LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe: Ile z unii dla Lubelszczyzny - LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe

Skocz do zawartości

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ile z unii dla Lubelszczyzny

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   bart1313 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 335
  • Rejestracja 21-marzec 07

Napisano 30 kwiecień 2007 - 07:32

Nie wiedziałem gdzie za bardzo umieścić ten temat więc postanowiłem, że to będzie tutaj.

Cytat

Kurier z 30.04.2007
Ile z unii dla Lubelszczyzny

Modernizacja ulicy Jana Pawła II, oddanie do użytku nowego gmachu biblioteki wojewódzkiej czy wyposażenie hali na Globusie wraz z uporządkowaniem terenu wokół niej – to profity, które przyniosło Lublinowi trzyletnie członkostwo Polski w Unii Europejskiej. Nasze województwo łącznie od 2004 r. dostało do wykorzystania ze wspólnotowej kasy pulę ok. 800 mln zł.

Jutro mija trzy lata od wstąpienia Polski do UE. Czy to był dobry krok dla Lubelszczyzny?
– Zdecydowanie tak – przekonuje Dariusz Dumkiewicz, dyrektor Departamentu Strategii i Rozwoju Regionalnego lubelskiego Urzędu Marszałkowskiego. I zaraz precyzuje: – Korzyści widać gołym okiem: Lubelszczyzna jest wielkim placem budowy. Inwestycje są możliwe dzięki wsparciu z funduszy. Unia Europejska to pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze, jakie dostaliśmy na poprawę naszej infrastruktury.
W ramach zintegrowanego programu operacyjnego rozwoju regionalnego region otrzymał do wydania w latach 2004-2006 pulę ok. 800 mln zł. Efekt? Prawie 900 projektów realizowanych z tych pieniędzy. – Głównie drogowych, ale też związanych np. z rozbudową przejść granicznych z Ukrainą – podkreśla Wojciech Żukowski, wojewoda lubelski.
Najwięcej pieniędzy zgarnęła stolica regionu. Lublin w latach 2004-2006 uzyskał dofinansowanie z unijnej kasy na kwotę 74 mln zł. – Z tych środków wybudowano ulice Wyżynną, Willową, Bursaki i Magnoliową. Przebudowano już istniejące ulice: Choiny, Andersa, ul. Jana Pawła II, Nadbystrzycką, Smorawińskiego czy Szeligowskiego – wylicza Aneta Karasek, zastępca dyr. Wydz. Funduszy Europejskich Urzędu Miasta Lublin. I opisuje, jak na tym skorzystali lublinianie: – Zniknęły dziury w nawierzchni, poprawił się stan przydrożnych chodników, powstały ścieżki rowerowe.
Czy bez pieniędzy z UE nie wykonano by tych inwestycji? – Tak, ale nastąpiłoby to za kilka, a może nawet kilkanaście lat – nie ukrywa Marek Młynarczyk, zastępca dyr. Wydz. Strategii i Rozwoju UM Lublin.
Wspólnotowa kasa umożliwiła też wyposażenie hali widowiskowo-sportowej na Globusie i zagospodarowanie terenów wokół niej czy rekultywację wysypiska odpadów komunalnych w Rokitnie.
– Sprawa wspólnotowych pieniędzy jest przeceniana – tonuje entuzjazm samorządowców Zbigniew Sulewski, ekspert ds. rozwoju regionalnego Centrum im. Adama Smitha. I zaraz tłumaczy: – Środki, które uzyskaliśmy, nie zostały wyczarowane przez Unię Europejską. W znacznej mierze są to fundusze, które wpłaciliśmy z budżetu naszego państwa, czyli kieszeni wszystkich Polaków w ramach składki członkowskiej.
Sulewski przyznaje jednak, że wstąpienie do UE przyniosło olbrzymie korzyści. – Głównie poprzez otwarcie nowych rynków zbytu dla naszych produktów. To przełożyło się na wzrost gospodarczy, którego pozytywne skutki będziemy odczuwać m.in. poprzez zwiększenie zasobności naszych portfeli.
Na „niematerialne” zyski akcesji zwraca uwagę wojewoda Żukowski: – Od 2004 roku mamy możliwość np. swobodnego podróżowania po całym terenie Unii Europejskiej.

KORZYŚCI BĘDZIE WIĘCEJ

W latach 2007-2013 Lubelszczyzna będzie miała do wykorzystania ze wspólnotowej kasy ok. 8 mld złotych. – W tym okresie w ciągu każdego roku będziemy musieli wykorzystać więcej niż mieliśmy do dyspozycji przez trzyletni okres 2004-2006 – podkreśla dyr. Dumkiewicz.
Wśród zaplanowanych inwestycji są m.in. lotnisko w Świdniku (wartość całej inwestycji to ok. 200 mln zł), stadion miejski (50 mln zł).

Lublin moje miasto. C(z)ytujący poranną prasę.
http://travian.inter...l/?uc=pl5_18529

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   GWerevolf 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1568
  • Rejestracja 03-listopad 06

Napisano 03 maj 2007 - 17:47

Hahaha! Co raz lepiej.. No jakoś jakby porównać te przeznaczone pieniądze a same wydatki to jakoś nie zauważyłem różnicy :roll: Czyli... trzeba by ich lustrować od rana do wieczora po 3 razy dziennie :lol: <lodzio>
A-waiting for changes..
"Nikt kto jest bardzo mądry nie może być szczęśliwy bo za dużo wie o złej stronie życia. //
Jingle balls

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837
  • Rejestracja 25-październik 06

Napisano 03 maj 2007 - 20:45

Lubimy narzekać...Korzyści na pewno są, sporo idzie na te drogi, lubelskie uczelnie, laboratoria, komunikację miejską. Tyle że wszelkie zmiany zachodzą powoli. Kasa jest przypisana na projekty aż do 2013 roku. Fakt że za czasów tego @#$%^% Pruszkowskiego mało dostaliśmy, ale już po 2006 roku nasi włodarze lekko się obudzili. Tylko mam wrażenie że niektórzy ludzie są strasznie niecierpliwi i myśleli że jak 1 maja 2004 wstępujemy do Unii, to 1 czerwca 2004 będzie się u nas zarabiać jak na Zachodzie Europy, a kasę niech unia da ale nie na inwestycje, tylko do naszych kieszeni, albo do gęby... A jak przez kilka miesięcy nie widzą zmian to wszystkie żale wylewają na tą rzeczywistość. To tak samo jak w 1989- część ludzi myślała że jak komuna upadnie to po roku będziemy mieli PKB jak w Szwajcarii i będziemy żyli w dostatku. Tylko jak to miało nastąpić skoro byliśmy przez poprzedni system zapóźnieni cywilizacyjnie o 50 lat, inflacja wynosiła coś około 1000%, mieliśmy miliardowe zadłużenia zaciągnięte w latach 70, ogólnie wszystkie struktury jeszcze bardziej zgniłe niż dziś... Od razu dobrobyt nie powstanie, niestety to jest wiele czasu i poświęceń, tylko wielu Polaków tego nie rozumie.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   student 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 24
  • Rejestracja 01-maj 07

Napisano 03 maj 2007 - 22:58

UE to jedyny ratunek dla nas -bo te "muły korytne" to by nic same z siebie nie zrobiły. Teraz po prostu to potrzeba rozliczać - jak przygotowują projekty do realizacji.
Zachęcam młodych ludzi do zainteresowania się tematem i KRUSZENIEM TEGO KOMUNISTYCZNEGO BETONU KTRORY TU NA LUBLESZCZYźNIE SIE OSTAL.
Co oni mogą dla nas wywalczyć jak nie umia czytać po .... angielsku. Generalnie w tych ich makówach to dominuje pogląd że jak już się doczekali w kolejce do koryta to już nic nie trzeba robic. Nie ma kszty pasji w tych ich dzialaniach.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   FortierInRe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1462
  • Rejestracja 02-marzec 07

Napisano 04 maj 2007 - 16:21

Gdy polityka bierze górę nad rozwiązaniami "merytorycznymi i naukowymi" to już tak jest.
Nasz region jest bodajże trzeci w wykorzystywaniu środków z UE. Wiem, że ma na to wpływ duża dotacja dla regionu, jako jednego z najbardziej ubogich, ale faktem jest że aby dostać pieniążki, to trzeba napisać na to wnioski. A nam się udaje, w urzędach powstają i zbroją się wydziały europejskie ds. funduszy. I dobrze, wykorzystamy i potencjał młodych ludzi i szanse z UE. Trzeba czekać, bo już sama gwarancja przyznania pieniążków to dużo. To punkt wyjściowy do realizacji. No ale do tego trzeba i rąk i czasu.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Aneczka 

• Grupa Admin
  • Postów 2082
  • Rejestracja 30-sierpień 06

Napisano 07 maj 2007 - 07:59

W końcu wszystko jest dla ludzi, wiadomo że pieniądze same z nieba nie spadną, nawet jeżeli chodzi o dotacje z UE, trzeba pisać, pisać i jeszcze raz pisać, robić analizy, projekty - ale przecież urzędasy nie robią rego pro publico bono, tylko ktoś im za to płaci i ktoś wcześniej zapłacił za ich szkolenie w tej kwestii. I to nie jest tak, że marnujmy pieniądze z UE. Także te idące z naszych kieszeni.
I nie ma się co oczekiwać, że od razu będzie cud gospodarczy tylko trzeba pracować na to i to starannie. Początki zawsze są trudne, ale zdaje się powoli wychodzimy z tego marazmu. Większość by chciała od ręki ;-)
Ale nasze społeczeństwo nie jest zbytnio zdolne do wyrzeczeń - za Balcerowicza też było wszystkim źle, bo oczekiwali cudu :->
Nie cudy tylko PRACA, PRACA, PRACA !
Clevinger nie żył. Była to najpoważniejsza wada jego filozofii życiowej.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   OLAff 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 11
  • Rejestracja 05-maj 07

Napisano 07 maj 2007 - 16:41

FortierInRe

Cytat

Nasz region jest bodajże trzeci w wykorzystywaniu środków z UE
to chyba bardziej bodajże - skad masz takie dane? Twoje wypowiedzi wieja mocna propaganda. PIS?
1 Ciekaw jestem - ile pieniędzy staciliśmy już przez ten pomysł z lotniskiem w Świdniku. 1 mln 150 tys. zł. - za studium wykonalności - te pieniądze nie musiały iść z miasta - mogły z funduszy
2 jeśli budowa nie wystartuje w przyszlym roku - to stracimy duuuuuuuuuuzo wiecej.

3 utrzymujemy z pieniedzy budżetu strukrury urzedasów najpierw wokół projektu w Niedzwiadzie teraz w Swidniku A ZA PRZERKRETY I TAK ODPOWIDZIALNY NIKT NIE JEST najpierw

BEDZIEMY NIE TRZECI - ALE PIERWSI W NIEWYKORZYSTYWANIU. Moim ZDANIEM URZEDASY POWINNI MIEC OBCINANE PENSJE - JESLI PROJEKT KTORY PRZYGOTOWYWALI NIE PRZECHODZI.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   FortierInRe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1462

Napisano 07 maj 2007 - 18:32

OLAff napisał:

FortierInRe
Cytat:
Nasz region jest bodajże trzeci w wykorzystywaniu środków z UE
to chyba bardziej bodajże - skad masz takie dane? Twoje wypowiedzi wieja mocna propaganda. PIS?

Chyba za bardzo w politykę brniesz... To nie wiec polityczny, nie używaj Caps Locka.

http://lublin.eu/pl/serwis/index.php?typ=n...ll&id=17693

poszukaj, dopiero pisz...

A co do projektów które przeszły lub nie, to z Twoją wiedza też chyba cienko. Wiesz może jakie są realizowane lub w trakcie przygotowań ? Baaa, może jeszcze zadałeś sobie trochę trudu by się "pomęczyć" nad realizacją projektów unijnych ?
Wątpię. I nie doszukuj się tu żadnej polityki (zresztą ja jestem apolityczny) - fundusze to nie sprawa polityczna - to sprawa całej lubelszczyzny. Wszystkim zależy na pozyskaniu tych pieniędzy.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837

Napisano 07 maj 2007 - 20:27

Gazeta Prawna napisał:

RANKING GP WYKORZYSTANIE FUNDUSZY UNIJNYCH
Własna aktywność receptą Lubelszczyzny

Lubelszczyzna zajmuje drugie miejsce w kraju pod względem liczby realizowanych projektów. Ich łączna wartość przekracza 3,1 mld zł.

FortierInRe nie ten ranking umieściłeś pod linkiem. On nie dotyczy wykorzystywania funduszy strukturalnych przez poszczeglne regiony. On mowi o ilości procentowej pieniędzy zagranicznych (a więc nie tylko tych unijnych) w budżetach samych miast. Tu wchodzą w grę także inne inwestycje. Lublin wbrew pozorom także nie wypada źle, choć mogłby lepiej. Ale Lubelszczyzna jest druga na 16 wojewodztw pod wzgledem ilosci projektow, co dobrze świadczy o naszej aktywności. Może kiedyś odskoczymy od tego "statystycznie" ostatniego miejsca w Polsce. Co ważne wszelkie tabelki zawierają na razie tylko lata 2004-2006 gdzie nie mieliśmy dużych środkow ogolnie jako Polska (nie tylko jako Lubelszczyzna). Teraz ma być więcej i jeszcze program dla ściany wschodniej. Trzeba się postarać i zbliżyć się chociażby do PKB średniej krajowej(teraz lubelskie ma 70-80%).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   FortierInRe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1462

Napisano 07 maj 2007 - 20:55

MichałR85, racja. Sorki. Ale wiedziałem że jesteśmy w czołówce.

Ale co do tego "mojego" linku - zauważyliście Rzeszów ? Lider listy w 2006 miał ze środków zagranicznych prawie 3 razy więcej. I planują w tym roku jeszcze więcej. Mam wrażenie, że Rzeszów nam ucieka...

Link do artykułu, który cytujesz : http://www.gazetaprawna.pl/?action=showNew...9.2.3.2.0.1.htm

Wkleję przy okazji fajną statystykę ZPORR z GP :
( RANKING SAMORZĄDÓW GP Europejska Gmina - Europejskie Miasto
Ruszył pierwszy ranking najbardziej europejskich miast i gmin )
http://www.infor.pl/aktualnosci/46055,rss,...ast-i-gmin.html

Dołączona grafika

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Aneczka 

• Grupa Admin
  • Postów 2082
  • Rejestracja 30-sierpień 06

Napisano 08 maj 2007 - 08:33

OLAff napisał:

1 Ciekaw jestem - ile pieniędzy staciliśmy już przez ten pomysł z lotniskiem w Świdniku. 1 mln 150 tys. zł. - za studium wykonalności - te pieniądze nie musiały iść z miasta - mogły z funduszy
2 jeśli budowa nie wystartuje w przyszlym roku - to stracimy duuuuuuuuuuzo wiecej.

3 utrzymujemy z pieniedzy budżetu strukrury urzedasów najpierw wokół projektu w Niedzwiadzie teraz w Swidniku A ZA PRZERKRETY I TAK ODPOWIDZIALNY NIKT NIE JEST najpierw

BEDZIEMY NIE TRZECI - ALE PIERWSI W NIEWYKORZYSTYWANIU. Moim ZDANIEM URZEDASY POWINNI MIEC OBCINANE PENSJE - JESLI PROJEKT KTORY PRZYGOTOWYWALI NIE PRZECHODZI.

Z tym, że to propaganda to się akurat nie zgodzę - przecież to wszystko można łatwo sprawdzić jak napisali Fortier i Michał - patrz ich posty ;-)
Ale masz trochę racji - niektóre projekty ciągną się w nieskończoność - a jak powszechnie wiadomo, czas to pieniądz. Z odpowiedzialnością urzędników - może skuteczniejsze by było gdyby otrzymywali kasę za wykonany projekt, który został zaakceptowany to wtedy by się przykładali do tej roboty :->
Clevinger nie żył. Była to najpoważniejsza wada jego filozofii życiowej.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   FortierInRe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1462

Napisano 08 maj 2007 - 16:54

Aneczka napisał:

może skuteczniejsze by było gdyby otrzymywali kasę za wykonany projekt, który został zaakceptowany to wtedy by się przykładali do tej roboty :->

Tak by było idealnie. Nie praca stała, zwykła pensja - czy sie uda czy nie, ale jak sie uda i będą sukcesy to system nagród pieniężnych. Myślę, że na pewno udało by się zmotywować ludzi do większej pracy. Zgadzam się. Tylko nie wiem czy to jest możliwe w samorządzie. W firmie prywatnej tak, ale w urzędzie? Efektywność miernikiem płacy. Zresztą im też powinno zależeć na rozwoju regionu.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   aasia 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 2060
  • Rejestracja 07-styczeń 07

Napisano 08 maj 2007 - 18:02

niezłe.. jednak przypuszczam że urzędnicy samorządowi rozłożyliby ręce w chwili gdy padłoby pytanie skąd te pieniądze miałyby być

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   OLAff 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 11
  • Rejestracja 05-maj 07

Napisano 09 maj 2007 - 18:52

z rzeczywistego "krajobrazu" lublina jakoś nie wynika to 3 miejsce w wykorzystaniu pieniędzy z UE. Bo jak wraca się na lubleszczyzne z Gdańska czy Wrocławia to troche przygnębiający wizerunek :( Poza tym czołowe miejsce w wykorzystaniu funduszy dla lubelszczyzny jako jednego z najbiedniejszych regionów to chyba normalne. Dziwne by było gdyby bogatsze województwa miały przewagę nad nami.

A zamieszczona mapka wykorzystania money z ZPORR plasuje nas ponieżej średniej, w kontekscie powyższych argumentów - uwidacznia to mierne działania samorządów.

Ja projektów nie robie - bo to nie moja profesją, ale mam dużą odpowiedzialność za to co należy do moich obowiązków, i nóż mi się w kieszeni otwiera jak słucham ile pieniędzy straciliśmy przez niekompetecje naszych władz. a jak sie czyta na forum o przekrętach z lotniskiem - to nie wiem co by musieli zrobić żeby wyjść spod kreski.

A odnośnie Capslocka - to chyba po to jest żeby istotniejsze kwestie podkreślić. FortierInRe gdzie ta polityka - i jaką że niby frakcje reprezetuje?
Czy czerwona czcionka Aasi lub wytłuszczenia Aneczki to też wiec polityczny?

Dziwi mnie ta pobłażiwość na marnowanie naszych pieniędzy - tak jak ma to miejsce w przypadku Świdnika czy Nidźwiady - moim zdaniem ktoś powinien za to beknąć. No ale skoro wszyscy pozostali są zadowoleni z takiego stanu rzeczy jak ma miejsce ......... to pewnie jeszcze się długo na lublelszczyźnie nic nie zmieni.

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   OLAff 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 11
  • Rejestracja 05-maj 07

Napisano 09 maj 2007 - 19:00

A jaką oni nam łaskę robią, że będą efektywni pracować - przecież my za to płacimy. Nie są w stanie - to na taczke i .... tam gdzie ich miejsce. Jak się zacznie Prezydenta czy inne odpowiedzialne osobistości rozliczać za to co zrobili to i pracowników sobie będą w stanie zmobilizować.

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   FortierInRe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1462

Napisano 09 maj 2007 - 20:29

Olaff piszesz teraz

OLAff napisał:

FortierInRe gdzie ta polityka - i jaką że niby frakcje reprezetuje?

pisałeś :

OLAff napisał:

Twoje wypowiedzi wieja mocna propaganda. PIS?

więc powtarzam :

OLAff napisał:

Dziwi mnie ta pobłażliwość na marnowanie naszych pieniędzy

My możemy gadać, ale od czynów to są inni trochę wyżej. My - co możemy - protest, wiec, sprzeciw, listę podpisów zebrać ? Nic nie możemy. Nasi przedstawiciele w samorządzie lokalnym i na wyższych szczeblach władzy mogą. Ale niestety interes partyjny zawsze bierze górę nad interesem regionalnym.

Takkże Olaff, rozumiem że jesteś tym sfrustrowany.

Co do Wrocławia znam to miasto, tylko tam nie same środki z UE robią furorę, tylko same firmy przyjeżdżają i inwestują. A nasze nowe władze w przeciwieństwie do poprzednich pokazały, że chcą się wzorować na tych sprawdzonych miastach - Wrocławiu (byli z wizytą, będą zmieniać nasz urząd miejski na ich wzór). Także powinno być lepiej. I mam nadzieję że tak będzie i wtedy i Ty i wszyscy będziemy zadowoleni z naszych władz, naszych przedstawicieli "na górze". Bo na tych w sejmie i senacie nie liczę.

pozdrawiam

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837

Napisano 09 maj 2007 - 21:41

OLAff napisał:

z rzeczywistego "krajobrazu" lublina jakoś nie wynika to 3 miejsce w wykorzystaniu pieniędzy z UE. Bo jak wraca się na lubleszczyzne z Gdańska czy Wrocławia to troche przygnębiający wizerunek :(

Wiesz, te miasta zawsze były lepiej rozwinięte od Lublina, już od wielu lat- zaszłości wynikające także z tego iż władze centralne Polski od II RP przez PRL po dziś dzień czasem zapominały że po prawej stronie Wisły też mieszkają ludzie. Zawsze było tam więcej przemysłu, lepsze infrastruktura, i.t.p. A czy mieszkańcy tych regionów faktycznie są od nas bogatsi? Nie widzę większych różnic między mieszkańcami Krakowa i Lublina jeśli chodzi np. o ilość dóbr materialnych w domu czy klasy samochodów, a dość często miałem przyjemność tam być.
Tutaj mówimy tylko o statystyce. Na "statystycznie bogatym" Śląsku też są bardzo biedne miasta, że aż przykro patrzeć (Bytom, Świętochłowice, Siemianowice Śl.)- jak w piosence Kazika (jest tak brudno i brzydko że pękają oczy). Według mnie GOP jako całość sprawia o wiele gorsze wrażenie niż Lublin i Lubelszczyzna. Bogatsze o kilka procent Warmia i Mazury mają dosłownie tragiczne drogi. A i tak nijak to się ma do tego ile procent dany region wykorzystuje pieniędzy z UE, podczas gdy należymy do niej tylko 3 lata. Za to jak oberwuję Lublin i np. Olsztyn to widzę, że tabliczek i naklejek z napisem "projekt finansowany ze środków ZPORR" jest u nas więcej.

A tym lotniskiem to i ja jestem zdenerwowany. Już mnie męczy ten temat, oby to się dobrze skończyło.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   student 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 24
  • Rejestracja 01-maj 07

Napisano 11 maj 2007 - 19:01

jak nas Unia nie uratuje przed tymi rządzącymi niemotami to nikt tego nie zrobi. Już się bąka o tym żeby kasę z naszych inwestycji przerzucić do miast gdzie będzie EURO. Kto oficjalnie to powie że tak będzie - nikt, ale tak czy inaczej zostaniemy na drugim - jak nie na -tym planie.

Oczekiwania względem UE:
- infrastruktura drogowa
- lotnisko
- pieniądze na badania.

I to mogłoby sie realizować gdyby nie niemoc a może nawet niechęć samorządów do zmian. W LUBLESKICH URZęDACH PODEJSCIE DO ZAGANIENIA JEST CIAGLE JAK ZA CZASOW KOMUNY "NIE WIDZI PAN ZE JEEEEEEEEEEM" jak się tu wraca z Polski to normalnie jest porażające!!!!!!!! Schemat myślenia niezmienny - PENSJA I TAK WPłYNIE I TAK - PO CO SIE PRZEMECZAC. I to jest obecne od najniższego szczebla odpowiedzialnego za kontakt z klientem DO PREZYDENTA!!!!!!!!!budowa lotniska - to jest najlepszy przykład podejścia do sprawy.
Takie podejście skutkuje tym że ODSTRASZAMY INWESTORóW, nie korzystmy z możliwości jakie daje UE, A PRZEZ TO TRACIMY PIENIADZE, SZANSE NA ZMINEJSZENIE BEZROBOCIA. A BEZROBOCIE - POCIAGA ZA SOBA PATOLOGIE!!!!
Nie zauważamy tego ile tracimy, ale wystarczy ruszyć się poza lublin. LODZ, WROCLAW, TROJMIASTO to jest po prostu inny swiat w urzędach, i to procentuje dla przecietnego obywatela.

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837

Napisano 13 maj 2007 - 18:05

Yhy...We Wrocławiu, Gdańsku, Warszawie mamy Polskę mlekiem i miodem płynącą, gdzie w urzędach pracują fachowcy znający po kilka języków obcych, mieszkańcy tych miast są szczęśliwi, bo stać ich na drogie samochody i wille. Zawsze jednak jest czarna owca psująca wizerunek kraju, taki typowy wrzód na zdrowym organizmie państwa. Nie muszę mówić że jest nim Lublin, gdzie nawet trawa nie jest tak zielona jak gdzie indziej, ludzie chodzą bez przerwy zdołowani i nie potrafią się niczym cieszyć, bo nie mają z czego tak naprawdę, pijacy szwędający się po osiedlach, ogólnie postępująca degrengolada społeczna. ...Dlatego należy to miasto i ten region jak najszybciej zaorać, niech się Polska nie wstydzi że ma takie peryferia. :lol:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   OLAff 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 11
  • Rejestracja 05-maj 07

Napisano 13 maj 2007 - 20:47

eeetam orać. Do Ukrainy to dołączyć - mentalnie bliżej lublinianom do Ukrainy niż do Polski zza Wisły. Lubelskie urzędasy to komuna. Nie wiem czy one nawet będą nadążać za rozwojem gospodarczym jaki będzie na Ukrainie.

Opcje tematu:

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3