LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe: Komunikacja w Lublinie: Na wiosnę ruszy wyszukiwarka połączeń - LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Komunikacja w Lublinie: Na wiosnę ruszy wyszukiwarka połączeń

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   dlop 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1090
  • Rejestracja 23-kwiecień 07

Napisano 02 luty 2011 - 02:58

Cytat

Internetową wyszukiwarkę połączeń zafunduje lubelskim pasażerom Zarząd Transportu Miejskiego, który właśnie ogłosił przetarg na jej wykonanie i obsługę.

Będą mogły z niej korzystać nawet te osoby, które ani trochę nie znają Lublina, pomoże też w podróży osobom niepełnosprawnym, a korzystać z niej będzie można także przez telefon komórkowy.

Od niedawna testową wersję wyszukiwarki ma na swojej stronie Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne. – Ale ta, którą my zamawiamy, będzie o wiele bardziej rozbudowana – zapowiada Justyna Góźdź z ZTM.

Tak, jak w przypadku testowanej właśnie wyszukiwarki system poradzi:

* jaką linią jechać
* gdzie wysiąść
* w jaką linię się przesiąść
* pokaże tę trasę na mapie
* poda godziny odjazdów i
* obliczy orientacyjny czas podróży. Ale możliwości będzie mieć znacznie więcej.

Pasażer chcący dowiedzieć się, jak ma dotrzeć autobusem lub trolejbusem w konkretne miejsce, będzie mógł po prostu wpisać adres, pod którym się znajduje.

Albo odnaleźć go na mapie. Ale jeśli ktoś nie zna adresu albo topografii miasta, będzie mógł wpisać nazwę jakiegoś charakterystycznego punktu. I to wystarczy.

– Pasażer będzie mógł np. wpisać, że jest pod zamkiem i chce dostać się do skansenu – wyjaśnia Góźdź. Dzięki temu osoby spoza miasta łatwo dowiedzą się np., jak dojechać do określonego szpitala lub szkoły nie znając adresu, ani nazwy przystanku.

System nie tylko powie, czym, skąd i o której godzinie jechać.

Pokaże nawet, jak dojść na pierwszy przystanek i jak z przystanku docelowego dojść do miejsca, do którego chcemy trafić, np. do wspomnianego skansenu.

Osoby niepełnosprawne poruszające się na wózkach inwalidzkich będą mogły również polecić wyszukiwarce, by uwzględniała jedynie przyjazne wózkom autobusy i trolejbusy niskopodłogowe. To nie koniec możliwości. Będzie można też zaznaczyć, której linii wyszukiwarka pod żadnym wypadkiem nie może brać pod uwagę. Skrajnie przesądni będą mogli np. zastrzec, że nie chcą jechać "trzynastką”.

Wyszukiwarka dostępna będzie nie tylko w komputerach, ale też w komórkach.

– Ale też w przeglądarkach urządzeń mobilnych takich jak komórki czy iPody – mówi Góźdź. – System ma być uruchomiony w trzy miesiące od rozstrzygnięcia przetargu, które nastąpi najprawdopodobniej w lutym. Zatem przed wakacjami wyszukiwarka powinna być już dostępna.

ZTM zapowiada też wprowadzenie aplikacji do pobrania na telefony komórkowe niewymagającej łączenia się z Internetem przy każdym sprawdzaniu połączenia. Takie programy są już dostępne, ale ZTM za nie nie ręczy. Oficjalna aplikacja może być dostępna od września.

mmlublin.pl

Super sprawa. Mam okazję korzystać z takiego systemu w Warszawie i mogę śmiało stwierdzić, że bardzo ale o bardzo ułatwia on życie. Krok w dobrą stronę.
http://www.lublin2016.pl/ - Portal Europejskiej Stolicy Kultury

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Shawman 

• Grupa Mod Team
  • Postów 3434
  • Rejestracja 27-październik 06

Napisano 05 luty 2011 - 14:07

Cytat

– Ale też w przeglądarkach urządzeń mobilnych takich jak komórki czy iPody

Chyba iPady... :) Albo iPhone'y. Wiem, czepiam się... ;)

dlop napisał:

Super sprawa. Mam okazję korzystać z takiego systemu w Warszawie i mogę śmiało stwierdzić, że bardzo ale o bardzo ułatwia on życie. Krok w dobrą stronę.

Potwierdzam, to przydatne narzędzie. Widzę, że ZTM stara się wprowadzać dobre praktyki z innych miast. To dobrze, nie ma sensu wymyślać tego, co ktoś już gdzieś stworzył i działa bez zarzutu.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   lubelszczyk 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 10
  • Rejestracja 11-luty 11

Napisano 11 luty 2011 - 21:42

Mam doświadczenie z innych miast. Studiowałem poza Lublinem i tam takie usługi świadczone społeczeństwu są już na porządku dziennym
Gadżety reklamowe HERMES - zapalniczki, długopisy, smycze, breloki i otwieracze do butelek.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   mikee 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 38
  • Rejestracja 05-lipiec 10

Napisano 14 kwiecień 2011 - 08:42

Świetnie. W takim mieście jak Lublin to bardzo dobre rozwiązanie - tutaj przecież przewija się tyle osób przyjezdnych... :)

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   ARni 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1655
  • Rejestracja 25-lipiec 07

Napisano 25 kwiecień 2011 - 10:50

Bardzo dobra sprawa. Jednak na biletach jednorazowych nie opłaca się.
Można pojeździć na karcie ZTM, bilecie dobowym albo (zgodnie ze zmianą, najprawdopodobniej od września 2011) na 30 minutowym (bilet taki jak dotychczas) lub 6 godzinnym.

Troche więcej info nt. zmian:
http://www.mmlublin....m?category=news
Pomagaj! BIG Klick - wystarczy otworzyć raz dziennie.

d@,@b Łamać tabu jest zabawniej...
http://www.tvn24.pl/

Opcje tematu:

Strona 1 z 1