LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe: Szukanie pracy w Lublinie - LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Szukanie pracy w Lublinie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   aleksandra84 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 4
  • Rejestracja 19-maj 11

Napisano 21 maj 2011 - 15:32

A co myślicie o zalogowaniu się na płatny portal, który opracowuje indywidualną stronę o kandydacie do pracy - takie internetowe profesjonalne CV? i do takiej bazy mają dostęp lubelscy pracodawcy? Zastanawiam się czy warto w coś takiego zainwestować bo słyszałam że teraz coraz częściej rekruterzy szukają przez sieć najlepszych kandydatów albo w ogóle wpisują sobie w google nazwisko, żeby zobaczyć z kim mają do czynienia. Taka wizytówka na typowym lubelskim portalu może pomogłaby mi dostać jakąś sensowną pracę i zostać w Lublinie, bo mimo wszystko chciałabym nie musieć się stąd wyprowadzać...

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837
  • Rejestracja 25-październik 06

Napisano 21 maj 2011 - 19:10

Mi się udało zatrudnić w Lublinie w zawodzie. Przyszło mi niedawno wreszcie się poważnie zmierzyć z naszym rynkiem pracy (mi akurat łatwiej, bo inżynierem jestem) i dochodzę do jednego wniosku, który być może sprawia, że niektórym jest ciężko znaleźć pracę. Nasz Urząd Pracy bardzo słabo wyszukuje nowe oferty, informował mnie przez ponad miesiąc, że nic dla mnie nie ma, a w kilku firmach z branży właśnie były prowadzone procesy rekrutacyjne. Ale w MUP ani słowa o tym :P
Nie liczcie na tą instytucję. Lepiej biegajcie po firmach, które Was interesują, prędzej coś znajdziecie.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   aleksandra84 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 4
  • Rejestracja 19-maj 11

Napisano 24 maj 2011 - 07:27

Co do Urzędu Pracy to się w zupełności zgadzam, nie ma co czekać aż ktoś za Ciebie zacznie działać, trzeba wziąć sprawy w swoje ręce!! Szukać, biegać, korzystać z wszelkich dostępnych możliwości, a moim zdaniem akurat szczególnie internetu. Ja się zarejestrowałam na portalu społecznościowym odpowiedzialnym za promocję mojej osoby, mam własną taką jakby stronę-wizytówkę, która jest odpowiednikiem CV ale w bardziej przystępnej dla pracodawców formie. I jak na razie uważam, że warto było w to zainwestować, jestem tam od trzech dni a już dostałam ofertę rozmowy rekrutacyjnej!!!!!!!! Polecam z całego serca, ogólnie szukajcie info na temat CV Nowej Generacji, to jest firma która zajumje się taką profesjonalną promocją ścieżek kariery i kreowaniem wizerunku w sieci, udostępnia bazy pracodawcom. A rekruterzy dużych firm ZAWSZE sprawdzają w interncie profile kandydatów! Pozdrawiam i życzę powodzenia:)

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837
  • Rejestracja 25-październik 06

Napisano 24 maj 2011 - 10:37

Polecam jeszcze biura karier przy uczelniach. Nie wiem jak jest w przypadku KUL czy UMCS, ale na PL takie biuro nieźle spełnia swoją rolę i znam kilka osób, które dzięki niemu pracują.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   mrw111 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 20
  • Rejestracja 12-grudzień 10

Napisano 27 maj 2011 - 17:52

Wpisz w CV wszystko co masz, czasami patrzą na drobny szczegół, który wydaje się niekonieczny

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Qavtan 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 287
  • Rejestracja 08-styczeń 07

Napisano 28 maj 2011 - 07:27

Dla nauczycieli: https://nauczyciele.lublin.eu/
Darmowy portal Urzędu Miasta, osobiście miałem z niego 1 telefon.
Bardziej skuteczne okazało się rozwożenie CV.
Biblioteka Politechniki Lubelskiej www.Biblioteka.PolLub.pl | Dyskusje na temat inwestycji (także w Lublinie) www.skyscrapercity.com | www.Qavtan.WordPress.com

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   cinammon 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 3
  • Rejestracja 13-październik 11

Napisano 13 październik 2011 - 08:10

Ja właśnie odwiedzając ostatnio biuro karier na politechnice dostałam info o tym portalu http://www.pollub.pl...ews/get/id/1734
Dla studentów właśnie testy rekrutacyjne są rozdowane bezpłatnie, wystarczy zgłosic się do biura. Też jakas opcja na start..

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   claris 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1
  • Rejestracja 17-październik 11

Napisano 17 październik 2011 - 08:07

czyli mogę zgłosic sie do biura, że chcę test za darmo i co dalej? to biuro mnie sprawdza? rozwiązuje test w biurze? na czym dokładnie to polega?

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   cinammon 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 3

Napisano 20 październik 2011 - 10:05

Wyświetl postUżytkownik claris dnia 17 październik 2011 - 08:07 napisał

czyli mogę zgłosic sie do biura, że chcę test za darmo i co dalej? to biuro mnie sprawdza? rozwiązuje test w biurze? na czym dokładnie to polega?

Ja się zgłosiłam do biura w innej sprawie i przy okazji sie dowiedziałam o tych testach. Zaproszenie do testu dostjesz na maila od BK. Masz ok tygodnia na zrobienie testu. Mozesz go sobie zrobic normalnie na swoim komputerze w domu.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   solage 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 3
  • Rejestracja 28-październik 11

Napisano 29 październik 2011 - 12:49

Zgadzam się z przedmówcami - na MUP nie ma co liczyć. Szczerze mówiąc jedynym powodem, dla którego powinno się tam zarejestrować jest ubezpieczenie. A co do szukania pracy w Lublinie to z własnego doświadczenia wiem, że nie jest lekko.
Tak a propos - ktoś korzystał może z pomocy biur pośrednictwa, agencji zatrudnienia itp?

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   amistad 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1
  • Rejestracja 30-październik 11

Napisano 30 październik 2011 - 21:18

Czy wiecie jak się rekrutować do pracy w Porcie Lotniczym Lublin? Wchodziłam na ich stronę internetową ale nie istnieje zakładka typu "kariera", wiec nie wiem do którego działu mam pisać. Pomóżcie :)

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   cinammon 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 3

Napisano 31 październik 2011 - 09:50

Wyświetl postUżytkownik amistad dnia 30 październik 2011 - 21:18 napisał

Czy wiecie jak się rekrutować do pracy w Porcie Lotniczym Lublin? Wchodziłam na ich stronę internetową ale nie istnieje zakładka typu "kariera", wiec nie wiem do którego działu mam pisać. Pomóżcie :)

najlepiej zanies aplikację osobiscie, dowiesz się wtedy najwiecej i pokazesz z dobrej strony (jako osoba która wykazała się pewna inicjatywą). a przy okazji moze aukurat bedziesz miała szanse porozmawiać o pracy (własnie,o jakie stanowisko chcesz sie ubigac?). wysyłając np. cv na ogolny mail podany na stronie, musisz liczyc sie z tym ze albo trafi do spamu albo niegdy przezz nikogo nie zostanie przeczytany! :)
powodzenia

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   archaniolek777 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1
  • Rejestracja 31-październik 11

Napisano 31 październik 2011 - 17:40

Zagrajcie w minecrafta na serwerze crafciarze o to ip:s11.csrv.pl:13513 POLECAM

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   malibu.lublin 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 25
  • Rejestracja 04-sierpień 07

Napisano 03 listopad 2011 - 21:47

Wyświetl postUżytkownik mrw111 dnia 27 maj 2011 - 17:52 napisał

Wpisz w CV wszystko co masz, czasami patrzą na drobny szczegół, który wydaje się niekonieczny

Brylują ściągane z internetu CV, mechanicznie, szablonowo wypełniane, które nie noszą znamion oryginalności
Jeżeli ktoś chce być oryginalny, przedstawić siebie w CV jako pewną wartość, powinien napisać CV od serca i merytorycznie ... takie CV "z daleka" jawi się właśnie jako oryginalne, odzwierciedlające konkretną osobowość. Są pracodawcy, którzy już na tym etapie to docenią ...

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   xbox 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 17
  • Rejestracja 23-lipiec 11

Napisano 27 grudzień 2011 - 16:03

to jest dobry pomysł, profesjonalny -wiadomo ze pani z osiedlowego sklepiku nie bedzie szukała pracownika w necie ale jak ktoś ma ambicje na inna prace to jak najbedziej sie opłaca - nie zaszkodzi

w cv nie wpisujcie za dużo szczegółów - musi sie zmieścić na jednej stronie a widziałem juz kilkustronnicowe cv pewnych studentek dumnych z wolontariatów, a wystarczy wpisać hasłowo wolontariat i jakis przykład a jak pracodawcę zainteresuje to zapyta o szczegóły...

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Marig 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 19
  • Rejestracja 08-listopad 08

Napisano 29 grudzień 2011 - 01:33

Witam,
Czy nie uważacie, że to lekka przesada, że w mieście pełnym uniwersytetów i szkół prywatnych, szansę na pracę mają najczęściej "studenci z (częsty widok) wyższym wykształceniem i wieloletnim doświadczeniem w branży" ?
Ten lekki cynizm to wynik przeszukania masy portali, tysięcy ogłoszeń o pracę, w których wymagania są co najmniej zabawne, bo "pracodawca" chce mieć pracownika (choćby do kopania dołów) wysoko wykształconego, ale jednak o statusie studenta, no i do tego musi mieć w danej branży doświadczenie.....Zapewne powinien je nabyć przy urodzeniu.
Ponadto, serwisy ogłoszeniowe i gazety zalane są przez wiele miesięcy tą samą toną śmiecia, który jest nieaktualny, albo który prowadzi do oszukania potencjalnego pracownika.

Czy ktoś mógłby coś wreszcie z tym zrobić? Czy zawsze już tu będzie tylko "wspaniała przyszłościowa, rozwojowa praca dla naiwnego studenta"? Czy naprawdę już nikną szanse na uzyskanie pracy przez NORMALNEGO człowieka, który tu żyje od urodzenia i nie ma statusu studenta? Ilu ludzi ma jeszcze stąd wyjechać do innego miasta, kraju, by móc żyć, by tutaj mieli pracę niemal wyłącznie studenci?
Moim zdaniem ulgi dla pracodawców za zatrudnianie studentów krzywdzą ludzi związanych od lat z danym miastem i usiłujących się utrzymać, w przeciwieństwie do większości studentów, którzy są utrzymywani, a którzy w dużej mierze jeszcze otrzymują stypendia ...

Pozdrawiam

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Kasia2084 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 12
  • Rejestracja 08-styczeń 12

Napisano 08 styczeń 2012 - 12:11

Im więcej o nas w sieci tym lepiej! Jeżeli potrafisz coś więcej niż przeciętny obywatel tego kraju, chwal się tym! Stwórz stronę internetową, pokaż to ludziom! Jak będziesz szukać pracy, jakiejkolwiek, zawsze możesz o tym wspomnieć w CV. Pracodawcy lubią kreatywne, wybiegające poza standard osoby! Pozdrawiam!

Opcje tematu:

Strona 1 z 1