagają poprawy. Wystarczy tylko trochę poszperać w sieci, a nie wypisywać oklepane frazesy na forum.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   CzarnyZajaczek 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 449

Napisano 20 sierpień 2010 - 13:24

Żeby nie było niedomówień - odpowiedziałem na post d_singe w kwestii IC, a na post BRW nie ponieważ z takim podejściem jak BRW nie widzę sensu dyskutowania - a z d_singe owszem.

Wyświetl postUżytkownik d_singe dnia 14 sierpień 2010 - 16:02 napisał

zgadzam się z Tobą!! Lublin jest trochę zaniedbany ale nie przesadzaj, że nie możesz zaprosić znajomych... Turystom na ogół podoba się nasze miasto ale i także cały region który jest urokliwy.

Dokładnie, takie rozpowiadanie na lewo i prawo jak to się ktoś wstydzi zapraszać znajomych do swojego miasta to świadczy częściej o kompleksach danej osoby niż o samym mieście

Cytat

Nie umią, nie potrafią, nie chce im się ciągnąć kasę od unii. Chyba myślą że u nas nic nie trzeba robić!!

No niestety, w tym masz zdecydowanie rację. Obecne władze Lublina parę rzeczy robią świetnie (promocja miasta) parę rzeczy starają się i coś im wychodzi (strefa ekonomiczna) ale w niektórych kwestiach to chyba sobie totalnie odpuścili.

Cytat

Mamy złe drogi w województwie czuć jak się wyjedzie z mazowieckiego na Lubelszczyznę...
Nasze atrakcje turystyczne jak stare miasto przydało by się renowacja nie których budynków jest klika która wygląda bardzo ładnie i z przyjemnością można na nie patrzeć.
Drogi w mieście są przeciętne chodzi mi o jakość na niektórych ulicach jak Lwowska to jest normalnie horror jechać samochodem. Współczuje tym którzy muszą tamtędy jeździć codziennie np. do pracy samochodem... Miasto powinno się wziąć za to i opracować razem z mieszkańcami gdzie są złe odcinki dróg i skrupulatnie je remontować.

To też są fakty. Choć w dużej części nie są zależne od miasta ponieważ po prostu brakuje kasy np. na drogi w województwie, ale już w samym mieście czy kwestia renowacji kamienic to w dużej mierze jest niemoc organizacyjna a nie tylko finansowa. Może nie dużo ale trochę więcej dałoby się zrobić przy odrobinie zaangażowania, a u nas nawet to "trochę" jest na wagę złota.

Cytat

Nie można powiedzieć, że miasto się nie rozwija... każde się rozwija tylko we własnym tempie. Z tego co widzę za okna inwestycje mieszkaniowe prężnie się rozwijają.
Jest dużo do zrobienia i w centrum i na przedmiesciach. Czuje trochę że nasze zaniedbania mogą nam pomóc w ESK bo komisja szuka takich miast gdzie są błędy ale wyłapuje potencjał.
...
BTW. telewizja jak tvn ładnie promuje lubelszczyzne dzięki reklamówce i wizytom reporterom. Może pokażemy reszcie Polsce, że też należymy do kraju.

W Lublinie są po prostu obszary gdzie dużo się zmienia, ale są też obszary gdzie leżymy tak jak leżeliśmy wcześniej, szybko nie da się nadrobić wieloletnich zaniedbań ale rozumiem też tych co narzekają że miasto nie wykorzystuje w pełni swoich możliwości.

Ja sam jak jechałem tydzień temu do Wrocławia, to w pociągu spotkałem bardzo inteligentnego chłopaka mniej więcej w moim wieku, który właśnie wyjeżdża na stałe do Wrocławia, nie mając tam rodziny ani zbyt wielu znajomych. I praktycznie za każdym razem jak jadę do Wrocławia to takich ludzi spotykam - to boli, że wciąż jednym z najlepszych sposobów by zmienić swoją przyszłość na lepsze to dla młodych Lublinian jest "wyjechać".

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837

Napisano 20 sierpień 2010 - 14:55

Wyświetl postUżytkownik CzarnyZajaczek dnia 20 sierpień 2010 - 13:24 napisał

W Lublinie są po prostu obszary gdzie dużo się zmienia, ale są też obszary gdzie leżymy tak jak leżeliśmy wcześniej, szybko nie da się nadrobić wieloletnich zaniedbań ale rozumiem też tych co narzekają że miasto nie wykorzystuje w pełni swoich możliwości.

Nic dodać nic ująć. Jak narzekać to z sensem i konstruktywnie. Też mnie wiele rzeczy w tym mieście wnerwia, ale dla mnie postawa autora tematu jest jeszcze gorsza od propagandy sukcesu serwowanej nam przez władze.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   d_singe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 261

Napisano 20 sierpień 2010 - 16:11

trochę to dziwne ze ratusz niechce nic zrobić z starym miastem zwlaszcza że sąsiadują z nim... Turyści odwiedzają miasto głównie ze względu na starówkę to powini ich miło zaskoczyć. Zgrozą jest deptak... Ze względu na brak kawiarni czy cukierni. Jest tylko costacaffee ale mi jakoś nieprzypadł do gustu był coffeeheven mója ulubiona kawiarnia ale się usuneli. Troche to dziwne bo są same banki naliczyłem 8-10!
Lublin ma wąskie i krutkie ulice drógi więc drogi powinny być w jak najlepszym stanie. Łódź ma szeroki długie drogi więc tam było by normalne że maja problemy z remontami.

trochę to dziwne ze ratusz niechce nic zrobić z starym miastem zwlaszcza że sąsiadują z nim... Turyści odwiedzają miasto głównie ze względu na starówkę to powini ich miło zaskoczyć. Zgrozą jest deptak... Ze względu na brak kawiarni czy cukierni. Jest tylko costacaffee ale mi jakoś nieprzypadł do gustu był coffeeheven mója ulubiona kawiarnia ale się usuneli. Troche to dziwne bo są same banki naliczyłem 8-10!
Lublin ma wąskie i krutkie ulice drógi więc drogi powinny być w jak najlepszym stanie. Łódź ma szeroki długie drogi więc tam było by normalne że maja problemy z remontami.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   kzez1986 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 8
  • Rejestracja 22-sierpień 10

Napisano 22 sierpień 2010 - 12:20

Łatwo narzekać, ale trudniej coś zrobić. Ja uważam, że każdy bez wyjątku może zrobić coś, choćby małego. Strona http://www.mmlublin.pl jest serwisem społecznościowym miasta i gazetą, gdzie można pisać o wszystkim, co niepokoi, co jest złe. Serwis prowadzi też akcję Ale obciach, gdzie można wysyłać miejsca, w których jest bałagan. Jeżeli ktoś widzi coś nieciekawego w Lublinie, niech, pisze, mówi o tym, dobija się o to. Może ktoś zareaguje, chociażby za rok. Inaczej na pewno nic się nie zmieni.

Ponadto nie powiedziałbym, że całkowicie w mieście się nic nie dzieje. Ciągle widać albo rozkopaną drogę, albo budowę nowych, ładnych osiedli, albo powstają nowe chodniki, we wrześniu albo nawet w sierpniu np. ma zostać otwarty na Kalinie nowy basen. Mieszkam na LSMie 5 lat, to wymieniono i moc chodników i był remont kanalizacji, a teraz powstają nowe bloki. Może nie dzieje się w takim tempie jak byśmy chcieli, ale nigdy i nigdzie tak nie jest. To, że w innych miastach jest super to też tylko złudzenie. Nie można na podstawie jednej, nawet kilkudniowej wizyty wyciągać takich wniosków. Lublin wcale nie jest taki brzydki (klimatyczne Stare Miasto, sporo parków, zieleni), a zaniedbane miejsca są wszędzie. Sam pamiętam jak przed wyborami miss w Polsce, postawiono chyba w Warszawie na wagon, który miał zasłonić bałagan na innych peronach.

A aby było lepiej, trzeba starać się o to wspólnymi siłami. Powoli te zmiany są.

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837

Napisano 26 sierpień 2010 - 12:47

Wyświetl postUżytkownik kzez1986 dnia 22 sierpień 2010 - 12:20 napisał

Ponadto nie powiedziałbym, że całkowicie w mieście się nic nie dzieje.

Oczywiście! Ostatnie 5 lat może być tego dowodem. Wystarczy popatrzeć choćby na przygotowania do ESK 2016, imprezy (Noc Kultury, Inne Brzmienia), inwestycje w Teatr Stary, w Centrum Kultury, czy np. remont Zamku razem z muzeum. Dodać jeszcze należy o kilku sporych imprezach na Globusie transmitowanych w telewizjach ogólnopolskich.
Uczelnie- chyba każda za kasę z UE buduje jakieś nowe laboratoria za co najmniej kilkadziesiąt milionów PLN.
Pamiętam, że jak zaczynałem studia nie było w Lublinie multipleksu Cinema City i paru niezłych sklepów, które teraz stoją. Jak wspomniał kolega wyżej- przybyły od tego czasu nowe baseny (3). Nawet na tym paskudnym Czechowie, gdzie kiedyś mieszkałem powstało kilka fajnych boisk przy szkołach, docieplili większość bloków. Nad Zalewem też zaczyna się robić przyjemnie, ile osób tam w weekendy jeździ, że aż na trasie rowerowej tworzy się korek.
W remontach drogowych nie jest za dobrze, ale wyremontowano przez ostatnie 5 lat choćby Spółdzielczości Pracy, Andersa, Szeligowskiego, Nadbystrzycką, JPII włącznie z przedłużeniem, Krańcową, Witosa.
Komunikacja miejska- praktycznie co roku jakaś dostawa nowego taboru, wkrótce 30 trolejbusów. Działa ZTM, coraz więcej prywatnych brygad honoruje miejskie bilety. Autobusy nocne jeżdżą w roku akademickim przez cały tydzień. I tak dobrze w porównaniu z nieodległymi czasami, gdy tych połączeń nie było wcale.
Powstała SSE, choć wolno się zapełnia, to jednak coś się tam dzieje.
Doszło kilka nowych ciekawych osiedli mieszkaniowych.
Może rynek pracy nie jest jeszcze rozwinięty, ale kogo z ubiegłorocznych absolwentów mojego wydziału nie spotkam na ulicy, to pracuje. Kilka lat temu nie było to takie oczywiste.
Odrodził się lubelski żużel i pozyskał sponsora B)

Faktycznie nic! :P

A co przyniosą przyszłe lata? Wiele wskazuje na to, że zaczniemy już w tym roku lotnisko, obwodnicę. Dojdzie kilka nowo-budowanych biurowców, odnowiona będzie Wieża Trynitarska, może wreszcie wezmą się za Ogród Saski (projekt wart 17 mln PLN), powstanie IKEA...

Jak pisałem, mnóstwo rzeczy mnie tu denerwuje i w cholerę rzeczy jest do zrobienia. Choć uważam, że z Wasilewskiego prezydent jak z koziej...trąba (podobnie jak Pruszkowski słabo wykorzystuje wiele szans), to ślepym trzeba być żeby twierdzić że w Lublinie nic się nie dzieje i nie zmienia. To zwykła ignorancja.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Shawman 

• Grupa Mod Team
  • Postów 3434
  • Rejestracja 27-październik 06

Napisano 07 wrzesień 2010 - 14:44

Wyświetl postUżytkownik Qavtan dnia 16 sierpień 2010 - 07:41 napisał

Na jesieni wybierzemy nowych samorządowców. Jeżeli swoje niezadowolenie chcesz przekuć w czyn to znajdź i wypromuj dobrych wg Ciebie kandydatów.

Qavtan ma rację - niestety, większość lublinian nie dostrzega związku przyczynowo-skutkowego między kartką wyborczą, a dziurami w drogach i chodnikach. Do Rady miasta trafiają tacy ludzie jak Piątek (który sprawia wrażenie, że interesuje go tylko własny klub motocrossowy), czy tacy jak Bryłowski (który z kolei sprawia wrażenie, że interesuje go tylko jego własna osoba). Do prezydentów też nie mieliśmy szczęścia - najpierw był wsamraśny Pruszkowski, a teraz sympatyczny, ale jednak nieudolny Wasilewski. Mimo to, będziemy musieli spośród polityków PO, PiS i SLD wyłowić tych nielicznych, którzy będą chcieli pracować raczej dla miasta, niż dla swoich partii. A jeżeli ktoś zlekceważy te wybory, to IMO pozbawia się prawa do krytyki.

W Lublinie wiele się dzieje i większość moich znajomych, którzy odwiedzali nasze miasto, miała pozytywne wrażenia. Wystarczy chociażby poczytać LubForum, by zobaczyć, że to nie jest kulturalna, ani inwestycyjna pustynia. Starania o ESK są trochę chaotyczne, ale szczere i niebezpodstawne. Jest mnóstwo wydarzeń kulturalnych, nieźle działających instytucji zajmujących się kulturą, sporo organizacji pozarządowych, dobre (chociaż biedne) uczelnie. Zaczynamy budować lotnisko, jest specjalna strefa ekonomiczna, ładnie odnowione centrum miasta, komunikacja miejska zmienia się na lepsze. Poza tym, jest tutaj wspaniały klimat, fajnie się żyje i wydaje się mniej pieniędzy, niż w Warszawie, czy Krakowie.

Co nie znaczy, oczywiście, że Lublin nie ma wad - owszem, inwestycje idą jak krew z nosa, drogi nadal są dziurawe, dworzec PKS i bazar nadal straszą, wciąż nie ma obwodnicy i np. aquaparku, słabo jest też z pracą. A kiedy wraca się z daleka po dłuższej nieobecności, to samochód obijający się po nierównościach przy wjeździe do miasta może popchnąć do takich emocjonalnych stwierdzeń, jak autora wątku. No i nie wszystko, co złe, jest winą lokalnych władz - my sami nie dbamy dostatecznie o czystość w mieście i nie czujemy, że jest ono naszą wspólną własnością (co prowadzi m.in. do tolerancji dla wandalizmu). A władze w Warszawie, w tym wybrani przez nas parlamentarzyści, kompletnie lekceważą nasz region.

Wszystko co powyższe, napisałem siedząc w Warszawie, więc patrzę trochę z zewnątrz, wydaje mi się, że obiektywnie.

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   d_singe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 261

Napisano 08 wrzesień 2010 - 14:41

kurdę z centrum miasta to ja bym nie powiedział że jest odnowione... może mały kawałek od poczty do granda Krakowskiego Przedmieścia... Wokół miasta są naprawdę bardzo ładne kamienice z zdobieniami ale ich nie widać bo są szare albo czarne... Wszystko w mieście musi się odleżeć ( tzn. projekty) na deptaku też nie ma rewaluacji jeśli chodzi o renowację. Stare Miasto niestety też jest w złym stanie są pojedyncze budynki które wyglądają jakoś. Nie wiem dlaczego miasto nie chce dać kilka mln na odnowę tych budynków... Chcą aby lublin był turystyczny? Ale nic w tym kierunku nie robią, bo jak zaprosić ludzi, którzy nie chcą oglądać szarzyzny///

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   indiced 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 752
  • Rejestracja 27-sierpień 07

Napisano 09 wrzesień 2010 - 02:48

Inwestycje są za bardzo rozwleczone w czasie. Teraz jeszcze Krakowskie opanowują banki i komórki a feee!
Potrzeba większej kontroli i presji społecznej nad miastem i nad inwestycjami.
Dla przykładu w Bergen, gdzie budowali premetro, to i nocami pracownicy zap*&&*li żeby oddać do użytku przed czasem...

Swoją drogą, mnie interesuje co z tematem CSK, bo od dawna żadnych wieści....

A także co z tym Strasznym PKS Podzamczem + Stawem Królewskim?

macie może jakieś konkretne info?

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   d_singe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 261

Napisano 14 wrzesień 2010 - 20:11

kurdę z tym Krakowskim to jakaś masakra jest! wszędzie albo banki albo plus,era orange, play powinni zbudować jakiś budynek na banki i na telefonie i tam ich upchać.

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   CzarnyZajaczek 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 449

Napisano 16 wrzesień 2010 - 08:53

Wyświetl postUżytkownik d_singe dnia 14 wrzesień 2010 - 20:11 napisał

kurdę z tym Krakowskim to jakaś masakra jest! wszędzie albo banki albo plus,era orange, play powinni zbudować jakiś budynek na banki i na telefonie i tam ich upchać.

dokładnie, takie getto bankowo-telefoniczne :P

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   dlop 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1090
  • Rejestracja 23-kwiecień 07

Napisano 15 luty 2011 - 22:03

Podepnę to pod ten wątek, bo poruszono w nim wiele kwestii.

Artykuł z GW ---> Co się (z)buduje w Lublinie?

Napisane trochę po łebkach, nie opisano wszystkich inwestycji, ale artykuł warto zobaczyć ze względu na zdjęcia i wizualizacje inwestycji. Moja refleksja jest jedna, brakuje nam inwestycji prywatnych. O ile uczelnie wystartowały po kasę z UE bardzo ładnie (szczególnie UP), to kapitału spoza Lubelszczyzny i nas jak na lekarstwo, ale śpiewka jest tu ciągle ta sama i wszystkim znana.
http://www.lublin2016.pl/ - Portal Europejskiej Stolicy Kultury

Opcje tematu:

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2