LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe: Czy na Lubelszczyźnie żyje się lepiej niż na Zachodzie kraju? - LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Czy na Lubelszczyźnie żyje się lepiej niż na Zachodzie kraju?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Jacenty 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 2
  • Rejestracja 02-grudzień 10

Napisano 02 grudzień 2010 - 13:15

Witam

Nie jestem z Lubelszczyzny, ale od jakiegoś czasu chodzi za mną takie pytanie. Otóż mieszkam we Wrocławiu w którym życie leci dość szybko, żeby nie powiedzieć, że wręcz pędzi. Nawet rozrywka odbywa się w pędzie. I na tę okoliczność u moich znajomych zapanowała taka moda aby po osiągnięciu pewnej stabilizacji życiowej przenieść się na wschód gdzie życie podobno biegnie wolniej i człowiek nie dusi się w oparach kapitalizmu:)

Czy wy jako rodowici mieszkańcy Lubelszczyzny możecie powiedzieć to samo o waszej jakości życia? czy faktycznie żyje się u was spokojniej i macie większy kontakt z naturą? Z góry dziękuje za opinie.

Najmodniejsze kozaki i obuwie damskie w sieci. Pozycjonowanie Czechy dla małych średnich firm za pół darmo.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837
  • Rejestracja 25-październik 06

Napisano 02 grudzień 2010 - 16:54

Wyświetl postUżytkownik Jacenty dnia 02 grudzień 2010 - 13:15 napisał

Witam

Nie jestem z Lubelszczyzny, ale od jakiegoś czasu chodzi za mną takie pytanie. Otóż mieszkam we Wrocławiu w którym życie leci dość szybko, żeby nie powiedzieć, że wręcz pędzi. Nawet rozrywka odbywa się w pędzie. I na tę okoliczność u moich znajomych zapanowała taka moda aby po osiągnięciu pewnej stabilizacji życiowej przenieść się na wschód gdzie życie podobno biegnie wolniej i człowiek nie dusi się w oparach kapitalizmu:)

Czy wy jako rodowici mieszkańcy Lubelszczyzny możecie powiedzieć to samo o waszej jakości życia? czy faktycznie żyje się u was spokojniej i macie większy kontakt z naturą? Z góry dziękuje za opinie.

Jest fajnie, tylko z pracą trochę gorzej niż we Wrocławiu, ale i pod tym względem lepiej jest niż np. 5 lat temu. Generalnie Wschód jest piękny, zapraszamy do pozwiedzania. :)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   d_singe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 261
  • Rejestracja 01-wrzesień 08

Napisano 02 grudzień 2010 - 18:38

moja wychowawczyni tez jest z Wrocławia :P
Ale tak na temat, mi się wydaje, że na wschodzie (Lublin) życie nie pędzi w jakimś tam zawrotną prędkością. Ja mieszkam wewnątrz miasta to tego się nie czuje. Tylko z pracą trochę kiepsko, głównie szuka się młodych a z osobami starszymi nic się nie robi. Ale zapraszamy na przejażdżkę trolejbusem xD

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   dex 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 34
  • Rejestracja 23-listopad 10

Napisano 19 grudzień 2010 - 00:47

Chętnie się wypowiem. Mieszkam jak kolega niedaleko Wrocławia ( 100 km ) Los rzucił mnie na tydzień do Lublina. Pomyślałem sobie: dokąd ja jadę? Wschód Polski, Polska B itp. Po tygodniu miałem lepsze zdanie. Potem byłem w Lublinie kilkakrotnie (mniej więcej pół roku tam i pół tu) Dzisiaj mogę powiedzieć wprost: Polska A jest na wschodzie. Nie zmieniajcie się i nie uczcie od ludzi z zachodu. Nie warto :-)

Czasami powtarzam sobie, że u Was nawet niebo jest bardziej niebieskie :-)

Patrząc na swój dom: Wiele wyposażenia z Lublina, ciuchy na sobie z Lublina, Forszmak w lodówce. Czy ja jeszcze jestem stąd?

A już niedługo, w lutym znowu do Was jadę. Już się cieszę :-)

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   malibu.lublin 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 25
  • Rejestracja 04-sierpień 07

Napisano 03 listopad 2011 - 21:59

Wyświetl postUżytkownik dex dnia 19 grudzień 2010 - 00:47 napisał

Dzisiaj mogę powiedzieć wprost: Polska A jest na wschodzie. Nie zmieniajcie się i nie uczcie od ludzi z zachodu. Nie warto :-)

Powiem wprost - nie rób sobie jaj ... każdy ma oczywiście prawo do własnych ocen, poglądów, ale twoja teza jest nie do obrony ...

Jeżdżę w różnych sprawach po Polsce i widzę duże różnice - ekonomiczne, społeczne, kulturowe
Lublin i Lubelszczyzna są piękne przyrodniczo, kulturowo, ale reszta niestety piękna nie jest
Jesteśmy daleko w tyle, co widać po infrastrukturze, przeróżnych wskaźnikach ekonomicznych, średniej płac, stopie bezrobocia ...

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Loona 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 4
  • Rejestracja 10-listopad 11

Napisano 10 listopad 2011 - 12:00

Są różnice i to spore. A wiecie jaka najbardziej mi się rzuciła w oczy? Potworna zawiść. Jeżdżę często w różne części Polski i owszem, widać zawiśc ale w tym rejonie to jest jakby przejaskrawione. Nie wiem z czego to wynika. Oczywiście średnie zarobki są niższe niż w zachodniej części Polski czy na pólnocy. Koszty utrzymania nie różnią się zbytnio. Kolejna sprawa - koszt wynajęcia mieszkania. Byle dwa pokoiki urządzone w stylu "późny Gierek" to koszt grubo ponad 1500 PLN. Ja rozumiem, że ci, którzy wynajmują liczą na studentów ale w innych ośrodkach studenckich jest zdecydowanie lepiej. Ogólnie mam jednak wrażenie, że tu, w lubelskim, żyje się ciu gorzej niż na zachodzie. Ale nie ma co się łamać. Skoro tu żyjemy, musimy pracować, robic co się da by żyło się "mnie/nam" lepiej, a nie jęczeć, że tu tak źle. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma ;)

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   pfff 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 5
  • Rejestracja 17-listopad 11

Napisano 21 listopad 2011 - 04:08

A ja bym wiele dala zeby wrocic do Lublina, moc tam mieszkac i pracowac, klimatyczne miasto. Pozdrawiam wszystkich lublinian

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   vai 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 9
  • Rejestracja 12-marzec 12

Napisano 12 marzec 2012 - 13:23

Wyświetl postUżytkownik Loona dnia 10 listopad 2011 - 12:00 napisał

Byle dwa pokoiki urządzone w stylu "późny Gierek" to koszt grubo ponad 1500 PLN.

Zaskoczyłaś mnie tą ceną. Myślałam, że u Was jest taniej. Kraków waha się w takiej samej cenie. Ja mam dwa pokoje w nowym budownictwie i to jest koszt 1600.

Opcje tematu:

Strona 1 z 1