LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe: Technikum liceum co wybrac ? - LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Technikum liceum co wybrac ? Technik informatyk

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   ontoru 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 4
  • Rejestracja 15-styczeń 12

Napisano 15 styczeń 2012 - 23:00

Witam w tym roku kończe gimnazjum zamierzam isć do szkoły o kierunku informatycznym mam na oku 4 szkoły i interesuje mnie raczej technikum lecz co jest lepsze tego nie wiem dlatego prosze o pomoc. A szkoły jakie mam na oku to:

-ZS nr 1 im Grabskiego(podwale):technik informatyk
-Technikum Elektroniczne im. Obrońców Lublina 1939 roku:Technik teleinformatyk
-ZS Energetycznych im Drewnowskeigo(długa 6):Technik Informatyk
-ZS Ekonomicznych im Vetterów : technik informatyk

Co wybrać może macię jeszcze jakieś inne szkoły o podobnym profilu, średnia po gimnazjum nie bedzie wielka bo pewnie tylko 4.00 lecz jakoś daje rade z informatyki pisze juz troche strony. Prosze o odpowiedzi pozdrawiam.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   lubelaczek92 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 107
  • Rejestracja 02-listopad 10

Napisano 15 styczeń 2012 - 23:51

a co chcesz konkretnie robić? Jakaś konkretna dziedzina informatyki? Czy chcesz iść na studia? Jak stoisz z matmą?

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   ontoru 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 4

Napisano 16 styczeń 2012 - 17:53

Po szkole zamierzam udać się na politechnike a z informatyki podoba mi sie programowanie i w tym kierunku chciałbym iść z matmą w gimnazjum cały czas 4 albo 5 3 jeszcze nie było ale to zalezy od nauczyciela jak wykłada(moje zdanie).

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   lubelaczek92 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 107
  • Rejestracja 02-listopad 10

Napisano 18 styczeń 2012 - 11:06

Jestem na polibudzie lubelskiej na informatyce, również interesuje mnie programowanie.
1. Musisz zdać sobię z tego sprawę, że szkoła nie nauczy Cię programowania, takiego jakiego oczekują pracodawcy. Więc oprócz zagadnień teoretycznych wypadało by, byś sam kodził dla własnej satysfakcji.
2. Skoro chcesz iść na studia, to:
a) Jak będziesz inżynierem, czy magistrem to pracodawcę nie będzie zbytnio interesowało, czy masz papier technika informatyka.
B) Aby utrzymać się na polibudzie musisz dobrze znać matmę. Matmy nauczysz się lepiej w liceum niż technikum. W technikum będziesz miał mało czasu na naukę matmy niż w LO, bo będziesz musiał kuć przedmioty zawodowe. No i w lo o profilu mat-inf matma jest na wyższym poziomie niż w technikum. Chociaż, to też zależy od liceum.
c) Na politechnice matmę musisz znać przyzwoicie od razu, a informatyki uczą od podstaw. To matma sprawia studentom największe problemy, a nie przedmioty zawodowe jak programowanie.
d)W technikum programowanie jest na kiepskim poziomie (w liceum jest na minimalnym, albo zerowym poziomie). Tego co Cię nauczą w technikum przez te 4 lata (z programowania) spokojnie da się nauczyć samodzielnie przez powiedzmy max. pół roku (trzeba programować z 10 godziń na tydzień)

Podsumowując. Studia zakładają,że świeży student zna dobrze matmę na poziomie rozszerzonym i ciut zna się na informatyce i do tego lepiej przygotuje dobre LO niż technikum (no, chyba że to technikum miało by super matmę, ale z opowieści wiem, że w technikum to się tylko gra w CSa). Absolwenci technikum najczęściej są kiepskimi matematykami i kiepskimi informatykami. Technicy informatycy - programiści są najczęściej klepaczami kodu, nie potrafią zrobić np. parsera, czy stworzyć bardziej skomplikowanego i optymalnego algorytmu. To oczywiście nie reguła, bo nikt technikowi informatykowi nie zabrania się uczyć ponad podstawy, ale zazwyczaj tak jest.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   ontoru 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 4

Napisano 18 styczeń 2012 - 21:27

Dzięki za info z Matmy sobie radze i mam zamier cos w życiu osiągnąc dlatego na bank bede uczył sie ponad program. A kodzic juz zaczołem narazie w HTML+PHP+MySQL robic proste rzeczy np system newsów, logowanie itp Pozdro jeszcze raz dzięki za info:)

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   bobo83 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 10
  • Rejestracja 19-styczeń 12

Napisano 19 styczeń 2012 - 12:51

Najlepiej ZS nr 1
stroje karnawałowe - stroje karnawałowe

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   ontoru 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 4

Napisano 19 styczeń 2012 - 15:23

Bobo thx za odp a mozesz ja rozwinąć dlaczego i jak moze tam chodzisz(chodziłeś) to powiedz cos o szkole.

Prosze o więcej opini!!!

Pozdrawiam

Opcje tematu:

Strona 1 z 1