LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe: PKS i okolica - LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe

Skocz do zawartości

• (12 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

PKS i okolica

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   kozax 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 129
  • Rejestracja 26-listopad 06

Napisano 31 maj 2007 - 14:05

Fragment programu wyborczego Adama Wasilewskiego

Cytat

W rejonie dworca kolejowego powstanie zintegrowane centrum komunikacyjne obejmujące dworzec PKP, nowoczesny dworzec autobusowy, stację przesiadkową komunikacji miejskiej oraz szybkie połączenie szynobusem ze Świdnikiem z wykorzystaniem istniejących torów kolejowych.

Przewiduję, że podstawowym źródłem finansowania tych przedsięwzięć będą fundusze europejskie, które najłatwiej jest uzyskać na modernizację infrastruktury komunikacyjnej.

No i styczniowy artykuł z Kuriera

Cytat

Nowoczesne galerie handlowe oraz gruntownie przebudowany dworzec PKS – tak na koniec kadencji obecnego prezydenta Lublina ma wyglądać kilkuhektarowy teren wzdłuż alei Tysiąclecia. Wczoraj przedstawiciele magistratu i przewoźnika uzgodnili, że wspólnie opracują kompleksową koncepcję zagospodarowania tego kwartału miasta.

więcej na: http://www.kurierlubelski.pl/index.php?nam...e&sid=34670

Shawman: piszcie naraz to co macie do powiedzenia w jednym poście, a jak coś się wam przypomni, to zawsze można dać 'edytuj'... Takie posty co 2 minuty to flood. Scaliłem.

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   aron 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1039
  • Rejestracja 27-maj 07

Napisano 31 maj 2007 - 17:40

kazik2000 napisał:

1. No to może czy korzysta? Skąd masz takie dane?

A przejdź się na dworzec PKP i zobacz ile osób jeździ pociągami. No i uwzględnij, że duża część z nich to kolejarze i ich rodziny którzy mają zniżkę 90%.

Cytat

Nawet jeśli jest to znikomy procent to nie uważasz że jest spowodowane położeniem PKS zupełnie gdzie indziej?

Uważam, źe ludzie nie jeżdżą pociągami z następujących powodów
1. drogie bilety w stosunku do PKS i busów - najbardziej jaskrawy przykład to Dęblin - pociąg pospieszny kosztuje 20 zł, bus 10 zł.
2. niekorzystne położenie dworca PKP w Lublinie i w innych miastach ( Puławy, Dęblin, Biała Podl., Kraśnik, Zamość, Biłgoraj, Nałęczów itp. itd)
3. rzadko jeżdżące pociągi, np. do Chełma i Warszawy co godzinę, a busy i PKS co 15-20 minut. O Kraśniku nie wspomnę.
4. syf w pociągach ( np. siedzenia plastiki)
5. łachmactwo i bandytyzm w pociągach, pałętający się żule
6. nieznajomość promocji PKP ( PKP nie potrafi się zareklamować)
7. brak klimy ( w wielu busach jest)
8. brak możliwości rezerwacji miejsca przez telefon

Cytat

2. Gratuluje dojazdu do Opola Śląskiego lub Jeleniej Góry tudzież Poznania "wygodną" komunikacją prywatną.

Ale PKSem już można. Poza tym busy oferują dojazd tam gdzie PKP nie dociera albo raz dziennie typu Zamość, Włodawa, Łuków, Biała Podlaska itp.

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   kazik2000 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 295
  • Rejestracja 21-maj 07

Napisano 31 maj 2007 - 17:50

aron napisał:

kazik2000 napisał:

A przejdź się na dworzec PKP i zobacz ile osób jeździ pociągami. No i uwzględnij, że duża część z nich to kolejarze i ich rodziny którzy mają zniżkę 90%.

Demagogia. Nie posiadasz danych nie wypisuj bzdur. Zdziwiłbyś się ile ludzi korzysta z PKP.

aron napisał:

Uważam, źe ludzie nie jeżdżą pociągami z następujących powodów
1. drogie bilety w stosunku do PKS i busów
2. niekorzystne położenie dworca PKP w Lublinie
3. rzadko jeżdżące pociągi, np. do Chełma i Warszawy co godzinę, a busy i PKS co 15-20 minut. O Kraśniku nie wspomnę.
4. syf w pociągach ( np. siedzenia plastiki)
5. łachmactwo i bandytyzm w pociągach, pałętający się żule
6. nieznajomość promocji PKP ( PKP nie potrafi się zareklamować)
7. brak klimy ( w wielu busach jest)
8. brak możliwości rezerwacji miejsca przez telefon

1. Nie na dłuższych trasach. Droższe są na krótszych, ale to oczywiste.
2. A może niekorzystne położenie dworca PKS? Może się przyzwyczaiłeś? I czy jesteś tego pewien?
3. Ilość miejsca w pociągu i możliwość przejścia się i rozprostowania kości cenię bardziej niż busy co 5 minut.
4. Tu przeciwstawiam ciasnotę w busach. Brak miejsc na nogi o bagażu nie wspominając.
5. Jak wszędzie. Na PKS też są żule. Jak żul zajmie miejsce obok Ciebie w busie to nie zmienisz przedziału. Nie oworzysz okna żeby się przewietrzyć.
6. A PKS potrafi?
7 i 8. Pozytywne. Zgadzam się.

Jak widzisz argumenty zawsze można dobrać "pod siebie". I PKS i PKP ma swoje wady i zalety. Ja uważam że oba te dworce w jednym miejscu rozwiązują wiele problemów. Przykłady można mnożyć: Kraków, Kielce, W-wa Zachodnia itp.

To już od Ciebie zależy czy będziesz dalej bronił jedynej słusznej opcji i (nie)przyjmował argumenty.

Pozdrwaiam!

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   aron 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1039
  • Rejestracja 27-maj 07

Napisano 31 maj 2007 - 17:50

necik napisał:

Cytat

a tak wogóle to dlaczego dworzec południowy taki zapomniany jeżeli chodzi o odjazdy?

Bo nie jest w centrum miasta?

Otóż to, jest po prostu źle położony.

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   FortierInRe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1462
  • Rejestracja 02-marzec 07

Napisano 31 maj 2007 - 17:57

aron napisał:

kazik2000 napisał/a:

beznadziejny argument... Jak uwzględnić - po czym poznać? Jeśli nie umiesz potwierdzić swoich argumentów faktami to proszę nie pisz takich przypuszczeń...

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   aron 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1039
  • Rejestracja 27-maj 07

Napisano 31 maj 2007 - 17:57

kazik2000 napisał:

Demagogia. Nie posiadasz danych nie wypisuj bzdur. Zdziwiłbyś się ile ludzi korzysta z PKP.

Danych nikt nie posiada, bo wiele osób pociągiem jeździ na gapę, albo daje kondiemu w łapę. Ja w każdym razie czasami bywam na dworcu w Lublinie i nie widzę jakiejś oszałamiającej frekwencji w pociągach. Z drugiej strony wiem, że w niektórych pociągach większość pasażerów to kolejarze.

Cytat

1. Nie na dłuższych trasach. Droższe są na krótszych, ale to oczywiste.

Na długich trasach też busy są tansze. Np. bus do Krakowa 33 zł, pociąg 50 zł.

Cytat

2. A może niekorzystne położenie dworca PKS?

5 minut piechotą od deptaka to niekorzystne położenie?

Cytat

Może się przyzwyczaiłeś? I czy jesteś tego pewien?

Tak, jestem pewien.

Cytat

3. Ilość miejsca w pociągu i możliwość przejścia się i rozprostowania kości cenię bardziej niż busy co 5 minut.

Ale widocznie w swoich ocenach jesteś dość odosobniony, bo większość pasażerów ceni to , że busy jeżdżą często i nie trzeba na nie czekać godzinę jak na pociąg.

Cytat

4. Tu przeciwstawiam ciasnotę w busach. Brak miejsc na nogi o bagażu nie wspominając.

Nie każdy ma 190 cm wzrostu.

Cytat

5. Jak wszędzie. Na PKS też są żule. Jak żul zajmie miejsce obok Ciebie w busie to nie zmienisz przedziału. Nie oworzysz okna żeby się przewietrzyć.

Przede wszystkim pijani żule nie są wpuszczani do busów. Często dostają kopa jak chcą wejść jak to ostatnio było w Kraśniku.

Cytat

6. A PKS potrafi?

PKS też nie potrafi, ale mimo wszystko ma lepszą częstotliwość niż PKP.

Cytat

Jak widzisz argumenty zawsze można dobrać "pod siebie". I PKS i PKP ma swoje wady i zalety. Ja uważam że oba te dworce w jednym miejscu rozwiązują wiele problemów. Przykłady można mnożyć: Kraków, Kielce, W-wa Zachodnia itp.

Ale u nas zbyt malo osób korzysta z pociągów, żeby przenosić tam dworzec PKS.
Lublin jest jedynym ( może oprócz Bydgoszczy i Torunia) dużym miastem w POlsce, gdzie dworzec PKP jest położony tak bardzo daleko od centrum. I dlatego w tych trzech miastach dworce PKS są położone bliżej centrum, nawet kosztem dużej odległości od dworca PKP.
Poza tym - bus wahadłowy z PKS na PKP co 10-15 minut rozwiązałby problem moim zdaniem. Byłoby to o wiele tańsze niż przenosiny dworca.

Cytat

To już od Ciebie zależy czy będziesz dalej bronił jedynej słusznej opcji i (nie)przyjmował argumenty.

No bo nie ma żadnych argumentów za przeniesieniem tego dworca.

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   aron 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1039
  • Rejestracja 27-maj 07

Napisano 31 maj 2007 - 17:58

FortierInRe napisał:

beznadziejny argument... Jak uwzględnić - po czym poznać? Jeśli nie umiesz potwierdzić swoich argumentów faktami to proszę nie pisz takich przypuszczeń...

A masz lepszy argument?
Rozumiem że jeżeli zobaczysz pociąg wiozący 20 czy 30 osób to wg Ciebie jest to dowód na to że dużo osób jeździ pociągami?

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   kozax 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 129

Napisano 31 maj 2007 - 18:26

Dyskusja na temat tego, gdzie kogo zdaniem powinien być dworzec PKS, czy czym jest lepiej jeździć pociągami czy busami jest nie do końca zgodna z tematem. Zresztą każdy może mieć inne zdanie i inne upodobania. Problem jest w tym, że rzeczywiście dworzec PKS jest
- zasyfiony
- jest na nim mnóstwo żuli
- jest daleko od dworca PKP
- wkoło niego kwitnie stolikowy handel

Dyskusja na ten temat nie powinna się sprowadzać do tego ile osób jeździ pociągami, ale raczej do tego, gdzie rzeczywiście byłaby najlepsza lokalizacja dla dworca PKS, jak rozwiązać problem odległości jednego dworca od drugiego. Jak rozwiązać problemy wymienione wyżej.
Jak dla mnie jego miejsce jest świetne, ale powinno być wybudowane na nowo. Zrównać to co tam jest z ziemią i wybudować dworzec z prawdziwego zdarzenia, taki, żeby nie gryzł się ani z pobliskim Zamkiem i Starówką, ani z Cerkwią...
No i przede wszystkim powinno zlikwidować się ten handel stolikowy z Tysiąclecia i zrobic porządek z ul Ruską.

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   tanger 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 103
  • Rejestracja 29-maj 07

Napisano 31 maj 2007 - 18:32

Dyskutowanie lokalizacji dworca PKP niczego nie przyniesie, bo podejrzewam, że nie da sie go przenieść;) Przeniesienie dworca PKS z kolei, według mnie ma sporo korzyści. Powiększyłoby się tzw. centrum, okolice pl. Dworcowego zyskałyby na "wyglądzie" i bezpieczeństwie.
Przez ostatni rok zdarzyło mi się wyjątkowo często korzystać z pociągów. Nie wiem czy większość pasażerów stanowią rodziny kolejarzy, ale tak czy inaczej jest tych pasażerów calkiem sporo. Pociągiem podróżuje się wygodnie, to najbardziej komfortowy środek transportu dla osób starszych i rodzin z dziećmi.

Gdyby jednak dworzec PKS miał pozostać na swoim miejscu, to najlepiej byłoby zastosować rozwiązanie podobne jak w Krakowie. Brzydki i zupełnie niereprezentacyjny dworzec włączono do nowoczesnej Galerii Krakowskiej. Tylko kolejna galeria? Nie jestem przekonana...

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   aron 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1039
  • Rejestracja 27-maj 07

Napisano 31 maj 2007 - 18:48

kozax napisał:

Dyskusja na temat tego, gdzie kogo zdaniem powinien być dworzec PKS, czy czym jest lepiej jeździć pociągami czy busami jest nie do końca zgodna z tematem. Zresztą każdy może mieć inne zdanie i inne upodobania. Problem jest w tym, że rzeczywiście dworzec PKS jest
- zasyfiony

To Ty chyba nie byłeś na Warszawie Zachodniej.

Cytat

- jest na nim mnóstwo żuli

I tak chyba mniej niż w innych miastach.

Cytat

- jest daleko od dworca PKP

Za to blisko centrum.

Cytat

- wkoło niego kwitnie stolikowy handel

To też nie jest jakaś lubelska specyfika. Polecam dworzec Warszawa Stadion.

Cytat

Dyskusja na ten temat nie powinna się sprowadzać do tego ile osób jeździ pociągami, ale raczej do tego, gdzie rzeczywiście byłaby najlepsza lokalizacja dla dworca PKS, jak rozwiązać problem odległości jednego dworca od drugiego.

No więc :
Najlepsza lokalizacja dla dworca PKS to lokalizacja obecna.
Problem odległości jednego dworca od drugiego rozwiązałby bus wahadłowy kursujący z dworca PKS na PKP co 15 minut.

Cytat

Jak dla mnie jego miejsce jest świetne, ale powinno być wybudowane na nowo. Zrównać to co tam jest z ziemią i wybudować dworzec z prawdziwego zdarzenia, taki, żeby nie gryzł się ani z pobliskim Zamkiem i Starówką, ani z Cerkwią...

Zgadza się - tak powinno być.

Cytat

No i przede wszystkim powinno zlikwidować się ten handel stolikowy z Tysiąclecia i zrobic porządek z ul Ruską.

Handlowcy stolikowi z Tysiąclecia powinni się przenieść do nowo wybudowanego centrum handlowego. A z czym konkretnie chcesz zrobić porządek na RUskiej?

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   FortierInRe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1462

Napisano 31 maj 2007 - 18:55

aron napisał:

Problem odległości jednego dworca od drugiego rozwiązałby bus wahadłowy kursujący z dworca PKS na PKP co 15 minut.

Dołączona grafika
Bzdura. Co 15 minut jeżdżą autobusy/trolejbusy MPK. I ja mam się przesiadać do busa, gdzie nie będę miał gdzie postawić bagażu...
Bus wahadłowy chyba z przyczepką, a kierowca by ładował bagaż przez jakieś kilka minut...
Człowieku. Opanuj się.

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   aron 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1039
  • Rejestracja 27-maj 07

Napisano 31 maj 2007 - 19:19

FortierInRe napisał:

Bzdura. Co 15 minut jeżdżą autobusy/trolejbusy MPK.

Pewnie. Tylko najpierw trzeba sie naszukać z którego przystanku, a potem jeszcze drałować na dworzec PKP. W międzyczasie mogą cię okraść. A taki bus powinien odjeżdżać z samego dworca PKS, np. ze stanowiska 4 albo 5 ( są mało używane) a na PKP to przecież może wjechać na sam peron, żeby podróżni nie musieli ciągać bagaży po kilkadziesiąt metrów.

Cytat

I ja mam się przesiadać do busa, gdzie nie będę miał gdzie postawić bagażu...
Bus wahadłowy chyba z przyczepką, a kierowca by ładował bagaż przez jakieś kilka minut...
Człowieku. Opanuj się.

To ty się opanuj. Nie każdy jeździ z walizami po 30 kilo. Większość osób jeździ albo bez bagażu, albo tylko z plecakami. Jak ci się ten bus by nie spodobał, to jedź sobie MPK.

#33 Użytkownik nie jest zalogowany   Lisa 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 343
  • Rejestracja 14-marzec 07

Napisano 31 maj 2007 - 19:23

aron napisał:

W międzyczasie mogą cię okraść.

Albo samochód Cię potrąci, albo cegłówka spadnie na głowę.... człowieku daj juz spokój, chyba sam nie wierzysz w to co tutaj wypisujesz.
/ Bardzo mi z tego powodu wszystko jedno /

#34 Użytkownik nie jest zalogowany   FortierInRe 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1462

Napisano 31 maj 2007 - 19:29

[quote="aron"][quote=FortierInRe]

[quote]
I ja mam się przesiadać do busa, gdzie nie będę miał gdzie postawić bagażu...
Człowieku. Opanuj się.[/quote]

To ty się opanuj. Nie każdy jeździ z walizami po 30 kilo. Większość osób jeździ albo bez bagażu, albo tylko z plecakami. Jak ci się ten bus by nie spodobał, to jedź sobie MPK.[/quote]

No widzisz sam sobie przeczysz - życzysz mi MPK? Ok, dzięki. Potwierdzasz mój post. Zastanów się, a nie wal takie głupoty. Nie zależy nam na komentowaniu "debilizmów".
Chyba wiesz o tym z innych forów - z których Cię wywalono.
Nie rozbijaj wypowiedzi na części pierwsze, bo nigdy nie zrozumiesz.
Żal mi Ciebie istniejesz tylko w internecie.

#35 Użytkownik nie jest zalogowany   kozax 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 129

Napisano 31 maj 2007 - 19:33

Aron, to, że na zachodniej jest więcej żuli, czy jest jeszcze większy syf niż u nas mam w głębokim poważaniu. Nie interesuje mnie to ani troszeczkę i nie jest to żaden argument w dyskusji o dworcu PKP czy PKS w Lublinie.

Handlowcy z Ruskiej powinni mieć normalne warunki do handlowania... i to chyba nie podlega wątpliwości. A cała masa ludzi sprzedająca dosłownie wszystko na Al. Tysiąclecia od majtek, przez buty, skarpetki, staniki i sprzęt AGD powinna być z tego chodnika przeniesiona w inne miejsce. Czasami przejść się tamtędy nie da.

#36 Użytkownik nie jest zalogowany   aron 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1039
  • Rejestracja 27-maj 07

Napisano 31 maj 2007 - 19:35

Ty jesteś jakiś chory. Maly szybki busik na pewno lepiej połączyłby dworce PKS i PKP niż śmierdzący autobus MPK albo trolejbus do którego trzeba drałować pół kilometra. Poza tym przecież nie chcę cię zmuszać do jeżdżenia tym busem.

#37 Użytkownik nie jest zalogowany   aron 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1039
  • Rejestracja 27-maj 07

Napisano 31 maj 2007 - 19:38

kozax napisał:

Aron, to, że na zachodniej jest więcej żuli, czy jest jeszcze większy syf niż u nas mam w głębokim poważaniu. Nie interesuje mnie to ani troszeczkę i nie jest to żaden argument w dyskusji o dworcu PKP czy PKS w Lublinie.

Jest. Bo wiele osób, szczególnie tych co nosa z Lublina nie wystawili myśli że u nas to jest najgorzej, są najgorsze dworce, najgorsze korki itp.

Cytat

Handlowcy z Ruskiej powinni mieć normalne warunki do handlowania... i to chyba nie podlega wątpliwości.

Oczywiście. I dlatego powinna powstać tam galeria.

Cytat

A cała masa ludzi sprzedająca dosłownie wszystko na Al. Tysiąclecia od majtek, przez buty, skarpetki, staniki i sprzęt AGD powinna być z tego chodnika przeniesiona w inne miejsce. Czasami przejść się tamtędy nie da.

No powinna być.

#38 Użytkownik nie jest zalogowany   Yo-Yo 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 452
  • Rejestracja 09-marzec 07

Napisano 31 maj 2007 - 21:10

Proponuję nie dyskutować już z tym panem na literę "a".
To do niczego nie prowadzi.

#39 Użytkownik nie jest zalogowany   necik 

• Grupa Admin
  • Postów 3099
  • Rejestracja 28-sierpień 06

Napisano 31 maj 2007 - 21:12

OK, to teraz moja opinia na ten temat - można się z nią zgodzić lub nie ;-)

Uważam że lokalizacja dworca PKS jest bardzo dobra z tego względu że znajduje się on w centrum miasta oraz przy głównym szlaku komunikacyjnym.
Niestety, obecny wygląd pozostawia wiele do życzenia. Myślę że przy okazji budowy galerii handlowej można pomyśleć o integracji z dworcem PKS.

Wspominacie o busowym połączeniu PKS - PKP.
Nie wiem czy jest taka potrzeba aby taki bus jeździł co 15 minut.
Na dworzec PKP dojeżdżają autobusy MPK, ale wiedzą o nich głównie mieszkańcy Lublina - powinny być jakieś tablice informacyjne dla osób które pierwszy raz przyjechały do Lublina.

#40 Użytkownik nie jest zalogowany   Yo-Yo 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 452
  • Rejestracja 09-marzec 07

Napisano 31 maj 2007 - 21:28

Ale galeria handlowa to przecież "hektary" parkingów do tego "hektar" dla autobusów?
Tu przydałby się jakieś usługi śródmiejskie, coś jak na Deptaku.
Zauważ, że wystarczy aby wszystkie autobusy zatrzymywały się jedynie na przystanku "Podzamcze" a jechały dalej na Dworzec Południowy+PKP. Tam byłyby galerie handlowe, biura urzędy, parkingi podziemne, łatwy dojazd. Tak jest w Krakowie.

Dworzec na Podzamczu to jak rana w sercu miasta.
Tak jak Trasa WZ rozrywa miasto na pół,
odcina Starówkę od Czwartku
(gdzie kiedyś powstał Lublin).
Dołączona grafika

Opcje tematu:

• (12 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostatnia »