Lublin i Lubelszczyzna nie mogą narzekać na brak legend. Jeśli chodzi o samo miasto to dość dobrze zostały one przedstawione na stronie Urzędu. Natomiast gorzej jest jeśli chodzi o ich funkcjonowanie w świadomości mieszkańców.
Czekając ostatnio na dworcu PKS na autobus słyszałem np jak pewna Pani w wieku średnim usiłowała przypomnieć sobie legendę o pochodzeniu nazwy miasta. Jak sama twierdziła ostatni raz słyszała ją w szkole podstawowej podczas wycieczki po Starym Mieście.
Być może dobrym pomysłem byłoby organizowanie w mieście specjalnych tras zwiedzania "legendarnych" miejsc. Szkoda tylko, że w poszczególnych lokacjach często nie da się odnaleźć jakiejkolwiek informacji o magii miejsca. A przecież wystarczyłaby tablica informacyjna przy kamieniu nieszczęścia. Może głośnik z imitacją piania koguta w Wieży Trynitarskiej?
Co o tym sądzicie?
Strona 1 z 1
Legendy w przestrzeni miejskiej
Napisano 30 czerwiec 2011 - 20:25
Rozpocząłem na swym blogu serię artykułów związanych z lubelskimi legendami. Na dobry początek tropię duchy. Mam nadzieję, że uda się coś znaleźć ciekawego - może jakieś urban legends, o których nie mówią żadne przewodniki? Słyszeliście coś ciekawego?
Z klasyki polecam widmo pana Boczarskiego oraz nawiedzoną Bramę Krakowską.
Z klasyki polecam widmo pana Boczarskiego oraz nawiedzoną Bramę Krakowską.
Napisano 25 styczeń 2012 - 18:17
Pomysł legendowy przerodził się w coś więcej niż tylko bloga. A właściwie to blog zaowocował kolejnymi projektami. Panie i panowie. Miłośników Lublina, poszukiwaczy nieznanego i odkrywców naszego miasta zapraszamy do nowej strony o Lublinie www.olublinie.pl
Chcemy pokazać mieszkańcom i przyjezdnym nasze miasto, jego bogatą kulturę, historię i ludzi. Odnaleźć ślady przeszłości w teraźniejszości, tajemnice kryjące się czasem tuż za progiem, przedstawić życie mieszkańców.
Czy jesteś wędrowcem dziś tylko przemierzającym ulice miasta czy też żyjesz tu od wielu lat zapraszamy Cię do wspólnej podróży, naszej opowieści o Lublinie, mieście inspiracji, wielu kultur i religii, mieście unii ale przede wszystkim naszym mieście.
Posłuchajcie naszej opowieści o Lublinie. Koniec reklamy. Wszelkie sugestie mile widziane.
Chcemy pokazać mieszkańcom i przyjezdnym nasze miasto, jego bogatą kulturę, historię i ludzi. Odnaleźć ślady przeszłości w teraźniejszości, tajemnice kryjące się czasem tuż za progiem, przedstawić życie mieszkańców.
Czy jesteś wędrowcem dziś tylko przemierzającym ulice miasta czy też żyjesz tu od wielu lat zapraszamy Cię do wspólnej podróży, naszej opowieści o Lublinie, mieście inspiracji, wielu kultur i religii, mieście unii ale przede wszystkim naszym mieście.
Posłuchajcie naszej opowieści o Lublinie. Koniec reklamy. Wszelkie sugestie mile widziane.
Opcje tematu:
Strona 1 z 1

Pomoc