LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe: Komunikacja publiczna kontra prywatna na Lubelszczyźnie - LubForum.pl - Lubelskie Forum Internetowe

Skocz do zawartości

• (18 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Komunikacja publiczna kontra prywatna na Lubelszczyźnie

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   target3 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 12
  • Rejestracja 12-sierpień 07

Napisano 12 sierpień 2007 - 15:55

Witam
aron napisał:

Cytat

Cytat:
Jak PKS upadnie to kto będzie dowoził ludzi na prowincje?

Busiarze.

Cytat:
Kto zawiezie ludzi do Szczuczek, Dąbrowy Wronowskiej? Patrzysz na cały problem z perspektywy własnej "miejskiej" wygody.Spójrz na problem szerzej. Te wioski jedyne połączenie ze światem mają dzięki PKS.

Jak nie będzie PKSu, to wejdą busiarze. Tak jest w wielu wioskach, np. w okolicach Lubartowa czy Świdnika.
--------------------------------------------------
Sklep spożywczy nie realizuje misji. On zarabia szmal. Zlikwidować prywatne sklepy spożywcze!

Cytat:
Ale Ciebie nie obchodzą inni, tylko czubek własnego nosa. Bo przecież kurs, który zabiera 3 osoby to nie kurs.

Otóż to. Dla 3 osób nie ma sensu podstawiania busa czy PKSu. Jak się zbierze 10 - proszę bardzo.
---------------------------------------------------
Cytat:
Człeniu... inaczje już nie powiem... jazda tymi busami poprzestawiała ci chyba klepki w małym mużdżku... Poprostu idiotyzm!
Po to jest PKS by właśnie i te 3 osoby zabierał... No ale przecież musi być obrót, nieważny element ludzki...

No to dopłać PKSowi czy busowi ze swojej pensji, żeby te 3 osoby zabierał. Idź na dworzec, daj kierowcy 500 zł i powiedz - panie kierowco, proszę wozić po 3 osoby busem.

ja np. mam potrzebę jeżdżenia do Łagowicy ( moja rodzina to 3 osoby). Zapłać PKSowi, żeby podstawił mi Autosana do Łagowicy. Np. jutro o 13.00

Cytat:
Jakbyś mógł to byś ludzi warstwami układał byle tylko mamone zarobić, a ludzie?! A jeb** ludzi co mi po nich napchać portfel ich sałatą...

No pewnie - sklep spożywczy też jeb** ludzi tylko napycha portfele ich sałatą. Napisz do Wasilewskiego, żeby zlikwidował sklepy spożywcze w Lublinie.

-----------------------------------------------------
Choć np. nie rozumiem, dlaczego autobusy PKS jadące do Zamościa i Tomaszowa zajeżdżają do centrum Krasnegostawu - przecież to co najmniej 20 minut straty
------------------------------------------------
PKSy nie mają kasy na zakup mikrobusów. Taki do jeżdżenia żeby nie straszył kosztuje co najmniej 30 tys. zł a jeszcze trzeba go dostosować do przewozu pasażerów. Jak kupią starego rumpla to ludzie do niego nie wsiądą.

----------------------------------------------------
Szynobusy LKK miałyby zatrzymywać się tam gdzie dziś zatrzymują się pociągi PKP. Przystanki pozostałyby te same, zmieniłby się tylko operator.
-----------------------------------------------

.
Czytając bezczelne wypowiedzi arona wiemy jakim osobnikom zawdzięczamy
koszmar panujący w komunikacji w Polsce.
Zamiast nowoczesnych klimatyzowanych,ogrzewanych autobusów mamy wszechobecne busy.Złom,, przystosowany" do przewozu ludzi.Byli pracownicy najemni, mając trochę
kasy przystosowują złom, z niemieckich szrotów do przewozu ludzi.
Jak to się stało że ludzie ci,zapanowali nad komunikacją w Polsce?
Podróż ,,przystosowanym" busem ponad pół godziny powoduje,bole kręgosłupa,drętwienie nóg,omdlenia z braku wentylacji.
Bus do przewozu ludzi spełniający standardy XXI w. kosztuje minimum 150tys.PLN
i powinien jeździć na bardzo krótkich trasach.
Całkowite niezrozumienie potrzeb komuniakcji przez busiarzy budzi trwogę.
Proszę spojrzeć na problem całościowo.Priorytetem nadrzędnym powinny być potrzeby pasażerów, a nie warsztat pracy przewoźników.Wizja komunikacji [a w zasadzie jej brak]
narzucona przez nich ,odwraca role-pasażer staje się usługodawcą [płacąc za bilet]
dla firmy przewozowej.
Grzegorz
target3

#42 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837
  • Rejestracja 25-październik 06

Napisano 06 wrzesień 2007 - 14:58

KL napisał:

KONTROLA PRZEWOŹNIKÓW KURSUJĄCYCH NA TRASIE LUBLIN – ŚWIDNIK
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wszczął postępowanie w sprawie ewentualnej zmowy cenowej przewoźników obsługujących połączenie Świdnik – Lublin. Jeżeli zarzuty się potwierdzą, pasażerowie mogą liczyć na obniżki cen biletów. Orzeczenie w tej sprawie ma być wydane do końca września.

Wojnę domniemanej zmowie cenowej przewoźników wypowiedział Jakub Osina, radny ze Świdnika. Skierował do UOKiK sprawę, gdyż uważa, że bilety w busach są przynajmniej dwa razy droższe niż powinny.

– Jest już pierwszy sukces – mówi Jakub Osina. – Od 1 września opłaty za przejazd przez Zadębie zostały obniżone o 50 groszy. Teraz bilet kosztuje 2,50 zł. Taniej jeździ tylko PKS, bowiem u nich bilet kosztuje 1,50 zł. Po rozmowach z zarządcą komisarycznym PPKS Lublin wiem, że jest ona opłacalna.

Radny mówi też, że prywatni przewoźnicy ustalają jednorazowe ceny na poziomie 1,50 zł, jeśli ich kursy sąsiadują z kursami przewoźnika tańszego. Jego zdaniem może to sugerować, iż standardowa cena przejazdu (3 zł) jest wygórowana i utrzymywana przez rodzaj niedozwolonego porozumienia między przewoźnikami.

Pasażerowie korzystający z busów są oburzeni wysokością opłat. – Nie mogę pojąć jak to się dzieje, że tak krótkiego dystansu, jaki dzieli Świdnik od Lublina, nie mogę przejechać autobusem np. za 1,50 zł – mówi Artur Banach, student ze Świdnika. – Dla mnie każdy grosz jest ważny. Nie dość, że przejazd trwa często 40 minut, w tłoku, to kosztuje naprawdę sporo. Dotarcie do uczelni, a potem z powrotem do domu kosztuje mnie łącznie z przejazdem MPK 7 złotych, chociaż przysługują mi bilety ulgowe. Jak wyliczyłem, rocznie wydaję na te przejazdy 540 zł.

– UOKiK podszedł do sprawy bardzo poważnie – komentuje Jakub Osina. – Z tego co mi wiadomo, trwają kontrole rozkładów jazdy wszystkich przewoźników i przesłuchania. Ja również oddałem się do dyspozycji urzędu i czekam na wezwanie.

– Trwa postępowanie wyjaśniające w tej sprawie – informuje Ewa Wiszniowska, dyrektor lubelskiej delegatury UOKiK. – Po zapoznaniu się z listą wszystkich przewoźników obsługujących trasę Lublin – Świdnik, wezwiemy firmy do przekazania informacji dotyczących m.in tego od jak dawna jeżdżą, ile mają kursów, jakie są ceny biletów i od kiedy one obowiązują. Po zebraniu wszystkich dowodów podejmiemy decyzję o ewentualnym wszczęciu postępowania antymonopolowego.

Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   aron 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1039
  • Rejestracja 27-maj 07

Napisano 06 wrzesień 2007 - 18:55

smiech na sali. Bilety na tej trasie sa i tak bardzo tanie.

[ Dodano: 2007-09-06, 20:05 ]

target3 napisał:

Czytając bezczelne wypowiedzi arona wiemy jakim osobnikom zawdzięczamy
koszmar panujący w komunikacji w Polsce.
Zamiast nowoczesnych klimatyzowanych,ogrzewanych autobusów mamy wszechobecne busy.Złom,, przystosowany" do przewozu ludzi.Byli pracownicy najemni, mając trochę
kasy przystosowują złom, z niemieckich szrotów do przewozu ludzi.

Jak ci się busy nie podobają to nie musisz nimi jeździć. Masz cudowny PKS, PKP, Transped.

Cytat

Jak to się stało że ludzie ci,zapanowali nad komunikacją w Polsce?

Tak że PKS ma stare zardzewiałe Autosany a pociągi plastikowe siedzenia. Ot cała filozofia.

Cytat

Podróż ,,przystosowanym" busem ponad pół godziny powoduje,bole kręgosłupa,drętwienie nóg,omdlenia z braku wentylacji.
Bus do przewozu ludzi spełniający standardy XXI w. kosztuje minimum 150tys.PLN
i powinien jeździć na bardzo krótkich trasach.

A ile kosztuje Autosan z PKSu? 10 tysięcy? Albo mniej.

Cytat

Całkowite niezrozumienie potrzeb komuniakcji przez busiarzy budzi trwogę.

Za to PKS rozumie komunikację - śmierdzące zardzewiałe Autosany, chamscy kierowcy, pijacy za kierownicą. PKP też - plastikowe siedzenia w pociągach - och jak wygodnie.

Cytat

Proszę spojrzeć na problem całościowo.Priorytetem nadrzędnym powinny być potrzeby pasażerów, a nie warsztat pracy przewoźników.Wizja komunikacji [a w zasadzie jej brak]
narzucona przez nich ,odwraca role-pasażer staje się usługodawcą [płacąc za bilet]
dla firmy przewozowej.

Jak się pasażerom nie podoba, to nie muszą jeździć busami. Mają PKS i PKP.

Ukazał się raport o ilości pasażerów na niektórych liniach PKP
download.zm.org.pl/czt/raport_08_1-reaktywacje.pdf
Jest tu też linia Łuków - Pilawa przebiegająca w połowie przez woj.
lubelskie
Frekwencja na tej linii kształtuje się średnio poniżej 20 osób na
pociąg.
Dopłata do pociągów z budżetu województwa na tej linii to 612 000 zł
miesięcznie

czy nie prościej kupić każdej z tych 20 osób po Fiacie Seicento?
Mercedes Sprinter - king of the road.

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   sothink 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 74
  • Rejestracja 29-styczeń 08

Napisano 24 luty 2008 - 20:43

aron napisał:

Mi o to chodzi że ty nienawidzisz polskich firm przewozowych.

Jeżeli firmy są zarządzane przez profesjonalistów to wszystko jest w porządku, natomiast jak za firmę transportową zabierają się amatorzy, nie znających podstaw transportu, bez kwalifikacji i kompetencji, to jest to zagrożenie dla życia pasażerów.

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   aron 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1039
  • Rejestracja 27-maj 07

Napisano 25 luty 2008 - 06:33

sothink napisał:

Jeżeli firmy są zarządzane przez profesjonalistów to wszystko jest w porządku, natomiast jak za firmę transportową zabierają się amatorzy, nie znających podstaw transportu, bez kwalifikacji i kompetencji, to jest to zagrożenie dla życia pasażerów.

Otóż to. Czyli PKP do likwidacji ( śmierc pasażerów pociągu pod Toruniem, przekroczenie prędkości o 80 km/h pod Dęblinem), masę pijanych maszynistów i nastawniczych.

MPK Lublin do likwidacji ( odpadające koło w Ikarusie, strzelanie prądem w pasażerów przez troljebusa).

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   qxaniec 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 135
  • Rejestracja 11-styczeń 08

Napisano 25 luty 2008 - 07:47

I kto tu nienawidzi polskich przewoźników :?: :mrgreen: Chyba, że PKP i MPK to nie są polskie firmy :roll:

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   andrzej-pl 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 14
  • Rejestracja 03-lipiec 07

Napisano 25 luty 2008 - 09:02

Dlaczego Aron chcesz przenosić do Kraśnika? Podaj mi jedno racjonalne wytłumaczenie, po co napisałeś to zdanie.

Przepraszam za OT, ale nie mogę się powstrzymać: Aron, chcesz likwidować MPK Lublin tylko dlatego, bo w jednym ikarusie odpadło koło? Hehe, dobre! Idąc tym tokiem myślenia, zlikwidujmy Jaroszową (kiedyś z jej prywatnego ikarusa też odpadło koło) i busiarstwo w Kraśniku (z jednego busa odpadło koło w samym centrum miasta, a kierowca nie wiedział nawet co zrobić i takim to sposobem bus ten był zawalidrogą przez cały dzień).

Co do twoich apartamentowców po cukrowni: chciałbyś tam mieszkać?

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   aron 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1039
  • Rejestracja 27-maj 07

Napisano 25 luty 2008 - 17:11

andrzej-pl napisał:

Dlaczego Aron chcesz przenosić do Kraśnika? Podaj mi jedno racjonalne wytłumaczenie, po co napisałeś to zdanie.

Żeby zmniejszyć bezrobocie w Kraśniku.

Cytat

Przepraszam za OT, ale nie mogę się powstrzymać: Aron, chcesz likwidować MPK Lublin tylko dlatego, bo w jednym ikarusie odpadło koło? Hehe, dobre! Idąc tym tokiem myślenia, zlikwidujmy Jaroszową (kiedyś z jej prywatnego ikarusa też odpadło koło) i busiarstwo w Kraśniku (z jednego busa odpadło koło w samym centrum miasta, a kierowca nie wiedział nawet co zrobić i takim to sposobem bus ten był zawalidrogą przez cały dzień).

Poświęciłbym Jaroszową dla tak szczytnego celu jak likwidacja MPK Lublin i PKP.

Cytat

Co do twoich apartamentowców po cukrowni: chciałbyś tam mieszkać?

Nie wykluczam, że kupię tam mieszkanie.

#49 Użytkownik nie jest zalogowany   Yo-Yo 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 452
  • Rejestracja 09-marzec 07

Napisano 28 luty 2008 - 20:43

"Takie patologie się zdarzają"

Rejsowy bus na trasie Lublin-Warszawa z ludźmi jechał 170 km/h
(prawie tyle co ferrari Zientarskiego)

BANKIER.TV 2:10

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   necik 

• Grupa Admin
  • Postów 3099
  • Rejestracja 28-sierpień 06

Napisano 28 luty 2008 - 20:54

Busy niektórych firm posiadają ograniczenia prędkości do 100 km/h.
Czy mają je wszystkie firmy obsługujące trasę Lublin - Warszawa tego nie wiem.

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   Shawman 

• Grupa Mod Team
  • Postów 3434
  • Rejestracja 27-październik 06

Napisano 28 luty 2008 - 22:23

necik napisał:

Busy niektórych firm posiadają ograniczenia prędkości do 100 km/h.
Czy mają je wszystkie firmy obsługujące trasę Lublin - Warszawa tego nie wiem.

Nie mają. Miało wejść prawo nakazujące zakładanie takiego ograniczenia, ale z tego co mówił ostatnio jeden z kierowców Contbusa, jednak nie wejdzie.

Zresztą ja się ostatnio irytowałem raczej na kierowcę Anmaru, który wlókł się 80 km/h w nocy, a nie na kierowców jadących zbyt szybko...

Chociaż patologiczne wyjątki oczywiście też się zdarzają.

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   aron 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1039
  • Rejestracja 27-maj 07

Napisano 03 marzec 2008 - 08:33

Cytat

Region > Miliony wyrzucone na tory
http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.d...NOSCI/591113881
Prawie 40 milionów złotych wydał z naruszeniem prawa Urząd Marszałkowski, finansując regionalne przewozy kolejowe. Do takiego wniosku doszła Najwyższa Izba Kontroli, analizując wydatki od maja 2004 r. do sierpnia 2006 r.

Zgodnie z prawem to samorząd województwa zamawia i finansuje regionalne przewozy kolejowe. NIK ustaliła, że urzędnicy z Lubelszczyzny wydawali pieniądze, nie sprawdzając rozliczeń przedstawianych im przez spółkę PKP Przewozy Regionalne. A zdaniem kontrolerów, przewoźnik nie analizował dokładnie zapotrzebowania na kursy na poszczególnych trasach, utrzymywał te połączenia, z których korzystali... dojeżdżający do pracy kolejarze.

Mało precyzyjna była też umowa samorządu województwa z koleją. A samorząd nie kontrolował, jak kolej się z niej wywiązuje. Według NIK, władze wojewódzkie nie przywiązywały wagi do jakości usług świadczonych przez przewoźnika.

Przeprowadzona przez izbę doraźna kontrola zaledwie dwóch pociągów regionalnych wykazała m.in. niedostosowanie wagonów do przewozu osób niepełnosprawnych oraz brak wody w umywalkach.

#53 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837

Napisano 03 marzec 2008 - 15:59

KL napisał:

AKTUALNOŚCI LUBLIN 03.03.2008

Mają oko na busy

Od rana policjanci z lubelskiej drogówki prowadzą akcję pod hasłem „BUS”.

Kontrole prowadzone są na terenie miasta i drogach wylotowych z Lublina. Funkcjonariusze sprawdzają trzeźwość kierowców, przestrzeganie przepisów dotyczących przewozu osób, uprawnienia kierowców do przewozu pasażerów, stan techniczny pojazdów oraz ich wyposażenie.

Akcja będzie prowadzona przez cały dzień.

Cytat

AKTUALNOŚCI LUBLIN 03.03.2008

Akcja „BUS”: posypały się mandaty

Trwa policyjna akcja „BUS”. Do godziny 14.00 skontrolowano 16 pojazdów przewożących pasażerów.

Wszyscy kierowcy byli trzeźwi. Nałożono 5 mandatów karnych – 2 za nadmierną liczbę przewożonych pasażerów i 3 za przekroczenie dozwolonej prędkości. Funkcjonariusze zatrzymali 5 dowodów rejestracyjnych – 4 z powodu złego stanu technicznego pojazdów i 1 za brak obowiązkowego ubezpieczenia OC. Trzech kierowców zostało pouczonych.

Akcja będzie prowadzona do godzin wieczornych.

Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#54 Użytkownik nie jest zalogowany   aron 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1039
  • Rejestracja 27-maj 07

Napisano 03 marzec 2008 - 17:40

MichałR85 napisał:

Trwa policyjna akcja „BUS”. Do godziny 14.00 skontrolowano 16 pojazdów przewożących pasażerów.

Wszyscy kierowcy byli trzeźwi.

No proszę - wszyscy kierowcy busów trzeźwi. A kiedy będą wszyscy trzeźwi w MPK? Pytanie retoryczne...

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   sothink 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 74
  • Rejestracja 29-styczeń 08

Napisano 12 marzec 2008 - 09:43

ale najlepsze jest to że Aron chce likwidacji MPK, PKP i PKS bo tam jest biurokractwo, ale w innych państwowych instytucjach Aronowi już biurokractwo nie przeszkadza, to jest po prostu śmiech na sali

#56 Użytkownik nie jest zalogowany   aron 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1039
  • Rejestracja 27-maj 07

Napisano 12 marzec 2008 - 13:24

sothink napisał:

ale najlepsze jest to że Aron chce likwidacji MPK, PKP i PKS bo tam jest biurokractwo, ale w innych państwowych instytucjach Aronowi już biurokractwo nie przeszkadza, to jest po prostu śmiech na sali

Co innego państwowe instytucje, które powinny być ( choć oczywiście nie za dużo) a co innego przedsiębiorstwa przewozowe, które powinny służyć do wożenia ludzi a nie do utrzymywania biurokractwa.
Jestem za odchudzeniem biurokractwa w urzędach państwowych i samorządowych.
Jeżeli ty uważasz, że to normalne że w MPK Lublin płaci się kierowcom 7 zł za godzinę brutto i jednoczesnie utrzymuje zbędne biurokractwo ( zamiast wysłać je np. do łapania gapowiczów) no to jednak widać że jesteś z Wrocławia, mieście które słynie z tego że cały naród musi mu dopłacać miliony do szpitali żęby ludzie nie umierali na ulicy.

#57 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837

Napisano 12 marzec 2008 - 18:56

sothink napisał:

Chociażby urzędników w naszych ministerstwach jest 10x tyle niż np. w odpowiadających im resortach w Niemczech czy Francji(gdzie mimo tego funkcjonuje wszystko jak trzeba). Ale Aronowi to nie przeszkadza... :mrgreen:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#58 Użytkownik nie jest zalogowany   aron 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1039
  • Rejestracja 27-maj 07

Napisano 13 marzec 2008 - 06:43

MichałR85 napisał:

Chociażby urzędników w naszych ministerstwach jest 10x tyle niż np. w odpowiadających im resortach w Niemczech czy Francji(gdzie mimo tego funkcjonuje wszystko jak trzeba). Ale Aronowi to nie przeszkadza... :mrgreen:

A gdzie napisałem że nie przeszkadza? Zawsze bylem za odchudzeniem warszawskiego biurokractwa. Najsensowniej byłoby przenieść stolicę do Włoszczowy to większości warszawskich urzędasów nie chciałoby się przeprowadzać. Ale to już nie za tego rządu.

#59 Użytkownik nie jest zalogowany   integrator_01 

• ZBANOWANY
  • Grupa Mod Team
  • Postów 3837

Napisano 18 marzec 2008 - 22:14

sothink napisał:

Firmy busowe reprezentują poziom krajów 3 świata, jak ktoś chce się pośmiać polecam zobaczyć "profesjonalną" stronę www firmy Jump Expres Bus , pomijam już fakt błędu w nazwie anglojęzycznej, po prostu wstyd i pożoga.

Nawet nie mogę się z tej "pięknej" strony dowiedzieć ile kosztuje bilet... :lol:
Widać jak tej firmie na klientach zależy. Takie podejście zniechęca potencjalnego pasażera.

Co innego ExpressBus (nie Expres :lol: ). Tu przynajmniej wiem ile płacę, jaki tabor ma przewoźnik.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedasię™

#60 Użytkownik nie jest zalogowany   aron 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 1039
  • Rejestracja 27-maj 07

Napisano 19 marzec 2008 - 07:05

MichałR85 napisał:

Nawet nie mogę się z tej "pięknej" strony dowiedzieć ile kosztuje bilet... :lol:
Widać jak tej firmie na klientach zależy. Takie podejście zniechęca potencjalnego pasażera.

No to skoro firmie na klientah nie zależy, to nie musisz jeździć jej busami.

Opcje tematu:

• (18 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »