Studia - kierunek informatyczny - Lublin
Napisano 24 maj 2011 - 17:58
Użytkownik integrator_01 dnia 21 maj 2011 - 19:12 napisał
1 lub 3, bardziej skłaniałbym się w kierunku UMCS, bo będzie nowy budynek informatyki.
Tak tak UMCS
Napisano 25 maj 2011 - 08:10
Z tego co wiem są 4 specjaności:
- Grafika komputerowa
- Informatyka medyczna
- Sieci mobilne i komputerowe
- Programistyczna
Ale każda z nich opiera się właściwie tylko na programowaniu z tego co słyszałam
Ja jestem dopiero na pierwszym roku ale pogłoski krążą
Z tego co wiem to najciekawsze są właśnie sieci bo jest możliwość zrobienia za darmo certyfikatów CISCO bo uczelnia to finansuje a są one pożądane przez pracodawców
- Grafika komputerowa
- Informatyka medyczna
- Sieci mobilne i komputerowe
- Programistyczna
Ale każda z nich opiera się właściwie tylko na programowaniu z tego co słyszałam
Ja jestem dopiero na pierwszym roku ale pogłoski krążą
Z tego co wiem to najciekawsze są właśnie sieci bo jest możliwość zrobienia za darmo certyfikatów CISCO bo uczelnia to finansuje a są one pożądane przez pracodawców
Napisano 02 lipiec 2011 - 20:54
Użytkownik scofield dnia 02 lipiec 2011 - 20:47 napisał
Gdzie lepiej iść ? na Informatykę na UMCS czy na MiBM na Polibudzie ?
To zależy co kto lubi
Jeśli chodzi o UMCS to ciężkie jest programowanie za to z matmy nie jest tak najgorzej (przynajmniej to moje zdanie bo sama to przeszłam ;p) no i plusem jest nowy budynek od października
A na polibudzie z tego co słyszałam ciężka jest matematyka, przynajmniej tak twierdza moi znajomi z roku którzy się przenieśli z polibudy na UMCS im przynajmniej bardziej sie na UMCSie podoba
Napisano 02 lipiec 2011 - 21:11
na polibudę 170 pkt było.
Czyli np. powiedzmy że 90% matma podstawowa, 60% matma rozszerzona, 50% polski podstawa 83% angielski podstawowy daje 170 pkt
a na UMCS - to tak jak Amiska pisze
ja mam 182,6 pkt i zapisałem się tylko na polibudę na infę. Czy waszym zdaniem, powinienem jeszcze złożyć papiery na coś innego ? Czy jeszcze będę miał na to czas (drugi, trzeci nabór?) Niechciałbym zostać na lodzie.
Dla mnie, lepszym wyborem wydaje się polibuda ( no chyba, że na UMCSie jest więcej dziewczyn
), bo jest wyższy próg. Wiadomo, że pewnie będzie trudniej ale dzięki temu można się będzie więcej nauczyć (może się potem na UMCS przeniosę, jak sobie nie będę radził na PL, bo geniuszem nie jestem). Skoro na UMCS są osoby które miały mniej niż 50% z matury, to wydaje mi się, że profesorzy będą zniżyć poziom. Tak też było w moim LO. No, ale to tylko moje teorie, nigdy nie byłem studentem, więc skąd mogę wiedzieć.
Jako atut infy na UMCS mogę zaliczyć programowanie - to jest właśnie esencja informatyki, przynajmniej mi tak się wydaje i w tym kierunku chciałbym się kształcić.
Czyli np. powiedzmy że 90% matma podstawowa, 60% matma rozszerzona, 50% polski podstawa 83% angielski podstawowy daje 170 pkt
a na UMCS - to tak jak Amiska pisze
ja mam 182,6 pkt i zapisałem się tylko na polibudę na infę. Czy waszym zdaniem, powinienem jeszcze złożyć papiery na coś innego ? Czy jeszcze będę miał na to czas (drugi, trzeci nabór?) Niechciałbym zostać na lodzie.
Dla mnie, lepszym wyborem wydaje się polibuda ( no chyba, że na UMCSie jest więcej dziewczyn
Jako atut infy na UMCS mogę zaliczyć programowanie - to jest właśnie esencja informatyki, przynajmniej mi tak się wydaje i w tym kierunku chciałbym się kształcić.
Napisano 02 lipiec 2011 - 21:38
Użytkownik lubelaczek92 dnia 02 lipiec 2011 - 21:24 napisał
Zedytowałem powyższego posta, poczytaj 
było 170, teraz może będzie i 160. Więc masz na prawdę duże szanse na PL, na UMCS masz szanse na 100%
było 170, teraz może będzie i 160. Więc masz na prawdę duże szanse na PL, na UMCS masz szanse na 100%
Na UMCS ma szanse każdy kto zdał mature ;p gorzej jest się utrzymać
Napisano 03 lipiec 2011 - 10:36
No na moim roku odpadła ponad połowa przyjętych, jak ktoś nie jest gotowy na takie programowanie to lepiej żeby tu nie szedł
dużo wymagaja a mało tłumaczą
poza tym przedmioty które powinny być na ostatnim roku są w 2 i 3 semestrze gdzie nie każdy jeszcze potrafi sobie z nimi poradzić ale to jest tak że jak ktoś ma styczność z tym już w liceumm/technikum to da rade
jeśli oczywiście weźmie sie do pracy od samego początku 
Z własnego doświadczenia wiem że nie ma co sobie odpuszczać nawet tych łatwych rzeczy bo jak się czegoś nie nauczy na początku to potem nie ma czasu tego nadrobić bo na każdych zajęciach są ważne rzeczy na które potrzeba więcej czasu
więc jak ktoś wybiera UMCS to za programowanie musi się zabrać od samego początku
aaa i trzeba uważać z prowadzącymi ćwiczenia
bo jedni wytłumaczą a inni nie. ale to pomocy mogę udzielić prywatnie bo w takich sprawach się na forach nie wypowiadam
Z własnego doświadczenia wiem że nie ma co sobie odpuszczać nawet tych łatwych rzeczy bo jak się czegoś nie nauczy na początku to potem nie ma czasu tego nadrobić bo na każdych zajęciach są ważne rzeczy na które potrzeba więcej czasu
więc jak ktoś wybiera UMCS to za programowanie musi się zabrać od samego początku
aaa i trzeba uważać z prowadzącymi ćwiczenia

Pomoc